Alegerile prezidențiale din Belarus aduc în prim-plan același personaj care a dominat spațiul politic din țară în ultimele trei decenii: Aleksandr Lukașenko.
Deși pe buletinul de vot apar cinci candidați, experții internaționali consideră că rezultatul este predeterminat și că procesul de vot este doar o formalitate.
„Alegerile din Belarus nu sunt reale. Este doar o campanie politică în care rezultatul este deja cunoscut. Desigur, Aleksandr Lukașenko va fi declarat câștigător”, afirmă un analist politic.
Citește și : Primele imagini cu momentul exploziei de la muzeul din Olanda. Hoții au intrat și au furat comorile dacice
Parlamentul European a condamnat ferm aceste alegeri, calificându-le drept o „simulare electorală”. De asemenea, oficialii europeni au criticat regimul de la Minsk pentru complicitatea sa cu războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. Conform declarațiilor acestora, contracandidații din cursa electorală sunt doar de fațadă.
În ultimii ani, Aleksandr Lukașenko și-a întărit legăturile cu Kremlinul, mai ales în domeniul militar. Sub presiunea sancțiunilor occidentale, regimul din Belarus a căutat să își păstreze o aparentă deschidere, iar recent a grațiat opt deținuți politici. Totuși, ONG-urile din Belarus susțin că peste 1.300 de prizonieri politici se află în continuare în detenție.
Citește și : Rusia va trebui să înţeleagă care sunt obiectivele lui Trump, înainte de orice acord de pace cu Ucraina
„Ne putem aștepta ca Lukașenko să obțină un procent de 80 sau 90 la sută”, spune un expert politic.
Totuși, speculațiile legate de starea de sănătate a liderului și comentariile sale privind o posibilă schimbare în politica de la Minsk alimentează zvonurile că acesta ar putea fi ultimul său mandat.
Ultimele alegeri prezidențiale din 2020 au fost marcate de proteste masive, după ce rezultatele inițiale au arătat o victorie zdrobitoare pentru Alexandr Lukașenko. În capitala Minsk și alte orașe din Belarus, mii de oameni au ieșit în stradă, ceea ce a dus la confruntări violente între forțele de ordine și manifestanți.
Potrivit ONG-urilor locale, un protestatar și-a pierdut viața în timpul evenimentelor din 2020, iar peste 3.000 de persoane au fost arestate.
În fața nemulțumirii populare, Lukașenko a acuzat că forțe străine ar fi orchestrat protestele, numindu-i pe demonstranți „oi comandate din străinătate”.