ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta şi Klaus Iohannis, atenţionaţi pentru ţinuta lor în ziua votului

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cătălin Botezatu se implică în campania electorală şi face ce ştie el mai bine. Designerul nu a putut trece cu vederea greşelile vestimentare ale celor doi candidaţi la Preşedinţia României şi le dă acestora lecţii de stil.
Alina Costache
14 nov. 2014, 13:41
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta şi Klaus Iohannis, atenţionaţi pentru ţinuta lor în ziua votului

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cătălin Botezatu are câteva ponturi pentru cei doi candidaţi, CA să se prezinte fără cusur în faţa electoratului. Cu toate că este de părere că Victor Ponta a avut apariţii bune din punct de vestimentar, Botezatu a ţinut să îi mai dea câteva sfaturi. Acesta îi recomandă să poarte un costum uşor supradimensionat în partea de sus, dar nu foarte cambrat pe talie.

“Pentru că e foarte înalt, ar fi bine să aleagă pantalon tip creion, nu foarte mulat, care să nu facă acel fald inestetic la căderea pe pantof. Ponta nu a avut derapaje mari, dar trebuie să fie atent la ţinută şi să renunţe la cravatele colorate”, a declarat designerul pentru libertatea.ro.

În ceea ce priveşte ţinuta lui Klaus Iohannis, Cătălin Botezatu spune că acesta trebuie să opteze pentru o altă paletă de culori.

“Îi recomand însă să renunţe definitiv la costumele în nuanţe deschise şi să treacă la culorile sobre, impuse de postura în care se află. Este important ca, în cazul lui, pantalonul să fie mai larg şi să se termine cu o lărgime medie”, a declarat Botezatu.

Mai mult, cunoscător în ale stilului, Cătălin Botezatu le-a recomandat celor doi să fie atenţi ca şosetele să nu lase să se vadă piciorul, să nu epateze prin accesorii sau culori tari şi în nici un caz să nu renunţe la sacou.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Duminică, 16 noiembrie, va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Victor Ponta şi Klaus Iohannis se vor confrunta în finală pentru fotoliul de la Cotroceni, cei doi obţinând în primul tur 40,44% şi, respectiv, 30,37% din voturi. Secţiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 până la ora 21.00. Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota pe liste suplimentare la orice secţie de votare. Spre desosebire de primul tur, românii din străinătate pot descărca de pe Internet modelul de declaraţie pe propria răspundere pentru a-l completa înainte de vot, dorindu-se astfel să se evite aglomeraţia de la secţiile de votare.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În cel de-al doilea tur, pe 16 noiembrie, sunt aşteptate la vot 18.305.826 de persoane. 

Preşedintele ţării se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. În cel de-al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, conform legii pentru alegerea preşedintelui României.

Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Cine şi unde votează

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Alegătorii vor vota la secţia de votare la care sunt arondaţi, potrivit domiciliului.  Cei care sunt în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, pe listele suplimentare, fiind înscrişi de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel separat. Aceştia trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care îşi asumă că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Vezi SECŢIILE DE VOTARE DIN JUDEŢE ŞI UNDE EŞTI ARONDAT

Cei care nu se regăsesc în listele electorale permanente ale secției de votare la care sunt arondaţi vor face dovada cu actul de identitate că locuiesc în raza teritorială a secției de votare respective și vor fi înscrişi într-un tabel cuprinzând numele și prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria și numărul actului de identitate.

Alegătorii care în ziua votării se află în străinătate votează la secţiile de votare constituite pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Pentru cetăţenii români care trăiesc în străinătate au fost organizate 294 de secţii. Cetăţenii români care votează la secţiile organizate în străinătate, precum şi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în ţară, îşi pot exercita dreptul de vot după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

CITEŞTE ŞI Unde sunt secţiile de votare din străinătate unde POŢI VOTA

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Pentru a se evita situaţia din primul tur, când s-au format cozi la secţiile de votare din străinătate şi nu au putut vota toţi cei care s-au prezentat la urne, Biroul Electoral Central (BEC) a decis, în urma discuţiilor cu reprezentanţii MAE, ca, pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2014, românii care doresc să voteze în secţiile de votare din străinătate să poată descărca de pe Internet modelul de declaraţie pe propria răspundere.

