Alegeri prezindenţiale. 73% dintre români cred că în perioada următoare va veni o criză economică de amploare și doar 3% sunt de părere că nu va veni criza, în timp ce 20% nu pot aprecia, rezultă dintr-un sondaj realizat de Avangarde. Potrivit sondajului, principalul motiv de îngrijorare al românilor este inflația (50%), abia apoi criza energetică provocată de Rusia (17%), criza alimentară (15%) și creșterea ratelor la bănci (10%). Cu toate acestea, partidele se gândesc mai mult la pachetul de alegeri din 2024 decât la criza economică anunţată de toţi specialiştii.
Marius Budăi îl sfidează pe premierul Ciucă: „Noi susţinem creșterea pensiei și a salariului” VIDEO
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus, joi, în cadrul Interviurilor Digi24.ro, despre o posibilă candidatură a Gabrielei Firea la alegerile prezidențiale din 2024, că „nu am nici timp, nici interes să mă ocup de lucruri care sunt interesante dar care nu mi se par cu adevărat importante”. El a declarat că în 2009 „noi am câștigat alegerile prezidențiale care au fost denaturate dintr-un pact cu diavolul” și că acum nu este în competiție „cu nimeni”. „Singura competiție pe care o am este cu mine însumi”, a mai spus oficialul Alianței Nord-Atlantice.
„Nu am nici timp, nici interes să mă ocup de lucruri care sunt interesante dar care nu mi se par cu adevărat importante. Nu sunt în competiție cu nimeni. Singura competiție pe care o am este cu mine însumi și cu șansa de a putea să demonstrăm că NATO este puternic și că România poate să devină o țară influentă, prosperă și respectată în Europa și în lume. E singurul lucru care mă interesează. Dacă ar fi să vorbesc puțin de 2024, din experiența mea puțin mai veche, este că este o discuție că PSD-ul ar trebui să câștige. E legitim, firesc, e un partid mare, important. Am avut și eu rolul meu și contribuția mea în acest partid. Să câștige după 20 de ani alegerile prezidențiale. Aș reaminti faptul că în 2009 noi am câștigat alegerile prezidențiale și care au fost denaturate dintr-un pact cu diavolul, pe care lideri și instituții l-au făcut în acel moment și consecințele acelui pact cu diavolul le vedem și acum”, a spus Mircea Geoană.
Alegeri prezidenţiale. Geoană: „E un subiect care nu este de actualitate, avem timp să discutăm politică românească după ce termin job-ul la NATO”
„Sunt hotărât să-mi fac treaba aici la NATO și cred că și toți cei de acasă care doresc să candideze în 2024 din PSD, din alte părți, sper din toată inima să fie candidații cei mai buni pe care îi poate da România, bărbați sau femei și românii să aleagă în mod liber calea și viitorul pentru ei și pentru democrația românească. E un subiect care nu este de actualitate, avem timp să discutăm politică românească după ce termin job-ul la NATO”.
Alegeri prezidenţiale. Paul Stănescu, secretar general al PSD: „M-ar bucura foarte tare dacă ar fi o doamnă”
La Școala de Vară a femeilor social-democrate care a avut loc la începutul săptămânii în stațiunea Olimp, Paul Stănescu, secretarul general al PSD a declarat: „Ne gândim și la președintele României, probabil că trebuie să facem o alegere cu toții. Știm că în ultimii 20 de ani n-am prea avut succes. Cred că cea mai bună soluție pentru desemnarea candidatului va trebui luată într-un scrutin larg în cadrul partidului și pe mine m-ar bucura foarte tare dacă ar fi o doamnă din rândul dvs, că bărbații am văzut ce au făcut în ultimii 30 de ani, mai ales la ultimii doi președinți. Și nu mi-e frică s-o spun, cred că o doamnă ar aduce un echilibru mult mai mare în societatea românească”, a spus Paul Stănescu.
În PSD există mai multe opțiuni pentru o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024, cele mai bine cotate nume, potrivit sondajelor de opinie recente, fiind cele ale lui Mircea Geoană, Alexandru Rafila, Marcel Ciolacu sau Gabriela Firea.
Şi alte partide au început campania. PNL merge pe mâna premierului Nicolae Ciucă, USR ar miza pe Laura Codruţa Kovesi, deşi aceasta a negat categoric. Liderul AUR George Simion a anunţat, joi, că partidul dă startul campaniei pentru alegerile prezidenţiale şi precizează că există o platformă online pe care oricine se poate înscrie să candideze, dacă întruneşte anumite criterii. El i-a îndemnat pe colegii de partid Claudiu Târziu, Sorin Lavric, Dan Tănasă să intre în cursa pentru prezidenţiale.
Sondaj Sociopol pentru alegerile prezidenţiale din 2024 – Laura Codruţa Kövesi vs Mircea Geoană
Primul îşi va încheia mandatul în 2023, cel de-al doilea are mandat de îndeplinit până în 2026, şi niciunul din ei nu activează în prezent în mediul politic. Laura Codruţa Kövesi are o popularitate de 30%, fiind la egalitate cu Gabriela Firea, urmată de Mircea Geoană care are popularitatea de 29%, bucurându-se de cea mai mare încredere, transmit mai multe surse mediatice.
Având în vedere că Gabriela Firea intenţionează să-şi recupereze funcţia de primar al Municipiului Bucureşti în 2024, bătălia pentru Cotroceni s-ar putea desfăşura între Kövesi şi Geoană.
Mai sunt doi ani până la alegerile prezidenţiale, dar pare că românii nu mai vor politicieni de carieră, ci demnitari cu realizări pe plan internaţional.
Potrivit Sociopol, Mircea Geoană ar putea să câştige alegerile pentru primul tur, fiind un candidat favorit pentru turul 2. Este însă o problemă – Mircea Geoană fiind secretar adjunct al NATO din 2019, nu mai figurează ca membru PSD din 2014, având conflicte cu liderii partidului de atunci.
Între 2015 şi 2018 a fost membru în Partidul Social Românesc. Partidul s-a desfiinţat în 2018. Deşi PSD l-ar vrea drept candidat, nu este sigur dacă Geoană mai doreşte să fie candidatul stângii pentru alegerile prezidenţiale. Ca membru şi lider al Partidului Social Democrat, a candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, fiind învins de preşedintele democrat-liberal de atunci, Traian Băsescu, la o mică diferenţă.
Laura Codruţa Kövesi, fost procuror şef al DNA şi actual Prim Procuror General European, a dus un război aprig împotriva corupţiei politice. Însă a declarat în 2015 că nu intenţionează să intre în politică.
Sondajul a fost realizat în perioada 20-27 iunie 2022. Patriarhul Daniel se află pe locul 4 (28%), Raed Arafat pe locul 5 (25%), iar pe locul 6 se află Alexandru Rafila (24%).
Victor Ponta se află pe locul 7 (20%), având o revenire şocantă în topul celor mai de încredere personalităţi publice din România, fiind urmat apoi de prim-ministrul Nicolae Ciucă (19%).
Fostul preşedinte Traian Băsescu are 18% popularitate, iar preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis are 17%, dar nu mai este eligibil pentru a candida la un nou mandat prezidenţial. La egalitate cu preşedintele României se află liderul AUR, George Simion, care la rândul său a transmis că nu intenţionează să candideze pentru funcţia de şef al statului.