ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, ca inadmisibilă, cu unanimitate de voturi, contestaţia lui Gheorghe Funar prin care acesta cerea să se verifice dacă au fost sau există ofiţeri acoperiţi printre candidaţii la Preşedinţie.
Sesizarea a fost depusă luni de către candidatul independent Gheorghe Funar care a afirmat că sunt nu mai puţin de şase candidaţi ce au fost angajaţi ai serviciilor secrete ca ofiţeri sub acoperire: Victor Ponta, Klaus Johannis, Monica Macovei, Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu şi Kelemen Hunor.
Gheorghe Funar a declarat, pentru Agerpres, că deţine informaţii potrivit cărora Victor Ponta şi alţi şase candidaţi la prezidenţiale ar fi ofiţeri activi, ceea ce ar contraveni legilor în vigoare.
‘Am depus o sesizare la Curtea Constituţională a României, solicitându-le judecătorilor să verifice şi să constate că sunt încălcate prevederile Constituţiei României şi a două legi speciale, una din 1995, alta din 1998, cu privire la cadrele militare, respectiv la ofiţerii acoperiţi. Am pornit de la faptul că sunt încălcate multe prevederi ale Constituţiei României, de exemplu articolul 31, al. 1, care precizează un drept fundamental al cetăţeanului de a avea acces la orice informaţie de interes public. Ce s-a întâmplat la noi şi de ce am ajuns în această situaţie stupidă şi incredibilă: Victor Viorel Ponta, în calitate de prim-ministru, a dat anul trecut o hotărâre de guvern prin care să introducă în categoria datelor strict secrete informaţiile referitoare la ofiţerii acoperiţi şi în felul acesta el să poată candida la funcţia de preşedinte al României‘, susţine Funar.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Potrivit acestuia, din informaţiile sale Victor Ponta ‘este ofiţer activ şi în prezent’. ‘Nu are voie să fie nici într-un partid politic, nici membru în parlament şi nici candidat la funcţia de preşedinte, legea îi interzice să candideze. În baza acelei HG s-a făcut un paravan şi după el au mai intrat încă cel puţin şase alţi ofiţeri activi sau în rezervă, care sunt în cursa prezidenţială’, a mai afirmat Gheorghe Funar.
Acesta a mai spus că a cerut CCR să le impună tuturor celor 14 candidaţi la Preşedinţie să dea declaraţii pe proprie răspundere dacă au fost sau mai sunt ofiţeri acoperiţi.
‘Am solicitat CCR să vegheze la respectarea întocmai a Constituţiei şi, pentru aflarea adevărului, să solicite documente şi informaţii de la serviciile secrete, de la Comisia parlamentară de control a SRI, informaţii referitoare la statutul de ofiţer acoperit al multora dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al României. De asemenea, am sugerat CCR ca până cel târziu în 25 octombrie, de Ziua Armatei, să le impună la toţi cei 14 candidaţi să dea o declaraţie pe proprie răspundere în care să se precizeze dacă au fost sau sunt ofiţeri acoperiţi ai unor servicii secrete din ţară sau străinătate; numai dacă sunt, nu misiunile, care sunt ale lor, secrete, la care nimeni nu are acces. De asemenea, să precizeze fiecare candidat dacă are sau nu cetăţenia unui alt stat şi care e statul respectiv’, a completat Gheorghe Funar.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidatul a menţionat că preşedintele Traian Băsescu ar urma să facă publice informaţii conform cărora Victor Ponta este ofiţer acoperit.
‘Ştiu că sunt ofiţeri activi mai mulţi dintre ei şi am informaţii că, săptămâna viitoare, preşedintele Traian Băsescu va prezenta opiniei publice informaţii, documente care confirmă că Victor Viorel Ponta este ofiţer activ’, a precizat Gheorghe Funar.
Şansele de succes ale demersului lui Funar erau destul de mici întrucât judecătorii CCR vor probe solide pentru asemenea acuzaţii. Întrebat în ce condiţii Curtea ar putea cere serviciilor de informaţii detalii legate de calitatea de ofiţer acoperit a unui candidat sau altul, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a răspuns: „Dacă ar exista anumite probe, un început de dovadă. Să nu fie doar o idee, un zvon lansat în piaţa publică că cineva ar fi nu ştiu ce. Pe asta ce poţi să faci?„.
Sesizarea vine după ce judecătorii Curţii Constituţionale a respins sesizarea privind candidatura lui Victor Ponta, în urma declaraţiilor lui Traian Băsescu potrivit cărora liderul PSD ar fi fost ofiţer acoperit SIE.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. CCR a discutat sesizarea depusă de Gheorghe Funar privind încălcarea Constituţiei de către premierul Victor Ponta în care solicita verificarea legalităţii candidaturii acestuia, dar şi citarea preşedintelui Traian Băsescu ca martor.
„În ziua de 17 octombrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.f) din Constituţia României şi al art.38 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere contestaţia privind legalitatea candidaturii domnului Victor Viorel Ponta la alegerile pentru Președintele României din anul 2014, contestație formulată de domnul Gheorghe Funar.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins contestaţia formulată de domnul Gheorghe Funar privind legalitatea candidaturii domnului Victor Viorel Ponta la alegerile pentru Președintele României din anul 2014.
Hotărârea este definitivă şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, precizează CCR, într-un comunicat de presă.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Gheorghe Funar a înaintat sesizarea la CCR în cursul zilei de joi, explicând că face acest demers ca urmare a declaraţiilor şefului statului din data de 13 octombrie, când acesta a susţinut că premierul Victor Ponta ‘a fost sau este şi în prezent ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe’.
‘Formulez această sesizare cu privire la încălcarea prevederilor art. 40 al. 3 din Constituţia României de către contracandidatul meu la funcţia de Preşedinte al României, Victor-Viorel Ponta, (…) având în vedere incompatibilitatea privind exercitarea unei funcţii politice şi deţinerea statutului de cadru militar (ofiţer sub acoperire) care este prevăzută de legislaţia în vigoare’, precizează Gheorghe Funar în sesizarea înaintată CCR.