ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Mark Gitenstein a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ (UBB), că, din punctul său de vedere, cel mai important lucru e ca instanţele de judecată să poată funcţiona în continuare, scrie Agerpres.
‘M-aş bucura ca toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale să adopte concluziile menţionate în acest raport, ‘România, la punct de răscruce’. (…) Dacă eu aş fi un alegător din România, aş încerca să aflu ce părere au candidaţii despre acest raport şi dacă ar încerca să implementeze măsurile menţionate în raport. (…) Nu am o părere formată despre anumiţi candidaţi, însă aş vrea să mă concentrez asupra perioadei de după alegeri şi a ceea ce vor face candidaţii. Cred că pentru mine cel mai important lucru este dacă ei vor reuşi să implementeze schimbările şi pentru mine cel mai important e ca judecătorii, procurorii şi instanţele să poată continua să funcţioneze. Vorbind cu aproape toţi candidaţii în ultimii cinci ani, cam toţi m-au asigurat că şi ei cred în aceste principii, în statul de drept, în transparenţă, şi că le vor aplica. Decizia este a dvs. şi lucrul important este ca dvs. să urmăriţi activitatea lor şi după alegeri şi să vedeţi dacă şi-au ţinut promisiunile făcute’, a menţionat Mark Gitenstein.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Interdicţii şi pedepse. Cum să eviţi să ajungi de la vot la închisoare
Potrivit acestuia, ‘este foarte important ca toţi cetăţenii României să citească acest raport, toţi membrii clasei politice, toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale şi liderii partidelor’ şi să adopte concluziile sale.
‘Punctul central al acestui raport e că România se află într-un moment de turnură. Atunci când vorbim despre un moment de turnură ne referim la momentul în care politicile o pot lua într-o anumită direcţie sau într-o altă direcţie. În această toamnă, în care aveţi o campanie electorală importantă, direcţia în care se va îndrepta această ţară va fi determinată de aceste alegeri, dar şi de evoluţiile din următoarea perioadă. Ideea mea centrală este că deşi prim-ministrul Viktor Orban susţine că democraţia liberală este pe moarte, eu sunt de părere că democraţia liberală este vie şi activă aici în România. Şi dacă recomandările incluse în acest raport, dacă planul şi strategiile menţionate de el pentru trecerea la următorul nivel al democraţiei liberale sunt puse în practică, eu cred că acest lucru va aduce o evoluţie extraordinară pentru tinerii din această ţară’, a mai spus fostul ambasador al SUA în România.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. GHID PRACTIC pentru ziua votului
Mark Gitenstein a participat, luni, la Cluj-Napoca, la inaugurarea noii clădiri a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB. Au mai fost prezenţi rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop, fostul ministru al Educaţiei Cătălin Baba, decanul FSPAC, Călin Hinţea.