„Aş vrea să transmit un mesaj, există oarecare îngrijorare din partea cetăţenilor privitoare la exercitarea dreptului de vot. În toate localităţile carantinate, care vor fi carantinate în data de 6 decembrie, cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot. Nu va exista restricţie în ceea ce priveşte deplasarea cetăţenilor la secţiile de votare pentru exercitarea acestui drept fundamental. De asemenea, toţi cetăţenii care se află în izolare sau în carantină, fie datorită faptului că sunt infectaţi cu COVID, fie ca urmare a faptului că au venit dintr-o ţară cu incidenţă a ratei de infectare mai mare decât România şi se află în carantină de 14 zile, fie că au fost persoane care au intrat în contact cu persoane bolnave, îşi vor putea exercita dreptul de vot, se va exercita dreptul de vot prin intermediul urnelor mobile care vor fi transmise către toţi cetăţenii care doresc să voteze şi să vină urna mobilă la ei acasă din cauza faptului că ei se află în izolare la domiciliu sau în carantinare. Se va permite exercitarea dreptului de vot al fiecărui cetăţean chiar dacă se află în izolare, în carantinare sau chiar dacă se află internat în spital din cauza infectării cu COVID”, a declarat premierul Ludovic Orban, citat de news.ro.
Întrebat care este procedura pentru un alegător care locuieşte într-un oraş aflat în carantină, cum va demonstra că merge strict la secţia de votare, premierul a răspuns: „Asta se va stabili prin decizia biroului Electoral Central. Dacă Biroul Electoral Central mai are nevoie de vreo reglementare din partea noastră, fie această reglementare va fi în cadrul hotărârii de Guvern privind starea de alertă, fie se poate introduce în ordinele de carantinare în care să fie exceptate de la restricţii deplasarea pentru exercitarea dreptului de vot”.
Orban a dat asigurări că românii pot veni la urne în ciuda pandemiei de coronavirus.
„Ca şi la locale, i-am îndemnat pe oameni să vină cu încredere, să îşi exercite acest drept fundamental, organizăm activitatea în secţiile de votare de asemenea natură încât să reducem la minimum riscul de râspândire. A veni la vot nu înseamnă un risc suplimentar pentru cei care îşi exercită dreptul de vot pentru că vom lua toate măsurile să ne asigurăm că nu există risc de transmitere în cadrul derulării procedurii de vot”, a mai spus Orban.
„În principiu cam aceleaşi măsuri sunt, asigurarea distanţării pentru cei care aşteaptă, obligativitatea portului măştii, obligativitatea dezinfectării, organizarea secţiilor de votare în spaţii mai largi astfel încât cei care fac parte din biroul electoral al secţiei de votare să poată să aibă distanţarea corespunzătoare, limitarea numărului de persoane care intră simultan în funcţie de mărimea spaţiului astfel încât să nu se creeze aglomeraţie şi toate celelalte măsuri pe care le-am luat la locale şi care din punctul nostru de vedere au ferit oamenii de riscul îmbolnăvirii”, a explicat Ludovic Orban.