Potrivit unor sondaje, Vujanovici – care candidează pentru al treilea mandat consecutiv la conducerea acestei foste republici iugoslave – este creditat cu 55% din voturi, fiind urmat de Miodrag Lekici, un fost ministru de Externe şi unicul candidat al opoziţiei, scrie Mediafax.
Vujanovici şi Lekici, singurii candidaţi înscrişi în cursă, luptă pentru obţinerea unui mandat de cinci ani de preşedinte, ale căru prerogative sunt mai degrabă protocolare.
Într-o duminică friguroasă, un lucru neobişnuit pentru această perioadă, Dejan Nuculovici nu îşi ascunde opţiunea pentru preşedintele în exerciţiu, al cărui portret este afişat în centrul oraşului, cu sloganul „Înainte! Filip Vujanovici, preşedinte al tuturor cetăţenilor”.
„Am votat pentru o consolidare a statului nostru. Am votat (pentru) Vujanovici, a cărui acţiune politică ne va conduce în UE”, a declarat acest comerciant, în vârstă de aproximativ 40 de ani.
În schimb, Vukasin Bacovici contează pe o victorie a candidatului opoziţiei, „pentru a pune capăt corupţiei ce roade Muntenegrul de atâţia ani”.
„Lekici este un mare adversar al corupţiei. Dacă Dumnezeu o vrea şi este ales, această situaţie de care ne-am săturat se va schimba”, apreciază acest pensionar.
În cazul în care va fi ales, Vujanovici promite un Muntenegru „democratic şi dezvoltat, în care cetăţenii vor trăi mai bine, un bun vecin şi partener fiabil în regiune şi, mai ales, un stat integrat în curând în UE şi NATO”.
Podgoriţa, care şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia printr-un referendum, în 2006, a deschis negocieri de aderare la blocul celor 27 în iunie 2012 şi doreşte totodată o integrare rapidă în NATO.
Lekici, care împărtăşeşte aceste obiective, şi-a concentrat campania asupra unei lupte fără milă împotriva crimei organizate şi corupţiei.
În 2012, Comisia Europeană (CE) a constat că este necesar ca Muntenegrul „să înregistreze progrese” în domeniul statului de drept şi luptei împotriva crimei organizate şi corupţiei.
Vujanovici, al cărui mandat expiră în mai, candidează a treia oară, după ce a fost ales prima dată în 2003 – înaintea proclamării independenţei ţării, pe când Muntenegrul făcea parte din statul Serbia-Muntenegru -, iar a doua oară în 2008.
Popularitatea sa are la bază alianţa sa cu cel mai puternic din ţară, în prezent premier, arhitectul independenţei Muntenegrului, Milo Djukanovici.
Pentru tabăra Partidului Democratic al Socialiştilor (DPS, stânga) al lui Djukanovici şi Vujanovici, miza scrutinului va fi confirmarea vctoriei sale în alegerile legislative din octombrie 2012 şi al cărui Guvern a fost însărcinat să ducă la bun sfârşit negocierile de aderare.
Campania electorală a fost ternă, iar candidaţii nu au reuşit să convingă în legătură cu importanţa scrutinului.
„Ei nu au oferit suficiente argumente care să fi incitat alegătorii să vină să voteze”, a apreciat analistul Zlatko Vujovici.
Situaţia economică a continuat să se degradeze în această ţară cu aproximativ 680.000 de locuitori, în care un salariu lunar mediu în valoare de 480 de euro abia permite acoperirea nevoilor curente şi în care şomajul afectează 20% din populaţie.
Datoria publică reprezintă 51% din PIB, iar proiecţiile de creştere pentru 2013 sunt de 2,5%.
Aproximativ 511.000 de alegători sunt aşteptaţi la urne în cadrul acestui scrutin, care s-a deschis la ora 5.00 GMT (8.00, ora României). Secţiile de votare se vor închide la ora 18.00 GMT (21.00, ora României), iar primele rezultate sunt aşteptate duminică seara târziu.