Alegeri Republica Moldova 2024. Majoritatea a spus DA aderării la UE, diaspora a răsturnat situația la referendum, după numărarea a aproape 99% din voturi! Pentru președinție, duel Maia Sandu – Alexandr Stoianoglo în turul 2

Scrutinele din Republica Moldova, esențiale pentru viitorul țării, s-au încheiat. La referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE, votul este la limit[, în timp ce la prezidențiale actuala șefă a statului, Maia Sandu, a fost creditată cu din voturi și îl va înfrunta în turul 2 pe Alexandr Stoianoglo.
Irina Dumitrescu
21 oct. 2024, 08:24
Alegeri Republica Moldova 2024. Majoritatea a spus DA aderării la UE, diaspora a răsturnat situația la referendum, după numărarea a aproape 99% din voturi! Pentru președinție, duel Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo în turul 2

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este pe primul loc în preferinţele alegătorilor în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică, ea obţinând 41,82 la sută, conform rezultatelor parţiale după prelucrarea a peste 97 la sută din totalul proceselor verbale. Principalul ei contracandidat, Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialiştii proruşi, are la ora 07.00 26,36 la sută.

În ceea ce priveşte referendumul, după preluucrarea a 98,33 la sută din totalul proceselor verbale, scorul este unul extrem de strâns, cu un uşor avans pentru “Da”, conform rezultatelor comunicate de Comisia Electorală Centrală.

Tot voturile din diaspora au mărit considerabil diferența dintre primii doi candidați la cea mai înaltă funcție în stat. Inițial, Maia Sandu conducea cu doar câteva procente în fața lui Alexandr Stoianoglo, însă sfârșitul numărării voturilor a consemnat un scor de 41,9, la 26,3         în favoarea actualei ocupante a funcției de președinte. Sandu și Stoianoglo merg în turul 2 al prezidențialelor, câștigător urmând să fie, indiferent de prezența la urne, candidatul care obține cel mai mare număr de voturi.

 

Citește și EXCLUSIV. SONDAJ SOCIOPOL: Marcel Ciolacu obține cele mai multe voturi la prezidențiale. George Simion intră și el în turul 2

Pentru validarea scrutinelor de duminică, era nevoie de ca la urne să fie prezenți cel puțin o treime dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Condiția a fost îndeplinită atât la prezidențiale, cât și la referendumul privind aderarea la UE. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la urne s-au prezentat peste 1,56 milioane de oameni, reprezentând 51,65 la sută din totalul celor înscriși pe listele electorale. Cele mai active categorii de vârstă au fost 36 – 45 de ani și 56 – 65 de ani, ambele cu peste 19 procente prezență la vot.

În diaspora, unde au fost cozi mari la secțiile de vot, cele mai bune rate de participare s-au înregistrat în Italia, Franța, Rusia și România, au precizat reprezentanții autorităților. În România au fost deschise 16 secții de votare – trei în București și 13 în alte 11 orașe. Urnele de vot s-au închis , în majoritatea secțiilor, la ora 21:00. Două secții de votare din București și două din Moscova au prelungit programul de votare până la ora 23.00, din pricina cozilor mari formate de cei dornici să voteze. În trei secții de vot din Chișinău, programul a fost prelungit până la 22.00.

Mini-biografiile finaliștilor de la prezidențialele din Republica Moldova

Actuala șefă a statului, Maia Sandu (52 de ani), are și cetățenie română. Principalele sale atuuri sunt programul pro-european, reformele anticorupție și stilul de viață relativ modest. Într-un interviu recent, Maia Sandu spunea că locuiește alături de mamă într-un apartament cu două camere, iar în declarația de avere din 2023 soldul ei bancar înregistra suma de 600 de dolari.

Alexandr Stoianoglo (57 de ani), fost procuror general, este susținut de partidul fostului președinte Igor Dodon (PSRM). A pozat în victimă a regimului Maia Sandu, după ce aceasta, în 2023, l-a demis din funcția de procuror general, în urma unor acuzații de abuz în serviciu, corupţie pasivă şi declaraţii false.

Maia Sandu: Grupări criminale au urmărit să cumpere 300.000 de voturi

În timpul numărării voturilor, în jurul orei 1:00 a nopții de duminică spre luni, actuala șefă a statului, Maia Sandu, a făcut o declarație de presă în care a subliniat că Republica Moldova s-a confruntat cu ”un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei”, prin care s-a urmărit cumpărarea a 300.000 de voturi. Potrivit Maiei Sandu, ”dimensiunea fraudei este fără precedent”.

„Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate. Avem probe şi informaţii cum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent”, a spus șefa statului.

Maia Sandu a subliniat că scopul atacurilor a fost ”compromiterea unui exerciţiu democratic, (…) să inducă frică şi panică în societate”. ”Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii”, a conchis ea.

Tentative de influențare a votului din Moldova, prin recompense și zvonuri

În ziua scrutinelor, până la ora 14:00, misiunea de observare Promo-LEX constatase șase tentative de influenţare a votului din Republica Moldova. Două dintre acestea s-au înregistrat la secţiile de vot din Federaţia Rusă, iar restul, în stânga Nistrului. Tentativele au constat în lansarea de zvonuri sau oferirea de recompense alegătorilor, în raza de 100 de metri de la secţia de votare.

Astfel, la una dintre secţiile deschise în Rusia, la ambasada Republicii Moldova, un grup de tineri ar fi oferit gratuit alegătorilor, la intrarea în secţie, jachete cu inscripţia ”Rusia-Moldova”. Grupul ar mai oferi alegătorilor care deja au votat invitaţii la o cafenea din apropiere, iar accesul s-ar face exclusiv în baza unor invitaţii numerotate, a precizat Promo-LEX.

Citește și Mihai Tudose anticipează mazilirea lui Nicolae Ciucă după turul 1 al prezidențialelor: ”Până a doua zi de dimineață, îi iau calul de sub el, îi iau uniforma din vitrină și îl trimit acasă. Cred că domnul Rareș Bogdan îl va urma îndeaproape”

Un alt grup ar fi dat carduri care, la activare, oferă anumite beneficii. ”Este o infracţiune dacă se adevereşte”, spunea şeful misiunii de observare Promo-LEX.

Potrivit observatorilor Promo-LEX, la secţia din Cocieri din stânga Nistrului, un grup de oameni care mergeau să voteze ar fi discutat că vor fi remuneraţi pentru vot.

La secţia din Varniţa, în raza de 100 de metri de la secţie, mai mulți alegători discutau că au votat pentru un anumit candidat, iar pentru asta li s-ar fi promis 1.000 de lei. Iar la secţia din Sănătăuca, un grup de oameni vorbeau despre faptul că vor primi 400 de lei pentru că au votat şi 100 de lei pentru transport.

DailyBusiness
Când pică sărbătoarea de Crăciun și Revelion în 2024-2025
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție incendiară pe rețelele de socializare! „Ești cea mai frumoasă femeie din lume”
Fanatik.ro
Singura zodie care își poate schimba destinul până la finalul anului. Cristina Demetrescu spune că o asemenea șansă apare o dată la 18 ani
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere. Te obligă să îl înlocuiești. Taxa pe care șoferii nu o pot evita
Playtech.ro
Boala cruntă cu care s-a luptat Delia Budeanu. Drama prin care a trecut: A fost infernal
DailyBusiness
Alertă meteo! ANM anunță zile cu -8 grade în România
Adevarul
Misterul atacului mafiot, neelucidat de 20 de ani. Interlopii care au ucis un tânăr în 2004 nu au fost găsiți
wowbiz.ro
Iancu Sterp și Denisa Coțolan au devenit soț și soție! Primele imagini de la cununia civilă
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
A murit marele rival al lui Erdogan. Motivul decesului
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Panică pe Aeroportul Otopeni! Un avion care transporta 228 de pasageri a aterizat de urgență
Cancan.ro
De ce nu au fost prezenți Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu Sterp. S-a aflat adevărul!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit marea doamnă. Lumea filmului a pierdut cea mare stea. Românii îi spun Adio!
StirileBZI
Se dau 1.000 de lei de la stat! Banii intră direct în cont
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Atacuri aeriene ale Israelului în Beirut și sudul Libanului: țintează infrastructura financiară a Hezbollah
MediaFlux
Cine va fi viitorul PREȘEDINTE al României. RĂSTURNARE în ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Legende din piaţa financiară: Culoarea cravatei şefului Federal Reserve şi dobânzile dolarului