Nicuşor Dan a declarat, la ieşirea din secţia la care este arondat, că a votat pentru că alegerile parlamentare sunt cele mai importante din ţara noastră şi a făcut chiar o gafă, spunând că România este o republică parlamentară.
În fapt, România este o republică semiprezidenţială, urmând modelul francez, dar este adevărat că Parlamentul joacă un rol important în balanţa puterii.
De asemenea, Nicuşor Dan a spus că a votat pentru un partid care să continue parcursul european şi euroatlantic al României.
„Cel mai important de anul acesta este votul pentru Parlament. Parlamentul conduce România. România e o republică parlamentară. Am votat cum am votat de fiecare dată din 90 până azi. Am votat un partid care nu pune în discuție rămâne României în UE și NATO. Din partidele care fac asta, am ales unul care a fost cu mine tot timpul”, a declarat Nicușor Dan, la ieșirea de la vot.
Nicuşor Dan a avut un mesaj pentru alegători după ce a ieşit din secţia de votare.
„Acestea sunt alegerile cele mai imporante de anul acesta. Ele decid cum va arăta România în următorii patru ani. Să se informeze şi să iasă la vot!”, a afirmat Nicuşor Dan.
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege parlamentarii din peste 8.000 de candidaţi, duminică, de la ora 7.00 fiind programată începerea procesului de votare în ţară, cel din străinătate, început de vineri, de la ora 20.00, ora României, fiind deja în plină desfăşurare. În ţară sunt 18.968 de secţii de votare, iar în străinătate 950.
Anul acesta s-au înscris în cursa electorală pentru noul Legislativ 31 de partide şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale, care au pus pe liste 8.168 de candidaţi – 2.906 la Senat şi 5.262 la Camera Deputaţilor, la care se adaugă 58 de candidaturi independente – 52 la Senat şi 6 la Camera Deputaţilor. Aceştia se luptă pentru 331 de mandate de deputat şi 134 de mandate de senator. PSD are cei mai mulţi candidaţi, respectiv 639, urmat de SOS România – 636, PNL – 630, AUR – 621, Forţa Dreptei – 619, UDMR – 596 şi USR – 589.
De asemenea, 19 organizaţii ale minorităţilor au 58 de candidaţi, doar la Camera Deputaţilor.
Procentul de candidaturi ale femeilor a crescut la 35%, de la 29,5% în 2020, conform Expert Forum. Din total, cele mai multe candidate sunt în diaspora (45%), Ilfov (43%) şi Alba (40%), raportat la numărul total de candidaţi din judeţ. Cele mai puţine sunt în Timiş, Harghita şi Arad (aprox. 30%). În Bucureşti procentul de candidate este de 30%.