ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Potrivit Constituţiei, preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
În primul tur al alegerilor prezidenţiale, prevede legea fundamentală, „este declarat ales candidatul care a întrunit majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale”.
Alegerile ar fi astfel câştigate de candidatul care ar obţine 50% plus 1 din voturile alegătorilor înscrişi în listele electorale (nu a celor care participă la vot).
Constituţia prevede că „în cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi„.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. GHIDUL alegătorului pentru turul al doilea
Astfel, câştigător în turul al doilea va fi candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi, în acest caz fiind vorba de numărul celor care votează, şi nu de toţi alegătorii înscrişi pe liste.
Potrivit AEP, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, de pe 16 noiembrie, sunt aşteptaţi la urne 18.305.826 de alegători.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Constituţia mai prevede că „nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive”.
Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională, iar candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Potrivit Constituţiei, preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales. Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.
În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid, nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.şi se bucură de imunitate.