El a fost numit prim-ministru în luna mai, după săptămâni de proteste anti-corupţie, scrie news.ro.
Pashinyan, jurnalist devenit politician, în vârstă de 43 de ani, a dat speranţe armenilor cu privire la o transformare economică, iar aceste alegeri sunt menite să îi întărească poziţia. El a promis că nu vor exista mari schimbări în politica externă a ţării şi a oferit asigurări că nu va rupe relaţiile cu Moscova.
Armenia găzduieşte o bază militară rusă şi este membră a mai multor alianţe militare şi economice conduse de Federaţie.
Fostul editor, care a fost închis în 2008 sub acuzaţia de instigare la revoltă, este o figură complet diferită în peisajul Armeniei ultimilor trei decenii.
El a demisionat în octombrie, astfel încât parlamentul să fie dizolvat în vederea alegerilor anticipate.
Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 08.00 şi vor fi închise la 20.00.
Fosta conducere a fost eliminată şi unii dintre reprezentanţii ei, arestaţi, odată cu schimbarea de putere. O curte de apel a decis, vineri, trimiterea în închisoare a fostului preşedinte Robert Kocharyan, acuzat că a încercat să răstoarne ordinea constituţională.
El a fost arestat în luna iulie, eliberat luna următoare, iar cazul a fost trimis la curtea de apel. Kocharyan a fost al doilea preşedinte al Armeniei, deţinând funcţia între 1998 şi 2008, când au avut loc proteste de amploare privind alegeri controversate.
Fostul partid aflat la putere, cel republican, încă domină parlamentul care a fost ales în 2017.
Pashinyan a declarat că se aşteaptă ca votul de duminică să ducă la o legislatură care va reflecta mai bine noul peisaj politic al naţiunii, scrie Reuters.
Nouă partide şi două coaliţii participă la alegeri, iar sondajele de opinie sugerează că alianţa My Step, care cuprinde şi partidul lui Pashinyan, Civil Contract, va câştiga detaşat.