Guvernul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României.
Potrivit notei de fundamentare a OUG, o modificare importantă o reprezintă eliminarea secţiilor de votare speciale, corelată cu reglementarea posibilităţii exercitării dreptului de vot la orice secţie de votare în cazul alegătorilor care în ziua votării se află în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu.
„Alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin, fiind înscriși de către președintele biroului electoral al secției de votare în tabelul prevăzut la art. 9 alin. (1). Modelul declaraţiei pe propria răspundere se stabileşte prin hotărâre a Guvernului în termenul prevăzut la art. 65 alin. (1)„, se arată în textul ordonanţei de urgenţă.
CITEȘTE AICI PROIECTUL DE ORDONANȚĂ
Totodată, actul normativ prevede majorarea termenului de stabilire de către Guvern a datei alegerilor de la 45 la 60 zile înainte de ziua votării.
De asemenea, se are în vedere modificarea termenului de depunere a candidaturilor la 45 de zile înaintea datei votării, astfel încât la data începerii campaniei electorale acestea să fie definitive.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Când vor fi organizate cele două tururi de scrutin. Anunţul lui Ponta
În acest moment, data începerii campaniei electorale coincide cu termenul limită de depunere a candidaturilor, ceea ce înseamnă că data rămânerii definitive a candidaturilor este la şase zile de la data începerii campaniei electorale.
Pe de altă parte, prin OUG se intenţionează clarificarea posibilităţii funcţionarilor publici de a fi desemnaţi ca preşedinţi şi locţiitori ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, prin introducerea unui text expres care să înlăture orice interpretare privind o eventuală incompatibilitate.
Un alt punct se referă la modificarea înţelesului unor termeni din cuprinsul legii, respectiv a termenului de act de identitate, prin introducerea cărţii electronice de identitate şi prin eliminarea titlului de călătorie.
De asemenea, se are în vedere definirea sintagmei de ‘partide politice parlamentare sau formaţiuni politice parlamentare’, precizându-se că partid parlamentar sau o formaţiune politică parlamentară sunt acelea care depăşesc pragul electoral şi sunt votate la alegeri de electorat.
Alegerile prezidenţiale ar urma să aibă loc în zilele de 2 şi 16 noiembrie, respectiv primul şi al doilea tur.