Alegeri prezidențiale anticipate în Kazahstan. UPDATE: Exit-poll: Preşedintele în exerciţiu Kassym Jomart Tokayev câştigă încă un mandat

Președintele kazah Kassym Jomart Tokayev organizează, duminică, alegeri anticipate. Cetățenii republicii sunt așteptați în secțiile de votare pentru a-și desemna viitorul președinte dintre cei 6 candidați înscriși pentru funcția de viitor lider.
Alina Costache
20 nov. 2022, 20:53
Alegeri prezidențiale anticipate în Kazahstan. UPDATE: Exit-poll: Preşedintele în exerciţiu Kassym Jomart Tokayev câştigă încă un mandat

UPDATE: Președintele în exercițiu al Kazahstanului, Kassym Jomart Tokayev, se află pe primul loc în alegerile prezidențiale de duminică, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne de către Institutul Internațional pentru Studii Regionale Open Society, cu peste 82,45% din voturi, transmite agenția Interfax.

69,43% dintre alegătorii cu drept de vot din țară au votat duminică la alegerile prezidențiale anticipate din Kazahstan. Comitetul Electoral Central din Kazahstan va anunţa luni dimineață rezultatele preliminare ale alegerilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Rezultatul alegerilor este previzibil: favorit este actualul preşedinte Kassym Jomart Tokayev, care, cu mai puţin de un an în urmă, l-a înlocuit pe predecesorul său Nursultan Nazarbaiev.

Alegeri Kazahstan. Favorit, preşedintele în exerciţiu Kassym Jomart Tokayev

Scrutinul de azi ar urma să-i permită liderului în exercițiu Kasim-Jomart Tokayev să obțină un mandat de șapte ani și să-și consolideze puterea.

În luna martie, președintele Kassym – Jomart Tokayev a propus o serie de reforme constituționale esențiale pentru a transforma întregul model de stat și forma de guvernare a țării prin limitarea puterilor președintelui, un rol mai pronunțat pentru parlament, precum și un grad mai spori de implicare din partea cetățenilor.

Alegeri prezidențiale anticipate în Kazahstan. Prezenţă la vot

Peste 60% dintre cetăţenii kazahi (62,34 %) au votat pentru alegerea preşedintelui până la ora locală 16 (ora 14.00 în România), potrivit inform.kz. Alegerile au început la ora 07:00. Votul se desfăşoară în 10.033 de secții de votare din Kazahstan și 17 din străinătate la misiunile externe ale Kazahstanului din 16 țări străine.

În România, cetățenii kazahi votează pentru alegerile prezidențiale anticipate la secția de votare nr. 299 la Ambasada Republicii Kazahstan.

Pentru Kazahstan, România este un partener strategic în Europa de Sud-Est. Relaţiile diplomatice dintre țara noastră și Republica Kazahstan se întind pe trei decenii. În decursul acestei perioade, cele două state au obținut succese semnificative în toate domeniile, mai cu seamă în sectorul energetic.

Cooperarea dintre Kazahstan și România în sectorul energetic rămâne o prioritate

La mijlocul lunii noiembrie, delegațiile ministerelor de externe din Kazahstan și România au organizat cea de-a 7-a rundă de consultări politice. Cele două delegaţii şi-au reafirmat angajamentul de a consolida cooperarea reciproc avantajoasă în sfera politică, comercială și economică, precum și culturală și umanitară.

Pe parcursul celor opt luni ale anului 2022, cifra de afaceri comercială între țări s-a ridicat la 1,45 miliarde dolari, ceea ce este cu aproape 28% mai mare decât în ​​aceeași perioadă a anului 2021 (în 2021 – 1,6 miliarde dolari, exporturi – 1,5 miliarde dolari, importuri – 48 milioane dolari). Totodată, suma totală a ISD din România din 2005 până în 2021 a ajuns la 1,57 miliarde USD.

În România sunt înregistrate 46 societăţi mixte româno-kazahe, volumul capitalului investit fiind de 292.300 dolari.

Cooperarea în sectorul energetic rămâne o prioritate, unde funcționează cu succes cel mai mare activ investițional al Kazahstanului în Europa, KazMunayGas International. De asemenea,  s-a ajuns la un acord comun privind diversificarea structurii exporturilor Kazahstanului către România.

Discuțiile au avut ca rezultat semnarea unui plan de lucru între ministerele de Externe pentru perioada 2023-2025. Ambele părți au convenit să mențină contacte regulate pentru a debloca întregul potențial al cooperării dintre cele două țări.

UE și Kazahstan doresc dezvoltarea unui parteneriat strategic în domeniul materiilor prime critice și extinderea coridoarelor de transport pentru a facilita producția globală

La sfârşitul lunii octombrie, președintele Consiliului European, Charles Michel, a efectuat o vizită oficială în Kazahstan, unde s-a întâlnit cu preşedintele Tokayev.

Ambii președinți au salutat cooperarea politică, comercială și economică dinamică din ultimii 30 de ani. Aceștia au fost încântați să constate că Uniunea Europeană este principalul partener comercial și de investiții al Kazahstanului. În acest sens, președinții au subliniat importanța exploatării potențialului existent în domeniile economiei verzi, eficienței energetice, digitalizării și conectivității între Kazahstan și Uniunea Europeană”, se arată într-o declarație comună dată publicității la finalul întrevederii.

Președinții au abordat chestiunea cooperării ”în domeniul materiilor prime critice (MRC), în special al metalelor de pământuri rare”. O atenție deosebită a fost acordată problemei evitării impactului negativ neintenționat al sancțiunilor Uniunii Europene asupra economiei Kazahstanului.

Ambele părți au discutat, de asemenea, despre relocarea, în Kazahstan, a ”companiilor europene de producție, ale căror produse nu fac obiectul sancțiunilor”.

Având în vedere situația geopolitică actuală, președintele Tokayev și președintele Michel au remarcat ”importanța extinderii coridoarelor de transport internațional existente și a dezvoltării de noi coridoare de transport internațional între Europa și Asia Centrală pentru a facilita producția globală și lanțurile de aprovizionare”.

 

 

 

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Plantele care țin căpușele la distanță. E recomandat să le pui în curte sau grădină
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
Playtech.ro
Pensionarii primesc bani după Paşte. Se dau chiar şi 1.000 de lei, a anunţat Casa Naţională de Pensii
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Salatele pe care trebuie să le încerci în acest sezon. Trei rețete pline de culoare și savoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei cutremure azi-noapte, în România! În ce zonă s-au resimțit
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu, Judecătorii au hotărât azi, 30 aprilie. Ce se întâmplă cu fostul candidat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Apelul la care nu ar trebui să răspunzi niciodată.
MediaFlux
Un nou război este aproape! Atacul ar începe în următoarele 36 de ore
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri