Alegeri PNL 2021. Florin Cîţu, portret de candidat. Care e ascensiunea politică a premierului „modern”, ce pozează în „Superman” şi are un trecut controversat

A mai rămas doar o zi până la Congresul PNL 25 septembrie 2021, care va decide cine va prelua şefia partidului. Marea bătălie se dă între Florin Cîţu, actualul premier al României şi Ludovic Orban, cel care i-a predat ştafeta în fruntea Executivului în urmă cu aproape un an.
Mirabela Vasile
25 sept. 2021, 08:55
Alegeri PNL 2021. Florin Cîţu, portret de candidat. Care e ascensiunea politică a premierului

Alegeri PNL 2021. Nu mai puţin de 30 de lideri de organizaţii au anunţat că îl sprijină pentru a-i lua locul lui Ludovic Orban. Deşi fără să o susţină cu subiect şi predicat, Klaus Iohannis îi dă votul de încredere premierului Cîţu, cu care a participarea împreună la diverse evenimente.

Alegeri PNL 2021. Florin Cîţu, potret de candidat. Care e ascensiunea politică a premierului „modern” cu trecut controversat

Florin Cîţu pozează în politicianul cool, cu studii în Statele Unite, care adoră răsăriturile în Vama Veche şi geaca de piele. Cîţu şi-a construit cu strictă atenţie imaginea de premier, vrând să fie politicianul moder al României.

Actualul şef al Guvernului se pare că nu calcă pe cele mai drepte drumuri şi asta o demonstrează chiar încercarea de a candida la şefia PNL. Pentru a putea intra în cursă, Cîţu a avut nevoie de o derogare de vechime, având în vedere că nu avea perioada minimă de cinci ani de când este membru de partid, aşa cum prevede statutul formaţiunii.

De altfel, tinerețea plină de peripeţii a candidatului Florin Cîțu a lovit puternic, când s-a aflat că, la 28 de ani, Cîțu a condus beat și a stat două zile la pușcărie.

Cîţu a trăit nu mai puţin zece ani în SUA, ţară în care şi-a făcut studiile universitare. În 1996, a obţinut o diplomă de licenţă în economie şi matematică la Grinnell College, din statul Iowa. A urmat apoi un program de master la Iowa Sate University, studiind politică monetară aplicată, macroeconomie şi econometrie, iar ulterior a făcut şi doctoratul, în acelaşi domeniu, fără a-şi da însă lucrarea de disertaţie.

La scurt timp, a început să lucreze ca economist la Banca Naţională a Noii Zeelande unde, în perioada ianuarie 2002 – octombrie 2003. În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist şef, iar, în 2008, a fost acuzat că a avut legătură cu atacul speculativ asupra leului, însă această problemă a fost ascunsă sub preş destul de repede.

Acesta a intrat în politică în 2016, an în care s-a înscris în PNL pentru a candida la alegerile parlamentare din partea liberalilor, la invitaţia Alinei Gorghiu, preşedinta de la acea vreme a partidului.

În încercarea de a ajunge la alegeri anticipate, Iohannis și Orban l-au propus premier de sacrificiu. Cabinetul său n-a mai ajuns la vot. Cîțu s-a retras cu o oră înainte de ședință.

În ceea ce priveşte viaţa personală, premierul este foarte discret la acest capitol. CV-ul din 2011 consemna că la acel moment era căsătorit.

Moţiunea cu care Florin Cîţu candidează la şefia PNL se numeşte „România liberală” şi are 28 de pagini. Principalele puncte ale documentului propuse de premier pentru dezvoltarea României sunt revizuirea Constituţiei, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen şi apropierea de moneda euro, creşterea investiţiilor şi încurajarea antreprenoriatului, cât şi digitalizarea ANAF, recuperarea prejudiciilor din infracţiuni şi sporirea încrederii în instituţiile statului.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre Congresul PNL: Iohannis m-a desemnat de trei ori premier! Nimeni nu va intra în sală dacă nu are certificat verde

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Proteina care ar putea prelungi speranța de viață cu până la 7 ani. A fost denumită “fântâna tinereții”: “Un obiectiv cheie pentru domeniul îmbătrânirii”
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Metrorex a lansat o pagină web dedicată Magistralei 6, ce va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...