ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Aparent surprinzător, pretendenţii prezidenţiali mai puţin faimoşi, cei care vin din urmă, independenţii, au terenuri mai întinse şi mai valoroase. Totuşi, nici aceştia nu sunt de plâns, stau ei mai bine la bani sau la vile şi spaţii comerciale.
Din cei 12 pretendenţi la a deveni urmaşul lui Băsescu, nu am găsit informaţii pentru Gheorghe Funar şi Szilagyi Zsolt, candidatul PPMT la prezidenţiale.
De asemenea, doi candidaţi nu au niciun centrimetru de teren, cel puţin aşa au completat în declaraţiile lor de avere. Este vorba despre Klaus Iohannis şi Corneliu-Vadim Tudor.
Iată cum se prezintă ierarhia candidaţilor la prezidenţiale, din perspectiva terenurilor pe care le deţin:
1. Ioan Ghişe, independent
Fostul liberal este lider absolut la capitolul proprietăţi imobiliare, secţiunea terenuri. El deţine cinci terenuri, în suprafaţă totală de 154.779 metri pătraţi (mp). Mare parte din aceste terenuri sunt agricole, dar are şi câteva situate în zona intravilane din Cluj şi Braşov.
2. Monica Macovei, independent
A doua poziţie în topul moşierilor prezidenţiabili este ocupat de europarlamentarul Monica Macovei. Şi ea are teren de mai multe tipuri şi în mai multe localităţi. Suprafaţa totală ce se află în posesia Monicăi Macovei este de 35044 metri pătraţi, împărţiţi în şase zone. Una din suprafeţe, cea mai întinsă, este de 2,4 hectare şi se află în Giurgiu. Este teren agricol şi a fost obţinut prin moştenire. De asemenea, Macovei mai are pământ în Constanţa şi Ilfov.
3. Elena Udrea, PMP
Liderul şi candidatul Partidului Mişcarea Populară (PMP) la preşedenţia României are puţin peste un hectar de teren, dar tot este intravilan şi mai tot este se află în Bucureşti. Pe ansamblu, Udrea are 11.144 de metri pătraţi, mai toţi obţinuţi în urma partajului. La un calcul mai grosier, dacă am pune un preţ mediu de 300 de euro pe metru pătrat, terenurile Elenei Udrea ar valora peste 3 milioane de euro. Mai trebuie spus că ultima declaraţie de avere a Elenei Udrea este de la mijlocul lui 2013, astfel încât orice achiziţie ulterioară nu este cuprinsă.
4. Dan Diaconescu, PPDD
Liderul partidului care-i poartă numele are unsprezece terenuri, toate în zone intravilane. În total, patronul OTV deţine terenuri în suprafaţă de 10.846 de metri pătraţi. Ce e iarăşi interesant este faptul că nouă dintre acestea au fost achiziţionate în aceeaşi zi: 14 septembrie 2009.
5. Kelemen Hunor, UDMR
Liderul celui mai mare partid al minorităţii maghiare deţine cinci terenuri, agricole şi intravilane, situate în Harghita şi Cluj. Câteva sunt deţinute în coproprietate, fapt valabil pentru multe din terenurile deţinute şi de ceilalţi prezidenţiabili. Terenurile lui Kelemen Hunor numără sub un hectar, 7.903 mp, mai precis.
6. Călin-Popescu Tăriceanu, PLR
Fostul premier nu se prea înghesuie când e vorba de terenuri, preferinţele sale mergând către maşini, locuinţe şi altele. El are două terenuri, intravilane, care se află în Snagov. Împreună, cele două cuprind 4.109 metri pătraţi. O suprafaţă excelentă pentru o reşedinţă, pe care, de altfel, o şi are aici şeful Senatului.
7. William Brânză, PER
Fostul deputat PDL şi actual pretendent la fotoliul de şef al statului din partea Partidului Ecologist Român (PER) are două terenuri, intravilane. Unul este situat în Câmpina şi are 1.520 metri pătraţi, iar al doilea e în Snagov, dar fără a fi precizată aria sa.
Vasile Blaga: Dacă Monica Macovei va candida ca INDEPENDENT, va fi RADIATĂ automat din PDL VIDEO
8. Victor Ponta, PSD
Candidatul PSD pare cel mai puţin interesat de terenuri, dar stă bine la alte capitole. Premierul are doar un teren intravilan în comuna Baia de Fier, judeţul Gorj. Terenul are o suprafaţă de 1.371 de metri pătraţi.