ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Află la ce secţie trebuie să votezi şi cum îţi poţi exercita votul dacă eşti plecat din localitate

Persoanele care vor să-şi exercite dreptul de vot la ALEGERILE PARLAMENTARE trebuie să deţină acte de identitate valabile şi să se afle în ziua respectivă în judeţul în care îşi au domiciliul. În ceea ce îi priveşte pe locuitorii municipiului Bucureşti, aceştia pot vota doar în sectorul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa. 
Romania TV
08 dec. 2016, 07:50
ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Află la ce secţie trebuie să votezi şi cum îţi poţi exercita votul dacă eşti plecat din localitate

Noutatea acestor ALEGERI PARLAMENTARE constă în desfiinţarea listelor suplimentare, astfel că alegătorii pot vota numai în circumscripţia electorală (judeţul) de care aparţin. De asemenea, şi condiţiile pentru practica urnei mobile au fost înăsprite în sensul că doar cei care pot dovedi cu acte în regulă situaţia lor medicală vor beneficia de urna mobilă. 

Unde pot vota cei care sunt plecaţi din localitate în ziua alegerilor

Pe măsură ce se apropie ziua ALEGERILOR PARLAMENTARE, tot mai mulţi oameni se întreabă unde pot vota pe 11 decembrie. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, la aceste alegeri circumscripţiile electorale sunt reprezentate de cele 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti. 

În cazul în care, în ziua votării, alegătorii nu se află în comuna, oraşul sau municipiul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, aceştia pot vota la orice secţie de votare din acelaşi judeţ.

Alegătorii cu domiciliul în provincie, dar care locuiesc în Bucureşti nu-şi pot exercita dreptul de vot în municipiul Bucureşti decât dacă au reşedinţa, dovedită cu viza de reşedinţă de pe actul de identitate, în Capitală.

CITEŞTE ŞI ALEGERI PARLAMENTARE 2016. LISTA completă a candidaţilor în Bucureşti, Iaşi, Timiş, Cluj, Constanţa şi Braşov

Locuitorii municipiului Bucureşti pot vota doar în sectorul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

În ceea ce îi privește pe candidați, ei îşi pot exercita dreptul de vot în orice secţie de votare din judeţul în care candidează.

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate trebuie să prezinte în ziua votului pe lângă documentele românești și un document oficial emis de statul străin care dovedește stabilirea reşedinţei în acel stat.

Elevii şi studenţii cu drept de vot pot circula GRATUIT cu trenul către localităţile de domiciliu şi retur în perioada 8 – 12 decembrie

Pentru a facilita deplasările elevilor şi studenţilor către localităţile de domiciliu în perioada alegerilor, guvernul a decis să acorde acestora gratuitate pe calea ferată. 

Potrivit unui comunicat al CFR Călători, elevii și studenții care au drept de vot pot circula gratis cu trenul în perioada 8-12 decembrie, din localitățile în care studiază către cele de domiciliu și retur.

Gratuitatea este valabilă cu trenurile Regio și InterRegio, clasa a II-a. Biletul de călătorie se eliberează de la casele de bilete ale stațiilor de cale ferată și agențiilor de voiaj, în baza actului de identitate și a carnetului de elev/student vizat pentru anul școlar/universitar în curs, sau a adeverinței care atesta calitatea de elev/student, fiind obligatorie procurarea în același timp a biletului atât pentru dus (spre localitatea de domiciliu), cât și pentru întors (dinspre localitatea de domiciliu). Călătoria de întoarcere se va efectua în zilele de 11 sau 12 decembrie.

CITEŞTE ŞI Alegeri parlamentare 2016. Biroul Electoral Central a acreditat două institute pentru a efectua exit-poll-uri

„Precizăm că legitimațiile de călătorie eliberate în condițiile OUG 89/2016 nu dau dreptul la modificarea contractului de transport (amânare, anticipare, întreruperea călătoriei). Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, călătorii sunt rugați sa se adreseze personalului nostru din stații, să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro sau sa ne contacteze la numerele de telefon 021/9521″, au mai spus reprezentanții companiei feroviare.

În prezent, în învăţământul de stat şi privat sunt înmatriculaţi un număr de aproximativ 520.000 studenţi. Ministerul vrea să ia această măsură în condiţiile în care alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.

Impactul bugetar al acestei măsuri a fost estimat la 22,5 milioane lei (5 milioane euro).

Cum pot afla alegătorii la ce secţie de votare sunt arondaţi 

Persoanele care nu știu la ce secție trebuie să voteaze pot afla online, accesând site-ul Registrului Electoral

Pentru a afla la ce secţie de votare sunteţi arondaţi la ALEGERILE PARLAEMNTARE trebuie să introduceti CNP-ul, numele de familie, precum și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției unde vă puteţi exercita votul.

Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot. Acesta este actualizat permanent la nivelul primăriilor, fiind introduşi cetăţenii care au împlinit 18 ani şi fiind radiaţi cei care au decedat sau şi-au pierdut dreptul de a alege.

Duminică, 11 decembrie, sunt aşteptaţi la vot 18.272.002 de români. 

CITEŞTE ŞI ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Circa două milioane de buletine de vot vor fi trimise la secţiile din străinătate




DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în dosarul Cioacă-Elodia. S-a aflat tot. Avocata a făcut marele anunț
Playtech.ro
Cele mai frumoase sate din România pe care să nu le ratezi în această primăvară. Te întorci în timp şi uiţi de aglomeraţie
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Moartea prematură a unuia dintre cei mai mari artiști români. A fost propus pentru Oscar
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru șoferii cu permis categoria B. N-au drept de circulație. Trebuie să aștepte 2 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța