Luni la miezul nopții, duăă numărarea voturilor în 94% din circumscripţiile din Iowa, Hillary Clinton, fosta șefă a Departamentului de Stat al SUA, obținuse 49,8% din sufragiile democraților, iar Bernie Sanders avea 49,6%.
„Noi nu aveam organizație politică, nici bani, nici nume, nu eram cunoscuți. Și în această seara, când rezultatele definitive nu sunt încă cunoscute s-ar spune că suntem la cvasiegalitate”, cu dna Clinton, a lansat senatorul de Vermont, care se declară socialist și promite o „revoluție politică”.
El a afirmat că a câștigat jumătate din delegați în Iowa, care vor fi trimiși la convenția partidului democrat pentru a-l alege pe candidatul la prezidențiale. „Locuitorii din Iowa au trimis un mesaj foarte profund establishment-ului politic, establishment-ului economic și establishment-ului canalelor media”, a declarat el.
Sanders a susținut în fața partizanilor săi sloganul democratic „O persoană – un vot. Nu miliardari care cumpără alegeri”.
Hillary Clinton, considerată favorită pe plan național, a evitat să-și clameze victoria, declarându-se doar „entuziasmată de ideea dezbaterii cu senatorul Sanders”. „Noi trebuie să fim uniți, viziunea și candidații republicani ne-ar diviza”, a declarat ea în fața susținătorilor proprii.
De partea republicană, senatorul de Texas Ted Cruz a câștigat alegerea primară în fața favoritului sondajelor Donald Trump, care l-a devansat cu foarte puține voturi pe Marco Rubio, potrivit rezultatelor încă provizorii.
În fața susținătorilor săi, Ted Cruz — care a beneficiat de voturilor adepților Bisericii evanghelice (63 % dintre alegători în Iowa) — și-a început discursul invocându-l pe Dumnezeu, iar apoi a lansat: ‘Viitorul președinte al SUA nu va fi ales de canalele media, de establishment-ul de la Washington, de lobbyști, ci de popor, poporul american’.
‘Această seară este o victorie pentru milioanele de americani care au avut de suportat povara a șapte ani de compromis total în afara controlului Washingtonului’, a adăugat el.
Donald Trump, multă vreme în fruntea sondajelor, a primit circa 24 % din voturi, urmat îndeaproape de Marco Rubio, cu 23 %.
Citeşte şi Republicanii o atacă dur pe Hillary Clinton: Ar fi un DEZASTRU pentru securitatea naţională
Donald Trump, care a suscitat polemici prin poziția sa antiimigrație și antimusulmană, a adoptat un ton neobișnuit de umil. El i-a mulțumit lui Ted Cruz, recunoscând că nu este decât al doilea, și a lansat: ‘Sunt onorat, sunt onorat’. Miliardarul a mers până acolo încât s-a întrebat în fața admiratorilor dacă nu ar fi cazul să-și cumpere o fermă în Iowa.
Ținta sa este de acum statul New Hampshire, unde vor avea loc următoarele alegeri primare, în 9 februarie. El a promis victorie susținătorilor săi, dar pe un ton mai umil decât de obicei: ‘Veți câștiga atât de mult datorită mie încât vă veți sătura de atât câștig’.
Acesta este CALENDARUL ALEGERILOR din SUA
FEBRUARIE:
1: Caucusurile din Iowa.
6: Dezbatere republicană (ABC).
9: Alegeri primare în New Hampshire.
11: Dezbatere democrată (PBS).
13: Dezbatere republicană (CBS).
20: Alegeri primare în South Carolina (republicani).
23: Caucusuri în Nevada.
25: Dezbatere republicană (CNN).
27: South Carolina (democraţi).
MARTIE:
1: Alegeri primare de „Super Tuesday” în 14 state.
5 martie – 14 iunie: Alegerile primare şi caucusurile continuă în ambele partide.
9: Dezbatere democrată (Univison).
10: Dezbatere republicană (CNN).
IULIE:
18-21: Convenţia Naţională Republicană de nominalizare a candidatului prezidenţial în Cleveland (Ohio).
25-28: Convenţia Naţională Democrată de nominalizare a candidatului prezidenţial în Philadelphia (Pennsylvania).
NOIEMBRIE:
8: Alegeri generale.