Alegeri Republica Moldova 2024. Rezultate preliminare: Maia Sandu se distanțează la câteva procente de Alexandr Stoianoglo. Referendumul a fost validat şi se decide la fotografie

Zi importantă pentru moldovenii de peste Prut, astăzi. Aceștia sunt chemați la urne atât să-și aleagă președintele dintre cei 11 aflați pe listă, cât și să-și exprime opțiunea referitoare la aderarea la Uniunea Europeană.
Alina Costache
21 oct. 2024, 06:11
Alegeri Republica Moldova 2024. Rezultate preliminare: Maia Sandu se distanțează la câteva procente de Alexandr Stoianoglo. Referendumul a fost validat şi se decide la fotografie

UPDATE. Procesul de vot din Republica Moldova pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional cu privire la aderarea la UE s-a finalizat. Secţiile de votare s-au închis la ora 21:00. Activitatea a patru secţii de votare din România, constituite pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional din Republica Moldova, a fost prelungită cu o oră şi, respectiv, două ore. Pe măsură ce au început să fie procesate procesele-verbale, s-a produs surpriza: sondajele erau date peste cap, referendumul nu pare să treacă, iar contracandidatul Maiei Sandu, Alexandr Stoianoglu, are un rezultat peste aşteptări şi ar urma să intre în turul doi cu actuala preşedintă. Numai că peste noapte, pe măsură ce au început să vină voturile din diaspora, situaţia a cunoscut o evoluţie spectaculoasă.

UPDATE – Rezultatele referendumului proeuropean din Republica Moldova cunosc o evoluţie spectaculoasă, diferenţa dintre cei care au votat DA şi cei care au spus NU – care la un moment dat era de circa 10 procente – restrângându-se simţitor pe măsură ce sunt luate în calcul voturile moldovenilor din diaspora.

Astfel, după prelucrarea datelor din 2.167 de secţii de vot din cele 2.219, adică 96,71 la sută din procesele-verbale, cei care au votat DA la referendum au ajuns la 50,00 la sută, în timp ce alegătorii care au optat pentru NU reprezentau 50,00 la sută.

Rezultatele primite din 167 din 231 de secţii de vot din străinătate (173.269 de voturi valide) arătau că diaspora a votat masiv pentru DA la referendum, în proporţie de 78,99 la sută.

Capitala Chişinău a votat, de asemenea, în mod clar pentru înscrierea în Constituţie a obiectivului aderării la UE, cu 55,98 la sută dintre alegători pronunţându-se în acest sens.

REZULTATELE PRELIMINARE ALE ALEGERILOR PREZIDENȚIALE DIN REPUBLICA MOLDOVA pot fi vizualizate aici

REZULTATELE PRELIMINARE ALE REFERENDUMULUI DE MODIFICARE A CONSTITUȚIEI PENTRU ADERAREA LA UE pot fi vizualizate aici

UPDATE – Prelucrarea datelor din secţiile de vot din Republica Moldova aproape s-a încheiat, în schimb se prelucrează acum datele venite din diaspora. Tocmai de aceea, cifrele încep să crească uşor în favoarea prooccidentalilor şi la referendum, şi la alegerile prezidenţiale.

Astfel, pentru DA la referendum au votat 48,54 la sută, în timp ce 51,46 la sută au spus NU. Situaţia se înregistrează după ce au fost procesate date din 95,72 la sută din secţiile de vot.

În ceea ce o priveşte pe Maia Sandu, aceasta a ajuns la 40,51 la sută din voturi, iar Stoianoglo a scăzut la 27,17 la sută.

Chişinăul, ca şi diaspora, a votat masiv pentru DA la referendum şi pentru Maia Sandu.

Astfel, 48,34 la sută dintre locuitorii capitalei au votat cu Sandu şi 28,3 la sută cu Stoianoglo. În disapora, potrivit datelor parţiale, 72,14 la sută au votat pentru Maia Sandu, în timp ce Stoianoglo e abia pe locul al treilea cu 6,61 la sută, locul doi fiind ocupat de Renato Usatîi, cu 15,13 la sută. Pentru diaspora, sunt rezultate valabile după prelucrarea datelor din 63 la sută din birourile de vot.

La referendum, 56 la sută dintre locuitorii capitalei au votat DA, iar din diaspora 78,49 la sută vor aderarea la UE (conform rezultatelor valabile în momentul procesării a 62,77 la sută din procesele verbale).

UPDATE – S-au prelucrat peste 93 la sută din procesele-verbale, iar scorul Maiei Sandu se îmbunătăţeşte uşor, însă insuficient pentru a evita un al doilea tur de scrutin.

Maia Sandu – 38,98 la sută

Alexandr Stoianoglu – 28,14 la sută

UPDATE 22.25: Comisia Electorală Centrală anunță primele rezultate parțiale ale votului de duminică din Republica Moldova. În Diaspora cea mai mare prezență la vot a fost în Italia, Rusia și România. În București, Brașov și la Moscova secții sunt încă deschise, programul fiind prelungit.

Rezultate preliminare:

Maia Sandu – 33,94%

Alexandr Stoianoglo – 30,04%

Renato Usatîi – 15,20%

Irina Vlah – 6,03%

Victoria Furtună – 5,86%

Vasile Tarlev – 3,92%

Rezultate preliminare referendum:

DA- 41,94%

NU – 58,06%

UPDATE 22:00: Două secții de votare din București și două din Moscova au prelungit programul de votare până la ora 23.00, din pricina cozilor interminabile de persoane doritoare să voteze. În trei secții de vot din Chișinău a fost prelungit programul până la ora 22.00

UPDATE 21:00: Secțiile de votare s-au închis. Peste 1.155.000 de moldoveni au reușit să voteze până la această oră, ceea ce înseamnă 51,40% din numărul total de alegători. La București, programul a fost prelungit cu două ore, deoarece mulți oameni se aflau încă la coadă.

