„Vreau să anunț o decizie pe care am luat-o discutând cu liderii coaliției de guvernare — aceea că Guvernul va declanșa procedurile pentru ca pe 25 mai, odată cu alegerile europarlamentare, să facem alegeri și în colegiile parlamentare rămase vacante și pentru funcțiile de primar sau consilii locale. Vom avea, practic, pe 25 mai alegeri europarlamentare, dar vom mai avea și alegeri parlamentare parțiale și alegeri locale parțiale acolo unde sunt funcții vacante. Era o decizie importantă”, a declarat premierul Victor Ponta, după discuțiile purtate luni cu liderii UNPR, PC, UMDR.
La începutul legislaturii 2012-2016, au depus jurământul de onoare 176 de senatori, însă, numărul acestora a scăzut ulterior la 171, urmând astfel ca în data de 25 mai să se organizeze alegeri parlamentare parțiale în cinci colegii senatoriale.
Primul post de senator rămas vacant a fost înregistrat de plen în urma demisiei din data de 28 ianuarie 2013 a conservatorului Dan Voiculescu. Acesta și-a motivat la acel moment decizia invocând dorința de a permite instanțelor să ‘își facă datoria’ în cazul dosarului în care era implicat.
Dan Voiculescu a fost ales senator la alegerile parlamentarele din 9 decembrie în circumscripția electorală 42, colegiul senatorial 8 București.
Și postul ocupat până în data de 13 mai 2013 de senatorul UDMR Olosz Gergely a fost declarat vacant după ce acesta a anunțat că renunță la mandatul său de parlamentar, motivându-și gestul prin faptul că ar fi fost derulată „o campanie de compromitere” a sa.
Fostul deputat UDMR de Covasna Olosz Gergely a câștigat din primul tur un mandat de senator în colegiul uninominal Târgu Secuiesc-Baraolt (colegiul uninominal 15 Covasna).
Cel de-al treilea post de senator declarat vacant a aparținut senatorului PP-DD Antonie Solomon, până în data de 12 noiembrie 2013, când plenul Senatului a constatat încetarea mandatului acestuia ca urmare a faptului că Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Craiovei la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și fals intelectual.
Antonie Solomon a câștigat primul său mandat în Camera superioară a Parlamentului, prin redistribuire, în colegiul 1, circumscripția nr. 17 Dolj.
În data de 16 decembrie 2013, senatorul PSD Toni Greblă a fost desemnat de plen pentru a ocupa funcția de judecător la Curtea Constituțională a României, după ce postul deținut de Iulia Motoc a fost declarat vacant ca urmare a numirii acesteia în funcția de judecător la CEDO.
Astfel, postul de senator care i-a aparținut lui Toni Greblă a devenit vacant, urmând să se organizeze în 25 mai alegeri parlamentare și în colegiul nr. 2 din Gorj.
În urma decesului parlamentarului de Ialomița Ștefan Stoica, în data de 4 februarie anul curent, postul de senator ocupat de acesta a rămas de asemenea vacant.
Ștefan Stoica a fost ales senator în colegiul uninominal 1 din circumscripția electorală nr. 23 Ialomița din partea PP-DD. Ulterior, în luna octombrie a anului trecut, Ștefan Stoica și-a anunțat în plenul Senatului demisia din partidul condus de Simona Man și afilierea la grupul senatorilor PSD, condus de Ilie Sârbu.Stoica a încetat din viață la vârsta de 37 de ani.
De precizat este faptul că înainte de alegerile europarlamentare vor trebui să își prezinte demisia din Senat și Ecaterina Andronescu (PSD), precum și Damian Drăghici (UNPR), ambii candidați pe listele eligibile ale PSD-UNPR-PC pentru Parlamentul European. Posturile de senator în cazul celor doi vor fi de asemenea declarate vacante de plen.
La Camera Deputaților au fost la începutul legislaturii 412 deputați iar acum au rămas 403. Pentru 9 colegii de deputat urmează a fi organizate alegeri.
Pe 29 aprilie 2013 deputatul liberal Dan Radu Rușanu și-a dat demisia din Parlament pentru a prelua funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară. El a fost ales în colegiul uninominal 3 din Hunedoara.
Un alt liberal, George Becali, și-a pierdut mandatul de deputat în aprilie 2013, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. El a fost ales în colegiul 25 din București.
Deputații PNL Eduard Hellvig și Ovidiu Silaghi și-au dat demisia din Legislativ pe 3 septembrie 2013 pentru a merge în Parlamentul European. Hellvig a fost ales în colegiul 4 din Ilfov iar Silaghi, în colegiul 2 din Satu Mare.
Fostul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, și-a pierdut mandatul de deputat în ianuarie 2014, după ce a fost condamnat la închisoare cu executare. El a fost ales în colegiul 2 din Iași.
Deputatul PSD Aurel Nechita a rămas fără mandat în iunie 2013, fiind declarat incompatibil de ANI. El a fost ales în colegiul 9 din Galați.
Și social-democratul Nicolae Vasilescu a rămas fără mandat, în decembrie 2013, după ce a fost condamnat la închisoare cu executare. El a fost ales în colegiul 2 din Dolj.
Mandatul lui Mircea Grosaru, ales al Grupului minorităților naționale, a fost vacantat la 3 februarie 2014, după ce acesta a decedat. El a fost ales la nivel național din partea comunității italiene în România.
Ultimul care a rămas fără mandat este deputatul PSD Vasile Bleotu, care și-a dat demisia din Parlament din motive personale pe 11 martie 2014. El a fost ales în colegiul 4 din Vâlcea.