Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Maia Sandu: „Dacă nu schimbăm nimic acum, vom avea mult de pierdut. Vreau să scot ţara din sărăcie”

Duminică au loc alegeri prezidenţiale în Republica Moldova, turul al doilea. După rezultatele primului tur, Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, s-a clasat pe primul loc, devansându-l pe actualul preşedinte Igor Dodon.
Daniel Spătaru
13 nov. 2020, 19:52
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Maia Sandu:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova Deutsche Welle

DW: La patru ani de la competiţia electorală pentru preşedinţie vedem că istoria se repetă. Sunteţi din nou în confruntare directă cu Igor Dodon. Ce s-a schimbat de atunci în Republica Moldova?

Maia Sandu: Din păcate, lucrurile în Republica Moldova s-au schimbat spre rău. Peste 140 de mii de tineri au părăsit ţara în ultimii patru ani, o treime din întreprinderi sunt în prag de faliment, aproape 100 000 de oameni au rămas fără lucru, mai mult de jumătate din pensionari primesc o pensie sub pragul sărăciei, medicii, agricultorii, profesorii, oamenii de afaceri au fost lăsaţi de izbelişte. Dacă nu schimbăm nimic acum, Republica Moldova va avea multe de pierdut, cu toţii vom avea multe de pierdut. O schimbare importantă şi bună este însă faptul că oamenii nu vor accepta de această dată să fie furaţi. Noi vom proteja votul fiecărui cetăţean – votul liber şi corect. Oamenii au văzut, după fuga lui Plahotniuc, că puterea e în mâinile lor. Oamenii au înţeles că ei pot schimba politicienii şi pot schimba destinul ţării lor. În primul tur, două treimi din oameni au arătat clar că vor o schimbare. Vom facem această schimbare împreună pe 15 noiembrie.

DW: Înţelegerea de anul trecut dintre PAS şi Partidul Socialiştilor a fost interpretată ca o premieră, când oponenţii îşi unesc forţele pentru a debarca de la putere oligarhia. Însă alianţa s-a terminat altfel decât se aştepta. S-ar fi putut evita acel scenariu?

Maia Sandu: Nu am avut aşteptări mari de la socialişti. Decizia de a scăpa ţara de Plahotniuc, chiar cu preţul unei alianţe temporare cu socialiştii, a fost o decizie corectă şi a îndeplinit dorinţa oamenilor. Ştiam cine este Dodon. Şi am spus dintotdeauna că trebuie să scăpăm ţara de ambii – şi de Dodon, şi de Plahotniuc. Dodon şi PSRM au trădat şi înţelegerea noastră, dar şi-au trădat şi alegătorii lor, după ce, contrar promisiunilor, în loc să distrugă sistemul lui Plahotniuc, l-au preluat. De aceea, au blocat reforma justiţiei, au blocat alegerea unui procuror general independent şi au demis guvernul reformator pe care-l conduceam. Dodon s-a speriat de un procuror independent şi de faptul că ar putea pierde alegerile prezidenţiale, întrucât oamenii vedeau că este posibil să ai un guvern care lucrează pentru ei, că există politicieni care se ghidează după interesul cetăţenilor. Ironia sorţii este că el va fi oricum învins la alegeri şi oricum va fi deferit justiţiei.

Citeşte şi Guvernul francez propune amânarea alegerilor regionale. Scrutinul era prevăzut pentru martie 2021

DW: Dacă învingeţi în acest scrutin, admiteţi o nouă „colaborare” cu socialiştii? Nu vă este frică să fiţi blocată, la fel cum Igor Dodon a fost blocat pe timpul lui Plahotniuc?

Maia Sandu: Nicio colaborare cu socialiştii conduşi de Igor Dodon nu mai este posibilă. Ei au încălcat toate angajamentele faţă de cetăţeni, precum şi faţă de electoratul propriu şi, dacă mai au demnitate, ar trebui să meargă la alegeri anticipate să dea explicaţii alegătorilor. Dar vedem că în ultima vreme Dodon, care a promis că va dizolva acest Parlament, acum dă înapoi, încercând să încropească o nouă majoritate cu grupul Şor şi fugarii lui Candu. Vom face tot ce ne stă în puteri să curăţăm clasa politică şi eu merg în această campanie cu angajamentul clar să declanşez alegeri anticipate. Oamenii s-au săturat de hoţi şi vor politicieni oneşti şi dedicaţi în Parlament.

DW: Republica Moldova continuă să se confrunte cu aceleaşi probleme sistemice, corupţie şi sărăcie. În lipsa unei majorităţi parlamentare, cum veţi reuşi să rezolvaţi aceste probleme?

Maia Sandu: Parlamentul actual nu mai reprezintă voinţa poporului, cetăţenii trebuie să vină la vot şi să aleagă deputaţi care să-i reprezinte, să scoată ţara din criza pandemică şi economică. Obiectivul meu ca preşedinte va fi să scot ţara din sărăcie şi să întorc autorităţile cu faţa la nevoile oamenilor. Voi cere Parlamentului şi Guvernului să pună pe agendele lor soluţiile necesare la problemele cu care se confruntă ţara. Voi veni cu iniţiative legislative şi voi merge în Parlament pentru a le promova. Mă voi ghida după un principiu clar – apărarea şi reprezentarea cetăţenilor.

DW: Chiar dacă mulţi evită să spună deschis, totuşi şi actualele alegeri evidenţiază o problemă cronică a societăţii moldoveneşti: divizarea etnică, care ne separă în pro-ruşi şi pro-europeni. Cum vedeţi soluţia la această problemă, este vreo posibilitate de integrare a etniilor, astfel ca în viitor preşedintele ţării să nu mai fie ales din raţionamente geopolitice?

