Întrebat, sâmbătă, în emisiunea Insider electoral de la Prima TV, dacă pe valul de respingere a partidelor tradiţionale ar putea apărea la alegerile prezidenţiale un independent care să dea peste cap toate calculele sau sondajele, Vasile Dîncu a răspuns: ”Este foarte greu să se întâmple asta (…) Este foarte greu să apară o surpriză. Sigur că surpriză va fi şi dacă actualele aşteptări ale noastre privind candidaţii nu se vor realiza”.
De asemenea, Vasile Dîncu a explicat că un lider nu poate rezista de unul singur şi că are nevoie de susţinere.
”Liderul singur are nevoie de mai mulţi piloni de susţinere. Nu poate să reziste singur, decât foarte rar, sau lideri foarte inspiraţi, sau lideri care să vină în urma unei aşteptări. Aici a fost mai degrabă un fel de postament negativ pe care s-a născut (George Simion de la AUR – n.r.). A fost mai degrabă o nemulţumire faţă de ceilalţi politicieni. Urmând ca, după această nemulţumire, când lumea te aşteaptă şi te simpatizează, să îi răspunzi şi cu o variantă pozitivă, constructivă. Din păcate, au fost soluţii prea simple, nu s-a ajuns la asta şi acum e greu să vină o surpriză din această parte a scenei politice. Nu mă aştept la o surpriză, dar deocamdată nu ştim care va fi configuraţia de vot şi atunci s-ar putea să avem surprize în ceea ce priveşte modul în care se vor rearanja piesele de pe tablă”, a adăugat Dîncu.
Potrivit lui Dîncu, cea mai mare şansă ar avea un candidat susţinut atât de PSD, cât şi de PNL, însă, pe de altă parte, spune Dîncu, PNL se pregăteşte de candidatura lui Nicolae Ciucă.
”Acum depinde de cum vor evolua lucrurile în ceea ce priveşte coaliţia noastră cu PNL. Dacă lucrurile vor merge armonios, cum au mers până acum în coaliţia de guvernare şi vom reuşi să articulăm în programul prezidenţial şi aripa stângă şi aripa dreaptă, adică să fie un program care să zboare cu două aripi, nu numai cu una, atunci cele mai mari şanse ar fi în această variantă. Pe de altă parte, am văzut că domnul preşedinte Nicolae Ciucă şi-a făcut o campanie prezidenţială în această precampanie. Nu ştiu dacă neapărat dânsul şi-a dorit asta, poate că echipele de campanie din spate au făcut acest lucru. Liberalii se pregătesc pentru o candidatură a domnului Nicolae Ciucă pentru prezidenţiale”, a declarat Vasile Dîncu.â
Social-democratul a mai spus că este oprimist că de data aceasta va câştiga alegerile prezidenţiale candidatul stângii.
”Eu nu cred în mitul acesta că întotdeuna dreapta câştigă. Să nu uităm, urmează o campanie pentru prezidenţiale în care liberalii vor trebui să discute despre deceniul Iohannis. Ca orice preşedinte, spre final de mandat, are un scor mic, care este sub 20 la sută de încredere (…) Cred, în continuare, că poate câştiga un candidat de stânga la alegerile următoare prezidenţiale pentru că şi în marile oraşe am văzut studiile făcute pe tineret care uneori caută soluţii într-adevăr mai extreme, înspre partidele suveraniste, dar am văzut, tineretul simte nevoia unor atitudini de stânga în acest moment. Şi în Europa. Sigur că trebuie să fie o stângă pe care să poată tinerii să o digere, să fie oameni pe care să îi iubească, să fie oameni inteligenţi, intelectuali probabil, să vină cu proiecte pentru tineret, nu cu proiecte din astea electoraliste, ci proiecte legate de viitor şi de gândire a tinerilor”, a mai spus Dîncu.
Întrebat dacă vor vota românii răul cel mai mic sau binele cel mai mare, Dîncu a precizat că această practică a dispărut, dar a afirmat că politicienii nu ştiu ce îşi doreşte publicul.
