Un număr de 1.420 de alegători români s-au înscris, de duminică la prânz şi până în prezent, pe portalul www.votstrainatate.ro, pentru a vota prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate mai apropiată de domiciliu ori reşedinţă. Înregistrarea se poate face până în 11 septembrie.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează, printr-un comunicat de presă transmis luni, că de la momentul începerii înregistrărilor pe portalul www.votstrainatate.ro, adică din 28 iulie, ora 12:00, şi până în prezent, s-au înscris 1.420 de alegători români. Dintre cele două variante disponibile, vot prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reşedinţă, până la acest moment cea mai accesată opţiune este cea pentru votul prin corespondenţă.
„Autoritatea Electorală Permanentă face un apel către toţi cetăţenii români cu drept de vot din afara ţării să se înregistreze pe www.votstrainatate.ro pentru a-şi exercita dreptul la vot la alegerile pentru Preşedintele României în cele mai bune condiţii. Vă reamintim că formularele de înregistrare vor fi active până în data de 11 septembrie 2019”, scrie în comunicat.
AEP mai arată că se află în contact permanent cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pe tema activităţii de informare a alegătorilor din afara ţării cu privire la opţiunile de vot pe care le au la dispoziţie pentru acest scrutin şi pentru buna organizare a procesului electoral. În acest sens, va fi demarată o amplă campanie de comunicare care vizează informarea corectă şi eficientă a cetăţenilor români cu drept de vot din străinătate.
Potrivit AEP, întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected].
Portalul cuprinde două secţiuni: Alegător în străinătate la o secţie de votare şi Alegător în străinătate prin corespondenţă.
Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secţie de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.
AEP menţiona că o secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi.
Alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular on-line, în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de şedere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016 privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.
„După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. Precizăm că validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control”, arătau reprezentanţii AEP.