Prezidențialele de anul acesta din Republica Moldova erau considerate, inițial, o veritabilă formalitate pentru actualul președinte, Maia Sandu. După turul 1 însă, finala prezidențială în care ea îl va înfrunta, duminică, pe Alexandr Stoianoglo s-a transformat într-o luptă tensionată, marcată de acuzații de fraudă, notează BBC Russian, potrivit hotnews.
Sandu și Stoianogolo erau favoriți să intre în turul 2, ceea ce s-a și întâmplat. Actuala șefă a statului a obținut 42,5 la sută din voturi, iar adversarul ei din ”finală”, aproape 26 la sută. Aparent, diferența mare confirmă, teoretic, că Maia Sandu va câștiga fără emoții un nou mandat de președinte al Republicii Moldova. Practic însă, lucrurile nu stau deloc așa, cel puțin în opinia sociologilor.
”Lupta va fi dură. 50 la sută la 50 la sută, aproximativ ca la referendum”, a declarat, pentru BBC, Vasile Cantarji, sociolog la centrul CBS-AXA din Chișinău.
Cantarji avertizează însă că fraudele electorale ar putea schimba distribuția procentuală a voturilor exprimate pentru candidați în turul doi. ”Scara cumpărării voturilor este foarte mare, colosală. Ea este capabilă să schimbe distribuția procentuală a voturilor exprimate pentru candidați în turul doi”, spune sociologul.
Despre fraude s-a vorbit întruna după turul 1 al prezidențialelor. Potrivit autorităților de la Chișinău, oligarhul fugar Ilan Șor, care trăiește acum la Moscova, a pus la punct, cu ajutorul complicilor din Republica Moldova, o rețea extinsă de cumpărare a voturilor, cu ajutorul căreia poate direcționa zeci de mii de buletine de vot spre favoritul său. Șeful Poliției, Viorel Cernăuțanu, afirma la începutul lunii octombrie că ”rețeaua Șor” ar putea include până la 130.000 de oameni. Chiar în noaptea de tupă turul 1, Maia Sandu a oferit însă o cifră mult mai mare: obiectivul grupului criminal care a efectuat un atac fără precedent asupra democrației din țară a fost să cumpere 300.000 de voturi.
Ilan Șor a spus că nu este fan Stoianoglo și nu împărtășește multe dintre ideile acestuia, dar își îndeamnă susținătorii ”să vină la secțiile de votare pe 3 noiembrie și să voteze împotriva Maiei Sandu, pentru orice alt candidat pe care îl vedeți pe buletinul de vot”. ”În acest moment, Moldova are cele mai mari șanse de a avea ca președinte persoana nominalizată și aprobată de Șor”, consideră sociologul Vasile Cantarji.
Dincolo de fraude, Maia Sandu are un istoric personal cu Alexandr Stoianoglo care nu pare să o avantajeze, cel puțin în ochii unui număr de alegători. Stoianoglo, scrie BBC, a dobândit faimă națională datorită circumstanțelor demiterii sale, cu scandal, din fotoliul de procuror general. Demiterea a fost urmată de arestare, astfel că, pentru unii, Stoianoglo a părut o victimă a ”sistemului”. El a explicat ulterior că procurorii, sub conducerea sa, au făcut progrese importante în investigarea așa-numitului ”furt al secolului” – un miliard de dolari au fost retrași din sistemul bancar al țării. Iar după plecarea forțată a lui Stoianoglo, remarcă BBC, autoritățile nu a avut un succes deosebit în investigarea cazurilor majore.
Un alt element ce întărește incertitudinea privind candidatul care va câștiga în turul 2 este reprezentat de voturile adunate de restul competitorilor de la prezidențiale. Marea majoritate a acestora nu e de aceeași parte a baricadei cu Maia Sandu. Cel clasat al treilea în turul 1, omul de afaceri Renato Usatîi, i-a criticat pe ambii finaliști și a declarat că nu va vota pentru niciunul dintre aceștia. ”Acționați așa cum credeți că este corect. Trebuie să decideți singuri pentru cine să votați în turul al doilea”, și-a îndemnat el simpatizanții. În turul 1, Usatîi a obținut aproape 14 la sută din voturi, procent considerat de mulți ”cheia” finalei prezidențiale.
Tot acest tablou de dinaintea turul 2 nu afectează însă trendul cotelor la pariuri. Înaintea turului 1, casele de profil o dădeau mare favorită pe Maia Sandu, iar lucrurile stau la fel acum, înaintea finalei prezidențiale.
La Casa Pariurilor și Fortuna de pildă, actuala șefă a statului are cota 1,20, în timp ce Alexandr Stoianoglo, 4,00. O astfel de diferență înseamnă, teoretic, că Maia Sandu va câștiga un nou mandat de președinte al Republicii Moldova. Practic însă, asemenea multor finale din fotbal, se poate întâmpla orice.
Alte case de pariuri nu au inclus ”finala” Sandu – Stoianoglo în ofertă.