USR a transmis, marţi seară, printr-un comunicat de presă, că toate tabletele folosite la scrutinul din primăvară pentru înregistrarea votanţilor şi împiedicarea votului multiplu şi care ar trebui să fie utilizate şi la alegerile prezidenţiale din toamnă au fost sigilate de Comisia condusă de Lia Olguţa Vasilescu, din care fac parte şi Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Cătălin Rădulescu.
”Prin această dispoziţie arbitrară, PSD împiedică organizarea corespunzătoare a alegerilor prezidenţiale, lăsând foarte puţin timp instituţiilor implicate să se pregătească pentru scrutin”, a transmis USR.
De asemenea, USR a precizat că urmăreşte cu îngrijorare cursul dezbaterilor din comisie, unde ”reprezentanţii PSD încearcă din răsputeri să acrediteze ideea unei «fraude electorale» fără a avea nicio bază reală”.
„Două personaje reprezentative pentru PSD, adică PRM-ista Olguţa Vasilescu şi deputatul Viorel Sălan, au încercat cu disperare să găsească cea mai mică breşă în declaraţiile tranşante, atât ale reprezentanţilor Institutului Naţional de Statistică, cât şi ale reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care au spus cât se poate de clar, de la început, că nu există absolut niciun indiciu care să ducă la concluzia că alegerile ar fi fost fraudate. A fost imposibil să înţeleagă până şi faptul că Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV) nu este un soft în sine, ci un sistem care are mai multe componente, inclusiv nişte soft-uri, şi că Institutul Naţional de Statistică lucrează exclusiv cu Sistemul Informatic de Centralizare a Proceselor Verbale (SICPV), unul dintre softurile din SIMPV”, a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi.
Reprezentanţii USR susţin că toată activitatea Comisiei de anchetă creată de PSD-ALDE ”confirmă ceea ce USR a afirmat încă de la început şi anume că scopul nu a fost nicio clipă identificarea neregulilor la alegerile europarlamentare, mai ales aflarea celor responsabili pentru că zeci de mii de români din Diaspora au fost împiedicaţi să-şi exercite un drept constituţional”.
”Scopul a fost discreditarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) astfel încât PSD să poată manipula rezultatele viitoarelor alegeri”, a mai transmis USR.
„Încă din iulie, a fost evident că PSD urmăreşte să obţină controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV), sistem care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri. Tocmai de aceea numărul semnalărilor pentru ambele procese electorale din luna mai 2019 a fost mult mai mic (9.282!) în comparaţie cu numărul semnalărilor transmise la alegerile parlamentare din 2016 (246.573) şi la alegerile locale din 2016 (40.261), deşi în luna mai 2019 s-au desfăşurat simultan doua procese electorale. Este clar ca lumina zilei că: 1. obiectul acestei comisii de anchetă este desfiinţat şi, ca atare, se impune desfiinţarea comisiei şi 2. reprezentanţii PSD încearcă să saboteze următoarele cicluri electorale şi mai cu seamă cel pentru alegerea preşedintelui României”, a afirmat şi deputatul USR Daniel Popescu, secretar al Comisiei de anchetă.
STS a transmis, marţi, că sistemele informatice şi aplicaţiile furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au funcţionat corect la procesele electorale din 26 mai.
În urma audierii în „Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019”, prim-adjunctul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, general de brigadă Ionel-Sorin Bălan, a subliniat faptul că sistemele informatice centrale operaţionalizate de către STS în timpul procesului electoral din 26 mai 2019 au avut o disponibilitate maximă de funcţionare.
Acesta a evidenţiat faptul că, în cadrul procesului electoral, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a îndeplinit atribuţii care i-au fost delegate prin lege.
„STS a pus în aplicare măsuri de suport tehnic pentru procesele electorale din luna mai 2019 în conformitate cu responsabilităţile care i-au fost atribuite prin legislaţia electorală primară, ordonanţele de urgenţă, hotărâri ale guvernului, hotărâri ale AEP, hotărâri şi decizii ale BEC”, a punctat prim-adjunctul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
De asemenea, STS a precizat că a manifestat transparenţă totală atât pe timpul procesului electoral, orice persoană interesată putând vizualiza, în timp real, prezenţa la vot, cât şi imediat după încheierea acestuia, când orice cetăţean a putut verifica situaţia proceselor verbale pentru fiecare secţie de votare în parte.