Un nou incident la alegerile parlamentare, de data aceasta în municipiul Constanța. Polițiștii au deschis un dosar penal după ce un bărbat a primit buletinul de vot deja ștampilat. O persoană a lăsat buletinul de vot pe masa comisiei de votare, care a ajuns apoi la un alt alegător.
Primul buletin de vot a fost anulat.
”Până la această oră nu s-au înregistrat incidente deosebite de ordine publică care să afecteze desfășurarea procesului electoral. Au fost înregistrate 7 sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral, dintre care 3 nu se confirmă, iar una este în curs de verificare. A fost aplicată o sancțiune contravențională, în valoare de 4.500 de lei. Au fost sesizate și 2 fapte de natură penală.
Astfel, în jurul orei 10.00, polițiști din cadrul Secției 4 au fost sesizați cu privire la producerea unui incident electoral la secția de votare nr. 90.
Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că, după ce și-ar fi exprimat dreptul la vot, un alegător nu ar fi introdus în urnă buletinul de vot pentru camera Deputaților, lăsându-l pe biroul comisiei de votare. Ulterior, pentru vot s-a prezentat un alt alegător, căruia i s-a înmânat buletinul de vot deja ștampilat.
Persoana în cauză a primit un nou buletin de vot pentru a-și exercita dreptul, iar buletinul de vot care face obiectul cercetărilor a fost anulat și ridicat în vederea continuării verificărilor.
În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.
Toate sesizările de incidente electorale au fost și vor fi verificate cu celeritate și echidistanță. Structurile Ministerului Afacerilor Interne rămân la datorie pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral.”, se arată în comunicatul IPJ Constanța.
Incidente la vot. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a anunţat că, până la ora 12.00, au fost înregistrate 29 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral şi s-au aplicat 6 sancţiuni. De asemenea, au fost sesizate cinci posibile fapte penale.
”Au fost înregistrate 29 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Ca urmare a verificărilor efectuate până la acest moment, 10 sesizări nu se confirmă. Până la această oră, au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale dintre care amenzi în valoare de 15.000 de lei şi 2 avertismente scrise. Au fost sesizate şi 5 fapte de natură penală”, a anunţat, duminică, Monica Dajbog, care a dat şi câteva exemple.
În Dâmboviţa a fost înregistrată o sesizare cu privire la o posibilă infracţiune de corupere a alegătorilor cu alimente. Se fac verificări.
În judeţul Maramureş, poliţiştii cercetează un bărbat care s-a prezentat pentru a vota, deşi şi-a pierdut cetăţenia română în urmă cu 25 de ani şi nu mai avea drept de vot.
Poliţiştii din judeţul Brăila au fost sesizaţi de către primarul unei localităţi cu privire la faptul că un bărbat ar transporta persoane într-o altă localitate pentru a vota pe listele suplimentare, oferindu-le bani în acest sens. În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor.
Într-o secţie de votare dintr-o comună din judeţul Giurgiu, în urma unui apel la numărul unic de urgenţă 112, a fost sesizat faptul că în secţia respectivă votează câte 3 persoane în acelaşi timp, în aceeaşi cabină de vot. Poliţiştii efectuează verificări cu privire la cele semnalate.
Vicepreşedintele unei secţii de votare, de pe raza municipiului Drobeta Turnu-Severin, a sesizat faptul că, în faţa locaţiei de votare s-ar afla 50 de cetăţeni care ar fi fost plătiţi, de anumite formaţiuni politice, să îşi exercite dreptul la vot. Se efectuează verificări.
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 4.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale, de către un candidat la alegeri.
Poliţiştii argeşeni au fost sesizaţi prin 112 despre faptul că un viceprimar transportă, cu autoturismul, oameni la vot. La faţa locului au constatat însă că cele semnalate nu se confirmă, întrucât cel în cauză transporta 2 persoane, care îi erau şi rude, cu dificultăţi locomotorii, la solicitarea acestora, fără a le influenţa opţiunea de vot.
În municipiul Bucureşti, mai mulţi cetăţeni au reclamat că în apropierea localului de vot este parcat un autoturism care are afişată sigla unui partid politic. A fost trimisă grupa operativă la faţa locului, pentru efectuarea de verificări.
Update: Un tânăr de 21 de ani a fost obligat de polițiști să facă un mesaj electoral pe care l-a publicat pe rețelele de socializare în ziua votului. Bărbatul a acceptat să facă acest lucru, motiv pentru care a scăpat de o amendă usturătoare.
Update: Procesul electoral a fost suspendat la secția de vot numărul 551 din Sectorul 3 după ce o persoană, membru al secţiei de votare, a fost depistată pozitiv cu coronavirus. Potrivit MAI, este vorba despre membru unui partid politic.
Persoana respectivă făcuse testul sâmbătă, iar astăzi a primit rezultatul pozitiv.