Astfel, modelul de declaraţie pe propria răspundere va fi afişat pe site-urile BEC şi MAE, cu posibilitatea descărcării acesteia. Practic, alegătorii vor putea descărca declaraţia pe propria răspunde, o vor putea completa, fără să o semneze, şi se vor putea prezenta cu ea la secţiile de votare unde va fi verificata de un reprezentat al secţiei de votare, apoi îşi va putea exercita dreptul de vot.  

CITEŞTE ŞI DECIZIE BEC în privinţa votului în Diaspora. Românii din STRĂINĂTATE pot descărcată online DECLARAŢIA

Cu ce acte votezi 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Cetăţenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate sau carnetului de serviciu militar – în cazul elevilor din şcolile militare.  

Cetăţenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în  străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua  votării: paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; cartea de identitate; cartea de identitate electronică; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate, precum şi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia din următoarele acte de identitate: paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Cum votezi

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Pentru a vota, alegătorul trebuie să prezinte biroului electoral un act de identitate care poate fi carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate. Pentru secţiile din străinătate pot fi prezentate şi paşaportul simplu, paşaportul electronic, paşaportul simplu temporar sau titlul de călătorie.

După prezentarea actului de identitate, este verificată prezenţa respectivului alegător pe listele electorale permanente. Dacă nu, este trecut pe o listă suplimentară, cu condiţia ca datele din buletin să-l îndreptăţească să voteze la respectiva secţie. Alegătorul semnează în respectiva listă şi apoi primeşte buletinul şi ştampila de vot. Este important să verifice dacă buletinul de vot are ştampila de control, în caz contrar votul fiind nul.

CITEŞTE ŞI REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. BEC: Victor Ponta – 40,44%, Klaus Iohannis – 30,37 % VIDEO

În cabina de vot, ştampila se aplică în patrulaterul ce conţine numele candidatului preferat. Dacă ştampila este aplicată în afara acestuia sau pe mai multe patrulatere, votul se anulează. După ce buletinul de vot este introdus în urmă, alegătorul trebuie să restituie ştampila biroului electoral, iar în schimbul acesteia îşi primeşte actul de identitate înapoi pe care se aplică ştampila VOTAT sau un timbru autocolant, după caz.

În cazul persoanelor netransportabile, poate fi cerută urna mobilă. Cererile se depun înscris la secţia de votare cel târziu în preziua votării, la ele anexându-se actele medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoana respectivă este netransportabilă. Preşedintele secţiei de votare desemnează cel puţin doi membri ai biroului secţiei să ducă la domiciliul solicitanţilor urna de vot, împreună cu materialele aferente votării efective.

Ce este interzis în ziua votului

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cei care votează fără a avea acest drept, cei care votează de două sau mai multe ori, precum şi cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător vor fi pepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani vor fi pedepsiţi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals, însă pedeapsa cu închisoarea poate fi înlocuită cu amendă penală.

Sunt interzise continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi consumul şi comercializarea alcoolului pe o rază de 500 de metri de secţia de votare.

Citeşte aici mai multe despre INTERDICŢII ŞI PEDEPSE

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014EXIT-POLL-URI. Secţiile de votare vor fi deschise, duminică, 16noiembrie, de la ora 7,00 până la ora 21,00. Primele rezultate ale EXIT-POLL-urilor vor fi difuzate la ora 21.00, la închiderea urnelor.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă mieunatul pisicii. Cum să recunoști ce vrea, în funcție de felul în care miaună
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
Playtech.ro
Ieşirea din indiviziune. Când se face pe cale amiabilă şi când se ajunge în instanţă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca își păstrează tenul fără riduri cu ajutorul unui ingredient din bucătărie
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
TikTok, decizie de ultimă oră. Are legătură cu alegerile din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Lovitura primită de Mirela Vaida: OUT din grilă! A plecat de la Acces Direct pentru o emisiune pe Antena 1, anunțată cu surle si trâmbițe, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Donald Trump îngroapă Ucraina. Decizie istorică la final de război: Le revine rușilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Răsturnare de situație! Ucraina cedează în fața Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte