Formațiunea care-l susține pe Emmanuel Macron, Împreună, este umăr la umăr cu Nupes, susținut de un electorat nemulțumit de actuala administrație, la fel ca în cazul RN.
Împreună este o alianță electorală între partidul pro-prezidențiale Republica în Mișcare (LREM), rebotezat „Renaștere”, plus alte partide mai mici precum Mișcarea Democrată (MoDem), Orizonturi și Agir, formațiuni care se poziționează în zonele centru-dreapta a spectrului politic.
În fruntea alianței care-l susține pe Emmanuel Macron se află premierul Elisabeth Borne, numită în funcție de președinte în luna mai. Alianța Împreună este cotată cu 24-28% pentru primul tur de scrutin și cu 250-330 de mandate pentru turul secund.
Un alt candidat cotat cu mari șanse la alegerile parlamentare din Franța este Noua Uniune Populară Ecologică (Nupes), o alianță de stânga, dominată de Franța Nesupusă (LFI). Lider este Jean Luc Melenchon, care a ocupat locul al treilea la alegerile prezidențiale din aprilie 2020, cu aproape 22%, un scor uriaș, foarte aproape de Marine Le Pen.
Din alianța lui Melenchon mai fac parte Verzii (EELV), Partidul Socialist (PS) și Partidul Comunist (PCF). Fostul candidat la prezidențiale are în plan să devină premier, iar sondajele de opinie plasează formațiunea sa cu 25-31% în primul tur și 150-230 de mandate în turul secund.
După alegerile prezidențiale din acest an, în urma cărora Marine Le Pen a consemnat un scor de 23% în primul tur și aproape 42% în cel de-al doilea, politicianul francez revine în forță cu proiectul Reunirea Națională (RN), poziționat la dreapta spectrului politic.
Sondajele de opinie creditează RN cu 19-22% în primul tur și cu 20-65 de mandate după turul secund. Totuși, Le Pen speră la 100-150 de deputați.
Republicanii (LR), de centru dreapta, conduși de Christian Jacob, formațiunea care a scris istorie de-a lungul deceniilor în Franța, speră la un restart. La prezidențiale Valerie Pecresse a obținut doar 5%. Acum, republicanii au șanse mari să obțină cel mai slab scor din istoria parlamentarilor.
Sondajele de opinie îi plasează la 10-12% în primul tur și 30-70 de mandate în turul secund.
În turul al doilea se vor califica partidele care vor primi cel puțin 12,5%. În turul secund câștigă candidatul cu cele mai multe voturi, indiferent de procentaj.
Analiștii politici din Franța iau în calcul ca formațiunea lui Macron să nu reușească să obțină majoritatea absolută în Adunarea Generală. Astfel, ar fi consemnată o premieră în ultimii 20 de ani de când mandatul prezidențial a mers în tandem cu cel parlamentar.