Primele rezultate preliminare ale alegerilor vor fi anunțate la ora 22:00, într-o intervenție live a reprezentanților Comisiei Electorale Centrale (CEC).

UPDATE 16:30:

Şase tentative de influenţare a votului din Republica Moldova au fost constatate, până la ora 14.00, de misiunea de observare Promo-LEX. Două dintre acestea s-au înregistrat la secţiile de vot din Federaţia Rusă, iar restul, în stânga Nistrului. Cazurile au fost comunicate de observatori şi urmează să fie analizate, informează agora.md, citată de news.ro.

Tentativele au constat în lansarea de zvonuri sau oferirea de recompense alegătorilor, în raza de 100 de metri de la secţia de votare.

Astfel, la una dintre secţiile deschise în Rusia, la ambasada Republicii Moldova, un grup de tineri ar fi oferit gratuit alegătorilor, la intrarea în secţie, jachete cu inscripţia ”Rusia-Moldova”. Grupul ar mai oferi alegătorilor care deja au votat invitaţii la o cafenea din apropiere, iar accesul s-ar face exclusiv în baza unor invitaţii numerotate, a precizat Promo-LEX.

Un alt grup ar da carduri care, la activare, oferă anumite beneficii. ”Este o infracţiune dacă se adevereşte”, spune şeful misiunii de observare Promo-LEX.

Potrivit observatorilor Promo-LEX, la secţia din Cocieri din stânga Nistrului, un grup de oameni care mergeau să voteze ar fi discutat că vor fi remuneraţi pentru vot.

La secţia din Varniţa, în raza de 100 de metri de la secţie, mai mulți alegători discutau că au votat pentru un anumit candidat, iar pentru asta li s-ar fi promis 1.000 de lei. Iar la secţia din Sănătăuca, un grup de oameni vorbeau despre faptul că vor primi 400 de lei pentru că au votat şi 100 de lei pentru transport.

UPDATE ora 15.00:

Până la ora 15:00, la urne s-au prezentat peste 36 la sută din totalul cetăţenilor cu drept de vot, care este de circa 3,3 milioane.

Scrutinul, pentru a fi declarat valabil, trebuie să adune la urne cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale, adică peste 33,3 la sută.

Prezenţa la vot este considerabilă în mai multe ţări europene, printre care Austria, Belgia, Franţa, Italia, Spania, România, Grecia, Federaţia Rusă şi Turcia, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova.

Citește și Nicușor Dan l-ar vota Marcel Ciolacu dacă ar trebui să aleagă între acesta și George Simion

La unele secţii de votare din aceste ţări s-au înregistrat cozi de peste 100 de persoane. Printre cele mai aglomerate secţii se numără: secţia 38/1 din Viena (Ambasada Republicii Moldova), secţiile 38/5 şi 38/6 din Bruxelles, secţia 38/33 din Livry-Gargan (Franţa) și secţiile din Italia, printre care cele din orașele Brescia, Monza, Padova, Verona şi Modena, a mai precizat MAE.

În București sunt deschise trei secții de votare. La cea deschisă în Centrul Vechi, zeci de persoane stau la coadă pentru a vota, potrivit imaginilor făcute publice pe pagina de Facebook a Amabasadei Republicii Moldova la București.

 

UPDATE ORA 9.00. În primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare și-au exercitat dreptul de vot peste 3,5% dintre moldoveni.

Aproximativ 3,3 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați, pe 20 octombrie, să-și aleagă președintele, dar și să decidă dacă vor lua calea Uniunii Europene sau vor rămâne în continuarea în afara ei.

Este a cincea oară de la declararea independenței când președintele țării este ales prin vot direct de către cetățeni, după o pauză de aproape două decenii în care șeful statului era numit de Parlament.

Citește și Modelul de politică externă pe care îl va adopta Marcel Ciolacu în calitate de președinte de țară: Îmi propun o politică externă diferită decât cea de până acum, bazată pe predictibilitate, eficiență și curaj

Alegeri Republica Moldova 2024. Buletine de vot tipărite, în premieră, în șase limbi, inclusiv rromani

Urnele de vot s-au deschis la ora 7:00 dimineața și se închid la ora 21:00. Pentru scrutinul prezidențial și referendumul de modificare a Constituției au fost tipărite peste 7 milioane de buletine de vot, iar o premieră este faptul că acestea au fost tipărite în șase limbi: limba română, rusă, ucraineană, bulgară, găgăuză și rromani.

Pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei au fost constituite 2.221 secţii de votare, dintre care 234 vor fi deschise în străinătate.

Din cele 1.987 secţii deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, vor funcţiona în municipiul Chişinău. În localităţile din Transnistria vor fi deschise 30 de secţii de votare.

Dintre cele 234 de secţii din străinătate, cele mai multe vor fi deschise în Italia (60), Germania (26), Franţa (20), Regatul Unit (17) şi România (16). În Federaţia Rusă vor funcţiona doar cinci secţii de votare.

11 candidați se luptă pentru poziția supremă în stat

În cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova s-au înscris 11 candidaţi, însă lupta pentru fotoliul prezidenţial de la Chişinău se dă între actuala preşedintă, proeuropeana Maia Sandu, şi principalul candidat al stângii, Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

Ceilalţi candidaţi sunt Renato Usatîi (Partidul Nostru), Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei), Irina Vlah (candidat independent), Ion Chicu (Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei), Octavian Ţîcu (Blocul „Împreună”), Andrei Năstase (candidat independent), Tudor Ulianovschi (candidat independent), Victoria Furtună (candidat independent) şi Natalia Morar (candidat independent).

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios