Alegeri prezidenţiale 2025: Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc, miercuri, de la ora 17.00, în prima şedinţă din 2025, pe agendă urmând să fie discuţii privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, dar şi despre candidatul comun al alianţei, în urma anunţului lui Crin Antonescu privind suspendarea candidaturii sale din partea acestor partide şi calendarul adoptării bugetului pe 2025.
Liderii coaliţiei de guvernare urmează să stabilească calendarul alegerilor prezidenţiale, fiind luate în considerare mai multe date, fie înainte de sărbătorile de Paşte sau după luna aprilie.
Este aşteptată şi o discuţie privind candidatul comun al alianţei pentru alegerile prezidenţiale, după ce Crin Antonescu, anunţat iniţial de liderii celor trei partide ca şi candidat al coaliţiei, a declarat că la acest moment consideră suspendată candidatura sa din partea Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale din 2025.
Liberalul şi-a argumentat decizia spunând că, în primul rând, nu a fost încă stabilită nicio dată a alegerilor, iar în al doilea rând nu a existat un vot unanim din partea membrilor Coaliţie.
Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat pentru Digi24, după ce Crin Antonescu a anunţat că îşi suspendă candidatura la alegerile prezidenţiale, că va discuta cu acesta.
La rândul lui, liderul PNL, Ilie Bolojan, a dat asigurări că liberalul Crin Antonescu este în continuare, din punctul de vedere al Partidului Naţional Liberal, candidatul coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale din 2025.
Bolojan a afirmat că Antonescu are dreptate atunci când spune că trebuie urgentat calendarul electoral, adăugând că trebuie modificată legislaţia pentru ca un candidat independent să poată avea reprezentanţi şi în secţiile de votare, nu doar in Biroul Electoral Central.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că liberalul Crin Antonescu are dreptate şi că data alegerilor trebuie stabilită cât mai repede.
Liderii coaliţiei trebuie să stabilească şi calendarul adoptării bugetului de stat pe 2025 şi dacă vor convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru adoptarea legii.
Acordul politic, încheiat, în 23 decembrie 2024, între PSD, PNL, UDMR şi minorităţi şi valabil până în 2028, prevede pe lângă formarea coaliţiei de guvernare şi că la alegerile prezidenţiale din 2025 candidatul unic al coaliţiei este Crin Antonescu.
Fiecare formaţiune urma să valideze această decizie în forurile de conducere, însă nici PSD, nici PNL şi nici UDMR nu au aprobat această decizie, până în prezent.
Autosuspendarea lui Crin Antonescu a redeschis calea lui Marcel Ciolacu pentru o nouă candidatură, deşi există şi varianta de rezervă Victor Ponta, care este simpatizat şi de electoratul suvernaist
Victor Ponta: ,,Crin joaca POKER la cacealma. Ciolacu joaca sah, ca de obicei. Inca nu a mutat”
„Crin joacă poker, la cacealma, ca de obicei; Ciolacu joacă șah, tot ca de obicei, încă nu a mutat; Hunor joacă ruleta ungurească, adică împinge românii să se împuște între ei. Bolojan, ardelean serios, încă nu înțelege jocurile de la București!”, este mesajul postat de Victor Ponta pe rețelele de socializare.
Primarul Buzăului, Constantin Toma, a declarat marţi că în opinia sa nu ar fi bine ca Marcel Ciolacu să candideze la prezidenţiale, arătând că probabil o parte din colegi de acolo, de sus, încearcă să-l arunce din nou în luptă, poate scapă de el. ”Practic, ne-am îndrepta spre alegeri anticipate”, a mai spus Toma.
Constantin Toma a fost întrebat la Antena 3 dacă liderul PSD Marcel Ciolacu va intra în cursa prezidenţială. ”Părerea mea că nu ar fi bine să candideze. Există un acord politic din 23 decembrie. Practic, ne-am îndrepta spre alegeri anticipate, pentru că de-abia s-a înfiripat acest guvern”, a spus Toma.
”Cred că cea mai bună soluţie este cea care a ieşit la prima citire, aşa, ca să spunem, Crin Antonescu, să-l susţinem cu toţii”, a precizat liderul PSD Buzău. El a mai spus că mâine se vor întâlni conducătorii coaliţiei.
”Probabil o parte din colegi, de acolo, de sus, încearcă să-l arunce din nou în luptă pe Marcel, poate scapă de el. E o părere personală. (..) De-abia a scăpat acum, vă daţi seama. La orice partid ai pierdut, inclusiv la USR, ai pierdut nişte alegeri, gata, ţi se ia gâtul. Este clar, e o chestie românească. Problema este că acest acord politic, dacă nu se respectă, chiar că ar trebui să se desfinţeze coaliţia şi să se ajungă la anticipate. până la urmă. Au semnat patru oameni de bază acolo, de forţă, nu? Preşedintele PSD-ului, al PNL-ului, UDMR-ului şi şeful de la minorităţi”, a completat Constantin Toma.
Despre situaţia din partid, privind subiectul candidatului la prezidenţiale, Toma a afirmat că ”membrii PSD sunt destul de bulversaţi”.
”Românii au o furie în continuare şi sunt împotriva partidelor şi noi trebuie să recâştigăm încrederea, pentru că democraţia nu se poate face decât prin partide. Şi în acest context, încă o dată, cred că această alegere, nu ştiu cine a venit cu ea, dar mi se pare personal o alegere fericită. Domnul Crin Antonescu este un om de ispravă, e un om politic adevărat, care poate face faţă şi lui Călin Georgescu şi altor jucători care se vor afişa pentru aceste alegeri prezidenţiale”, a arătat Toma.
Tudorel Toader, despre o candidatură la alegerile prezidenţiale: Am primit şi primesc sugestii de a candida / România are nevoie de o candidatură care să acopere aria de competenţă a unui preşedinte
Fostul judecător CCR Tudorel Toader a declarat, marţi, întrebat dacă ia în calcul o candidatură la alegerile prezidenţiale, că a primit şi primeşte sugestii de a candida, el precizând că România are nevoie de o candidatură care să acopere aria de competenţă a unui preşedinte.
”Iau în calcul să menţin declaraţiile anterioare, că am primit şi primesc sugestii de a candida. Eu am spus că voi răspunde la vremea respectivă”, a spus Tudorel Toader la Antena 3.
Fostul judecător al CCR a precizat că ”România are nevoie de o candidatură care să acopere aria de competenţă a unui preşedinte”.
”De ce credeţi că, la rândul lui, Cuza a pus bazele, fundamentele statului modern, statului de drept? Sigur că a avut o echipă bună, că era contextul istoric, dar şi pentru că era judecător şi cunoştea mecanismele statului de drept”, a subliniat Tudorel Toader.
Medicul Cătălin Cîrstoiu, Manager al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi decan al Facultatii de Medicină Bucureşti, care a fost retras din cursa electorală pentru Primăria Capitalei, după ce iniţial fusese anunţat de coaliţia PSD-PNL, afirmă, marţi că actuala clasă politică nu e pregătită pentru intrarea în joc a unui om cu carieră, cu notorietate profesională, el precizând că în continuare crede că o echipă de oameni care nu au făcut politică poate schimba în bine soarta acestei ţări şi este momentul.
”Este începutul anului şi a venit momentul unui bilanţ al anului 2024. An care mi-a arătat ceea ce ştiam: ce înseamnă o “ echipă”. Familia e o echipa. Cu bune, şi cu rele. Am un băiat excepţional. Am o familie-echipă adevărată, de cursa lungă. Am o echipă medicală de bună calitate. Medici tineri, ortopezi, pe care i-am făcut să înţeleagă rostul profesiei. Am tratat împreună câteva mii de pacienţi. Şi i-am tratat bine, cu pasiune. Atât în Clinica de Ortopedie, cât şi în tot Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti”, a scris medicul Cătălin Cîrstoiu într-o postare pe Facebook.
Cîrstoiu arată că echipa de management a Spitalului Universitar de Urgenţă i-a susţinut ideea de a deschide secţii noi în spital( urologie, endocrinologie, chirurgie hepatica) , de a deschide un Ambulatoriu în Chitila, de a începe activitatea unui adevărat Spital de Stomatologie şi în curând vă fi gata radioterapia.
”Conduc cu echipa mea de prodecani cea mai mare şi complexă Facultate de Medicină din România. Ne adaptăm cerinţele pedagogice noilor generaţii de studenţi, viitori medici, cu o mentalitate total nouă. Ei ne vor trata pe noi, dar o vor face bine”, mai spune Cîrstoiu.
Medicul mai afirmă că ”a avut parte de o scurta experienţă politică legată de susţinerea de a candida pentru Primăria Capitalei”.
”De fapt, o lipsă majoră de susţinere din partea acelora care mi-au propus să fac acest demers a dus la un eşec”, a completat el. Cîrstoiu arată că ”a intrat cu toată buna credinţă, de a oferi un alt model de administraţie”.
”Am înţeles că în politică noţiunea de echipă, aşa cum înţeleg eu şi cum am precizat anterior, nu există. Am înţeles că poţi fi scos din arenă fară motiv, fară scrupule, dacă reprezinţi un eventual pericol. Clasa politică nu e pregătită pentru intrarea în joc a unui om cu carieră, cu notorietate profesională, cu alte idei”, declară Cîrstoiu.
Medicul precizează că ”sentimentul de insecuritate dat de oscilaţiile politice e în consecinţă firesc şi explică tot ceeea ce se întâmplă azi”.
”În continuare cred că o echipă de oameni care nu au făcut politică sau care doar tangenţial au intrat în jocul politic, poate schimba în bine soarta acestei ţări. Şi este momentul!”, subliniază Cătălin Cîrstoiu.