Anunţul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, după şedinţa de sâmbătă a Executivului, transmite Mediafax.
La începutul şedinţei, premierul Victor Ponta spunea că Guvernul va adopta data de 2 decembrie pentru alegerile parlamentare, dar i-a cerut ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, să aibă discuţii cu PDL pentru data de 25 noiembrie.
„Astăzi suntem obligaţi să adoptăm data de 2 decembrie. E o dată rea, din punctul meu de vedere, pentru că sunt festivităţile de 1 Decembrie, este liber şi de Sf. Andrei. Ar fi fost de o mie de ori mai bine să fie pe 25 noiembrie. Nu ştiu ce calcule are PDL, că dacă mai întârzie o săptămână alegerile nu ştiu cât o să mai crească ei în sondaje. Haideţi să adoptăm de principiu data de 2 decembrie şi o să vă rog, domnul ministru pentru relaţia cu Parlamentul, poate reuşiţi să aveţi o discuţie luni şi cu grupul PDL, pentru că ei sunt cei care s-au opus datei de 25 noiembrie, şi poate îi convingeţi că e bine pentru binele tuturor să vină cât mai mulţi oameni la vot”, a declarat premierul Ponta.
Cetăţenii români vor vota la alegerile parlamentare din 9 decembrie doar cu cartea de identitate, după ce Guvernul a prorogat termenele de aplicare a dispoziţiilor legale privind cărţile de alegător şi registrul electoral.
„S-au prorogat termenele de aplicare a dispoziţiilor legale privind cărţile de alegător şi registrul electoral din cauza faptului că până în prezent nu tuturor cetăţenilor români cu drept de vot le-au fost eliberate cărţi de alegător şi, din cauza subfinanţării, registrul electoral nu e operaţional”, a precizat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, citat de Mediafax.
Guvernul a stabilit că prezenţa la vot la alegerile parlamentare din 2012 se va certifica prin aplicarea ştampilei cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului sau a unui timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului pe actul de identitate.
Executivul a aprobat totodată modelul timbrului autocolant precum şi condiţiile de tipărire şi de utilizare a acestuia la alegeri, modelele pentru copia de pe lista electorală permanentă, lista electorală suplimentară, extrasul de pe copia listei electorale permanente sau a listei suplimentare şi ale altor tipizate ce vor fi folosite la scrutin.
Pentru organizarea alegerilor parlametnare, Guvernul a alocat un buget total de 199 milioane lei, aproape dublu faţă de suma alocată în vederea desfăşurării alegerilor legislative din 2008. Din bugetul total aprobat de Guvern, 176 milioane lei au fost alocaţi Ministerului Administraţiei şi Internelor, 4,55 milioane lei către Institutul Naţional de Statistică prin Secretariatul General al Guvernului, 11,2 milioane lei către Autoritatea Electorală Permanentă, 5,25 milioane lei către Ministerul Afacerilor Externe şi 1,99 milioane lei către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
În 2008, suma alocată pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie a fost de 124 milioane lei.