”Pe de altă parte, nici nu ştim foarte bine ce îşi doreşte publicul. Am făcut sute de sondaje şi avem răspunsurile oamenilor la asta, dar fiecare operaţionalizează în felul lui. O să vă dau câteva exemple. Oamenii spun că vor un om normal, dar răspunsul este de o ambuguitate fantastică. Apoi, o parte dintre oameni aveau un model de preşedinte care să fie asemănător cu ei, popular, care să comunice cu oamenii, care să se exprime într-un limbaj apropiat, care să fie mai empatic, dar şi acesta are limitele lui, pentru că sunt oameni care spun îmi doresc un om puternic, care să gândească viitorul ţării, care să aibă o forţă în politica internaţională, care să ne conducă, care să ne ducă cu adevărat după el. Va fi o bătălie între aceste două lucruri. Apoi oamenii spun că şi-ar doi un independent, dar un independent ideal probabil, fiecare după mintea lui, că atunci când îi aduci independenţi în faţă, nu îi mai votează. Nu sunt independenţii pe care şi-i doreşte”, a adăugat Vasile Dîncu.
Sociologul Vasile Dîncu, candidat al PSD la alegerile europarlamentare, a afirmat, referindu-se la incidentul din Slovacia unde premierul a fost împuşcat, că pericolul va exista întotdeuna, dar şi-a exprimat speranţa că în România nu vor exista astfel de evenimente. El apreciază că extremismul din România este ”mai degrabă unul de declaraţii, de telefoane, poze” şi nu are o latură violentă.
”Aş răspunde prin două faţete ale aceleiaşi probleme. În primul rând, pericolul va exista întotdeuna în asemenea situaţii pentru că, din punct de vedere sociologic, ştim că asemenea, evenimente neaşteptate, produc de regulă un fel de imitaţie socială. În sociologie este cazul sinuciderilor, când se mediatizează puternic o sinucidere sau o tentativă de sinucidere a unui adolescent, urmează – o demonstrează câteva lucrări importante din sociologie din ultima vreme – chiar o epidemie. Devin zeci de cazuri de genul acesta. Asta este partea reală. Întotdeuna acest pericol poate exista, mai ales că există nu numai organizaţii care pot să facă asta, dar există lupi singuratici, aşa cum se spune, care pot să ajungă la soluţii de genul acesta. Şi dacă văd că soluţia există, poate exista un fenomen de imitaţie”, a declarat Vasile Dîncu.
Social-democratul a subliniat că nu există o societate fragmentată în România.
”Speranţa mea, însă, este a doua faţetă, că la noi nu se va întâmpla acest lucru sau este puţin probabil să se întâmple din mai multe puncte de vedere. În primul rând, în societatea noastră există un minim de consens care a pornit în 1995, când s-au stabilit cele două ţinte (…) UE şi NATO. Aceste lucruri nu sunt contestate nici de cei mai revoluţionari dintre cei care accentuează atitudinile extreme. În al doilea rând, în societatea noastră nu există, chiar dacă e o societate fragmentată, nu există crevase foarte mari între categorii sociale, între regiuni, între categorii de vârstă. În general, în afară de o polarizare care este între tineri şi vârstnici, în ceea ce priveşte votul, dar nu este una care să fie violentă, nu avem o mare polarizare”, a mai declarat Dîncu.
Acesta susţine că ”există o polarizare, în schimb, în cazul maghiarilor din Transilvania, care au fost transformaţi de Orban într-un fel de membrii ai unei comunităţi marginale, naţiunea maghiară”.
”Şi de aici s-a născut un fel de paralelism etnic. Dincolo de asta, aş avea alte argumente care spun, e adevărat, a scăzut foarte mult încrederea în politicieni, dar în toţi politicienii. Nu există unii care să fie salvatorii de la patria, cum zic italienii. Sunt toţi o apă şi un pământ. Unii sunt iubiţi de 10 la sută din populaţie, 15 la sută, dar nimeni nu are aura de salvator pe care să îl urmăm şi numele căruia să zicem să facem violenţe. La cei din extrema dreaptă mă refer. Au existat exemple care au declanşat violenţe. Nu vorbesc de cea de la Sarajevo care până la urmă a declanşat Primul Război Mondial, chiar dacă tensiunea era. Era numai bricheta care a fost aprinsă în benzinărie, de fapt”, a subliniat Vasile Dîncu.