S-a dezinfectat sala de votare şi materialele, astfel ca urmeaza sa se reia procesul de votare.
Citeşte şi: Incendiu într-o secţie de votare din Prahova. 13 persoane au fost evacuate
De asemenea, procesul de votare a fost suspendat în secţia 643 din Sector 3, după ce o persoană a murit în interiorul secţiei de vot.
De asemenea, un bărbat de 81 de ani a murit duminică, în curtea secției de votare nr. 486 din localitatea Teiu, judeţul Argeş.
Bărbatului i s-a făcut rău în curtea secției de votare unde a mers pentru alegerile parlamentare. Medicii de pe ambulanță au încercat să îl resusciteze, dar nu au avut succes.
Incidente la vot în Bucureşti. Procesul de votare a început fără probleme deosebite în întreaga ţară, fiind sesizate câteva incidente, dar care nu au afectat desfăşurarea votului, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, la sediul ministerului.
„În municipiul Bucureşti, un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului de urgenţă, după ce a sunat la 112 pentru a reclama faptul că o altă persoană nu poartă mască de protecţie. De fapt, în urma verificărilor, s-a constatat că aspectele reclamate nu se confirmă”, a spus Dajbog, conform Agerpres.
Ea a adăugat că, tot la nivelul Capitalei, trei membri ai Birourilor Electorale de la secţii de votare diferite au avut nevoie de îngrijiri medicale – doi pentru lipotimie şi al treilea pentru că s-a tăiat cu cutterul la mână.
Incidente la vot. Unui poliţist i s-a descărcat arma în apropierea secţiei de votare
Incindent la vot în comuna Turburea, din județul Gorj, anunţă România TV. Unui poliţist care asigura paza într-o secție de votare i s-a descărcat arma accidental. S-a întâmplat duminică dimineaţa, în jurul orei 6. Glonţul a trecut prin geamul unei grădiniţe, care adăposteşte secţia de votare. Din fericire nimeni nu a fost rănit, înregistrându-se doar pagube materiale.
„La data de 6 decembrie, un polițist din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu, a raportat faptul că după preluarea pazei secției de votare pe raza comunei Turburea, aflându-se singur într-o încăpere a imobilului, lângă cea în care se află amplasată secția de votare, a procedat la verificarea armamentului din dotare ocazie cu care a executat un foc de armă accidental, rezultând doar pagube material.
La fața locului s-a deplasat o echipă operativă constituită la nivelul IPJ Gorj care, va efectua verificări pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt”, a transmis IPJ Gorj.
Incidente la vot în Galaţi. Oamenii nu au putut vota la primele ore deoarece lipsea persoana care trebuia să le ia temperatura la intrarea în secţia de vot.
Asistenta din localitate care trebuia să ia temperatura celor care intră în secții nu a ajuns la timp, așa că oamenii nu au putut vota la prima oră. Secția s-a deschis ulterior și oamenii au ajuns la urne.
Incidente la vot în Diaspora. Sunt deja probleme la vot în Diaspora: peste 14.000 de voturi prin corespondentă s-au pierdut pe drum.
Incidente la vot în judeţul Sibiu. Poliţiştii din Mediaş au întocmit acte premergătoare efectuării de cercetări penale in rem pentru coruperea alegătorilor, după ce au fost sesizaţi, sâmbătă, cu privire la faptul că în localitatea Ighişul Nou două persoane împart pachete sătenilor cu scop de mită electorală.
„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Mediaş s-au deplasat la faţa locului unde au identificat trei persoane care, în cursul acestei zile, primiseră de la doi bărbaţi pachete conţinând dulciuri şi rechizite”, a transmis IPJ Sibiu.
Incidente la vot în judeţul Sibiu. „În continuare, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaş, poliţiştii medieşeni desfăşoară cercetări în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi aplicării măsurilor legale în consecinţă”, arată sursa citată.
Alegeri parlamentare 2020. Ziua care decide politica românilor în următorii ani
Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege viitorii deputaţi şi senatori care vor face parte din Legislativ în următorii patru ani. Cele 18.802 de secţiile de votare din România s-au deschis de la ora 7.00, procesul de votare urmând să se încheie la ora 21:00. În străinătate votul a început deja de vineri, de la ora 20:00 ora României. Până duminică, la ora 7 (ora României) votaseră peste 87.500 de români cu drept de vot în diaspora.
Citeşte şi: Alegeri parlamentare 2020. Iată cum arată buletinele de vot pentru scrutinul din 6 decembrie
În secția de vot, cetăţenii care votează vor primi câte un buletin de vot pentru Senat și Camera Deputaților.
Alegătroii vor putea vota pentru alegerile parlamentare în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, care trebuie să fie valabile în ziua exprimării votului: cartea de identitate, cartea de identitate electronică, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar.