48,6% dintre români susţin că se vor prezenta în mod sigur la vot, în timp ce 17,3% afirmă că probabil vor merge la vot, potrivit unui sondaj INSCOP. În schimb, 6,4% dintre respondenţi afirmă că sigur nu se vor prezenta, 7,9% spun că probabil nu se vor prezenta la vot, 15,9% încă nu s-au hotărât şi 3,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
În ceea ce priveşte propunerile de candidaţi ai partidelor politice, 66,1% dintre respondenţi îl preferă drept candidat din partea Partidului Naţional Liberal pe Klaus Iohannis, în timp ce Crin Antonescu ar fi preferat de 33,9% dintre respondenţi. Victor Ponta conduce în ceea ce priveşte candidatul preferat din partea Alianţei PSD-UNPR-PC cu 62,9% dintre preferinţe, comparativ cu Mircea Geoană, care ar fi preferat de 37,1% dintre respondenţi.
Raportat la opţiunile celor care declară că vor merge sigur la vot sau probabil vor merge la vot la alegerile prezidenţiale (65,9%), Klaus Iohannis ar fi preferat drept candidat al PNL de 67,1% dintre alegători, în timp ce Crin Antonescu de 32,9%. Victor Ponta ar fi preferat drept candidat al Alianţei PSD-UNPR-PC de 65,9% dintre cei care merg la vot iar Mircea Geoană – de 34,1%.
În clasamentul opţiunilor de vot (stabilite pe baza unei liste cu variante predefinite) pe primul loc se situează Victor Ponta (Alianţa PSD-UNPR-PC) care ar fi votat de 43,6% dintre respondenţii care au indicat o opţiune clară de răspuns, fără variantele ‘altcineva’, ‘nu sunt hotărât’, ‘nu voi vota’, ‘nu ştiu/nu răspund’. Victor Ponta este urmat de Klaus Iohannis (PNL-PDL) cu 31,2% şi Mihai-Răzvan Ungureanu (Forţa Civică) cu 9,6% dintre opţiuni. Pe locul al patrulea în intenţia de vot se situează Călin Popescu-Tăriceanu (independent) cu 4,5%, urmat de Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,5%, Corneliu Vadim Tudor (2,8%), Cristian Diaconescu (PMP) cu 2,6% şi Dan Diaconescu (PPDD) cu 2,2%. În schimb, 5,2% din totalul populaţiei alege varianta ‘altcineva’, 16,2% nu sunt hotărâţi, 6,5% nu ar vota, în timp ce 4% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Sondajul arată şi că în situaţia în care duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale pentru turul doi şi ar avea de ales între Victor Ponta şi Klaus Iohannis, 52,8% dintre respondenţi ar vota pentru Victor Ponta în timp ce 47,2% l-ar alege pe Klaus Iohannis. Raportat la populaţia care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eşantion), Victor Ponta ar obţine 54,8% în turul doi, în timp ce Klaus Iohannis ar fi votat de 45,2% dintre români.
De asemenea, dacă românii ar avea de ales în turul al doilea al prezidenţialelor între Victor Ponta şi Mihai-Răzvan Ungureanu, 58,3% dintre respondenţi ar vota pentru Victor Ponta, în timp ce 41,7% l-ar alege pe Mihai-Răzvan Ungureanu. Raportat la populaţia care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eşantion), Victor Ponta ar obţine în turul al doilea – 62,6%, în timp ce Mihai-Răzvan Ungureanu ar fi votat de 37,4%.
Într-o finală Victor Ponta – Crin Antonescu, 60,7% dintre respondenţi ar vota cu primul, în timp ce 39,3% cu al doilea. Raportat la populaţia care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eşantion), Victor Ponta ar obţine în turul doi al prezidenţialelor 64,3%, în timp ce Crin Antonescu ar fi votat de 35,7%. Dacă românii ar avea de ales între Victor Ponta şi Cătălin Predoiu, 66,7% dintre respondenţi au declarat că l-ar vota pe Victor Ponta în timp ce 33,3% l-ar alege pe Cătălin Predoiu. Raportat la populaţia care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eşantion), Victor Ponta ar obţine în turul doi al prezidenţialelor 67,9%, în timp ce Cătălin Predoiu ar fi votat de 32,1%.
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale pentru turul doi şi ar avea de ales între Victor Ponta şi Cristian Diaconescu, 67,5% dintre respondenţi ar vota pentru Victor Ponta în timp ce 32,5% l-ar alege pe Cristian Diaconescu. Raportat la populaţia care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eşantion), Victor Ponta ar obţine în turul doi 68,5%, în timp ce Cristian Diaconescu ar fi votat de 31,5%.
Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, afirmă că datele sondajului sugerează că nehotărâţii şi cei care vin la vot doar la alegerile prezidenţiale vor fi miza principală a bătăliei prezidenţiale.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului ‘Adevărul’ în perioada 1-6 iulie. Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.
Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 75 de localităţi (oraşe mari, medii şi mici, comune, sate). Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populaţiei din 2011.