Maia Sandu: Această divizare este una artificială şi este instrumentalizată de politicieni. Văzând că pierde puterea, Dodon a început să recurgă la cea mai mârşavă metodă posibilă de a mobiliza electoratul – promovarea discursului de ură şi instigarea la ură interetnică, răspândind cele mai abjecte minciuni. Este o atitudine total iresponsabilă, care trebuie sancţionată nu doar politic, dar şi penal, deoarece consecinţele unei radicalizări sociale ar putea fi grave. Asemenea indivizi trebuie opriţi. Eu îmi doresc ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să trăiască în bunăstare, indiferent de limba vorbită sau de etnie. Şi voi munci pentru ca fiecare om din ţara noastră să privească ziua de mâine cu încredere, fără frică pentru el şi familia lui. Şi sper să ajungem într-o zi în care politicienii nu vor mai îndrăzni să ne învrăjbească.

Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Maia Sandu: „Trebuie să devenim mai atractivi pe malul stâng al Nistrului”

DW: Regiunea transnistreană rămâne a fi gaura neagră atât a Republicii Moldova, cât şi a Europei, iar ultimele investigaţii jurnalistice au arătat că schemele criminale nu au fost distruse, ba chiar au fost reluate. Cum poate fi oprit acest fenomen?

Maia Sandu: Din păcate, guvernările precedente nu au avut o abordare strategică cu privire la reglementarea conflictului transnistrean. Cu unele excepţii, acest conflict a servit drept o sursă de venit pentru politicienii de aici şi de dincolo de Nistru. O sursă imensă de bani care nu sunt raportaţi nicăieri. Prin urmare, prima condiţie esenţială este oprirea schemelor cu gaze, electricitate şi contrabandă regională din care extrag bani ilegali politicienii corupţi din Republica Moldova. În al doilea rând, trebuie să devenim mult mai atractivi ca stat pentru malul stâng. Să combatem corupţia, să sprijinim antreprenoriatul, să creăm locuri de muncă bine plătite şi să asigurăm pensii suficiente pentru un trai demn. În al treilea rând, trebuie să revigorăm formatul 5+2. Doar o abordare consecventă şi complexă ne poate apropia de o soluţionare a conflictului în interes naţional şi în interesul oamenilor.

DW: Recentul conflict armat din Karabahul de Munte s-a încheiat iarăşi prin intervenţia Rusiei. Nu vă îngrijorează repetarea scenariului şi în Transnistria, în cazul în care veţi câştiga alegerile?

Maia Sandu: Am văzut cu toţii că Dodon mizează mult pe polarizarea şi radicalizarea societăţii, fiindcă doar aşa speră să se menţină la putere. Aşa a făcut Plahotniuc, dacă mai ţineţi minte, când o săptămână întreagă a ţinut societatea în tensiune, a blocat Casa guvernului, a speriat lumea, până când a fugit. Dodon pare că merge pe acelaşi scenariu şi este gata să dea foc la ţară doar ca să rămână la putere. Nu-i vom permite însă acest lucru. Nu-i vom permite să destabilizeze situaţia. Vocea poporului este unica putere în stat şi ea trebuie respectată. Poporul îl va alunga pe Dodon şi împreună vom putea restabili unitatea în societatea noastră. Îmi voi da toată silinţa pentru aceasta.

DW: Relaţia cu Federaţia Rusă este totuşi una specială. Conflictul transnistrean, dependenţa de gazul rusesc şi datoria de miliarde faţă de Gazprom, relaţiile comerciale influenţate politic, etniile pro-ruse care încă mult timp vor trage balanţa în direcţia opusă integrării europene. Cum vedeţi schimbarea acestei situaţii din postura de preşedinte?

Maia Sandu: Voi duce o politică externă responsabilă, pornind de la interesele cetăţenilor noştri. Voi depune toate eforturile diplomatice şi politice pentru a avea o relaţie bună cu Federaţia Rusă, în baza intereselor noastre naţionale, şi nu în baza intereselor personale ale liderilor Republicii Moldova, aşa cum se întâmplă acum. Avem o agendă plină – conducerea Moldovei trebuie să asigure condiţii bune cetăţenilor noştri care lucrează în Rusia. Este necesar să rezolvăm problemele lor legate de pensie şi securitate socială. Trebuie să găsim soluţii durabile pentru a deschide exporturile către Rusia, nu doar pentru companiile apropiate puterii, ci pentru toate companiile, în special pentru acele 15 poziţii comerciale care sunt, în prezent, interzise. Este necesar, de asemenea, un dialog serios şi consecvent cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean cu participarea actorilor internaţionali.

DW: Mizaţi şi în turul doi pe suportul diasporei? Credeţi că veţi reuşi să reîntoarceţi moldovenii acasă?

Maia Sandu: Le mulţumim celor din diasporă pentru mobilizarea extraordinară din primul tur. Am fost profund mişcaţi de această atitudine responsabilă, care arată cât de tare le pasă conaţionalilor noştri de soarta ţării. Chiar dacă guvernarea de-a lungul ultimilor ani i-a ignorat, i-a blamat şi ostracizat, ei continuă să iubească Moldova şi continuă să o sprijine dezinteresat. Contăm foarte mult pe sprijinul lor în turul decisiv şi suntem siguri că împreună vom învinge! Noi ne dorim să creăm un stat funcţional, care lucrează pentru oameni, care sprijină antreprenorii şi deschide locuri de muncă bine plătite acasă, care dă pensii mari şi asigură servicii de educaţie şi de sănătate calitative. O astfel de ţară vrem să construim – o Moldovă mai bună în care să vrei să trăieşti cu familia şi în care să vrei să revii.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin