La ieşirea de la urne, Elena Lasconi a declarat că a votat cu speranţa că România va rămâne pe calea europeană şi euroatlantică, precizând că este îngrozită de evenimentele care se desfăşoară în aceste zile în Georgia, unde parlamentul a decis oprirea oricărui demers pentru aderarea la UE pentru o perioadă de cel puţin patru ani.
„O sa pot sa revad mai bine de jumatate din familie. Am votat de aici, de la Campulung, unde a avut loc cea mai lunga rezistenta anticomunista. Am votat cu speranta ca nu ne vom lasa ingenunchiati, am votat pentru Romania. Pentru ca ma uit in Georgia si ma ingrozaesc. Am votat pentru ca in Parlament se fac legi importante pentru bunastarea si securitatea oamenilor. Am votat o echipa de oameni care pot sa faca ceva in tara asta coondusa de 35 de ani de politicieni incompetenti. Ii indemn pe romani sa iasa la vot, stiu ca pot fi alegerile cu cea mai mare prezenta. La granita noastra sunt altii care isi apara democratia cu arma in mana. Ma astept sa ramanem pe drumul european si euroatlantic si sa iasa cat mai multi oameni la vot.”, a declarat Elena Lasconi.
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege parlamentarii din peste 8.000 de candidaţi, duminică, de la ora 7.00 fiind programată începerea procesului de votare în ţară, cel din străinătate, început de vineri, de la ora 20.00, ora României, fiind deja în plină desfăşurare. În ţară sunt 18.968 de secţii de votare, iar în străinătate 950.
Anul acesta s-au înscris în cursa electorală pentru noul Legislativ 31 de partide şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale, care au pus pe liste 8.168 de candidaţi – 2.906 la Senat şi 5.262 la Camera Deputaţilor, la care se adaugă 58 de candidaturi independente – 52 la Senat şi 6 la Camera Deputaţilor. Aceştia se luptă pentru 331 de mandate de deputat şi 134 de mandate de senator. PSD are cei mai mulţi candidaţi, respectiv 639, urmat de SOS România – 636, PNL – 630, AUR – 621, Forţa Dreptei – 619, UDMR – 596 şi USR – 589.
De asemenea, 19 organizaţii ale minorităţilor au 58 de candidaţi, doar la Camera Deputaţilor.
Procentul de candidaturi ale femeilor a crescut la 35%, de la 29,5% în 2020, conform Expert Forum. Din total, cele mai multe candidate sunt în diaspora (45%), Ilfov (43%) şi Alba (40%), raportat la numărul total de candidaţi din judeţ. Cele mai puţine sunt în Timiş, Harghita şi Arad (aprox. 30%). În Bucureşti procentul de candidate este de 30%.
Citeşte şi: Alegeri parlamentare 2024. Klaus Iohannis: Am votat pentru o Românie europeană