ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. USR cere PSD deblocarea tabletelor

USR cere parlamentarilor PSD din Comisie specială de investigare a eventualelor nereguli şi fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai, comisie condusă de deputata PSD Lia Olguţa Vasilescu, să urgenteze desigilarea tabletelor pentru prevenirea votului multiplu, tablete folosite la alegerile europarlamentare şi care trebuie să fie utilizate şi la alegerile prezidenţiale. În caz contrar, există riscul major ca desfăşurarea alegerilor din noiembrie să fie viciată. ”Cerem PSD să nu vicieze derularea corectă a alegerilor prezidenţiale, a transmis USR.
Ionela Marcu
10 sept. 2019, 16:32
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. USR cere PSD deblocarea tabletelor

USR a transmis, marţi seară, printr-un comunicat de presă, că toate tabletele folosite la scrutinul din primăvară pentru înregistrarea votanţilor şi împiedicarea votului multiplu şi care ar trebui să fie utilizate şi la alegerile prezidenţiale din toamnă au fost sigilate de Comisia condusă de Lia Olguţa Vasilescu, din care fac parte şi Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Cătălin Rădulescu.

”Prin această dispoziţie arbitrară, PSD împiedică organizarea corespunzătoare a alegerilor prezidenţiale, lăsând foarte puţin timp instituţiilor implicate să se pregătească pentru scrutin”, a transmis USR.

De asemenea, USR a precizat că urmăreşte cu îngrijorare cursul dezbaterilor din comisie, unde ”reprezentanţii PSD încearcă din răsputeri să acrediteze ideea unei «fraude electorale» fără a avea nicio bază reală”.

„Două personaje reprezentative pentru PSD, adică PRM-ista Olguţa Vasilescu şi deputatul Viorel Sălan, au încercat cu disperare să găsească cea mai mică breşă în declaraţiile tranşante, atât ale reprezentanţilor Institutului Naţional de Statistică, cât şi ale reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care au spus cât se poate de clar, de la început, că nu există absolut niciun indiciu care să ducă la concluzia că alegerile ar fi fost fraudate. A fost imposibil să înţeleagă până şi faptul că Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV) nu este un soft în sine, ci un sistem care are mai multe componente, inclusiv nişte soft-uri, şi că Institutul Naţional de Statistică lucrează exclusiv cu Sistemul Informatic de Centralizare a Proceselor Verbale (SICPV), unul dintre softurile din SIMPV”, a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi.

Reprezentanţii USR susţin că toată activitatea Comisiei de anchetă creată de PSD-ALDE ”confirmă ceea ce USR a afirmat încă de la început şi anume că scopul nu a fost nicio clipă identificarea neregulilor la alegerile europarlamentare, mai ales aflarea celor responsabili pentru că zeci de mii de români din Diaspora au fost împiedicaţi să-şi exercite un drept constituţional”.

”Scopul a fost discreditarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) astfel încât PSD să poată manipula rezultatele viitoarelor alegeri”, a mai transmis USR.

„Încă din iulie, a fost evident că PSD urmăreşte să obţină controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV), sistem care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri. Tocmai de aceea numărul semnalărilor pentru ambele procese electorale din luna mai 2019 a fost mult mai mic (9.282!) în comparaţie cu numărul semnalărilor transmise la alegerile parlamentare din 2016 (246.573) şi la alegerile locale din 2016 (40.261), deşi în luna mai 2019 s-au desfăşurat simultan doua procese electorale. Este clar ca lumina zilei că: 1. obiectul acestei comisii de anchetă este desfiinţat şi, ca atare, se impune desfiinţarea comisiei şi 2. reprezentanţii PSD încearcă să saboteze următoarele cicluri electorale şi mai cu seamă cel pentru alegerea preşedintelui României”, a afirmat şi deputatul USR Daniel Popescu, secretar al Comisiei de anchetă.

STS a transmis, marţi, că sistemele informatice şi aplicaţiile furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au funcţionat corect la procesele electorale din 26 mai.

În urma audierii în „Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019”, prim-adjunctul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, general de brigadă Ionel-Sorin Bălan, a subliniat faptul că sistemele informatice centrale operaţionalizate de către STS în timpul procesului electoral din 26 mai 2019 au avut o disponibilitate maximă de funcţionare.

Acesta a evidenţiat faptul că, în cadrul procesului electoral, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a îndeplinit atribuţii care i-au fost delegate prin lege.

„STS a pus în aplicare măsuri de suport tehnic pentru procesele electorale din luna mai 2019 în conformitate cu responsabilităţile care i-au fost atribuite prin legislaţia electorală primară, ordonanţele de urgenţă, hotărâri ale guvernului, hotărâri ale AEP, hotărâri şi decizii ale BEC”, a punctat prim-adjunctul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

De asemenea, STS a precizat că a manifestat transparenţă totală atât pe timpul procesului electoral, orice persoană interesată putând vizualiza, în timp real, prezenţa la vot, cât şi imediat după încheierea acestuia, când orice cetăţean a putut verifica situaţia proceselor verbale pentru fiecare secţie de votare în parte.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Forțe europene ar putea contribui la menținerea păcii în Ucraina post-conflict
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!