În favoarea lui Igor Dodon ar vota 32,5% dintre alegători, în timp ce Maia Sandu ar acumula 18,4% din sufragii. Potrivit sondajului, în eventualitatea unui al doilea tur, majoritatea respondenţilor l-ar susţine pe Igor Dodon.
Cei doi sunt urmaţi de Andrei Năstase cu 9,4%, Renato Usatîi – 6,5%, Violeta Ivanov – 4,9%, Octavian Ţîcu – 1,6%, Tudor Deliu – 1,3% şi Dorin Chirtoacă – 1,2%.
Aproape un sfert din cei intervievaţi nu au prezentat o opţiune de vot.
Citeşte şi Rusia acuză SUA că vor să instige la o revoluţie în Republica Moldova
În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, cinci partide ar accede în Parlament. Astfel, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) ar obţine 31%, PAS – 17%, Partidul Şor – 8,6%, formaţiunea Partidul Nostru – 7,8% şi Platforma Demnitate şi Adevăr – 5,2%.
Aproximativ 52% dintre respondenţi consideră că trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate, iar 36,7% au o opinie negativă în acest sens. Sondajul, cu o marjă de eroare de 3%, a fost realizat în perioada 11-20 octombrie pe un eşantion de 1.183 de respondenţi.
În acelaşi timp, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că speră foarte mult ca, la următoarele alegeri din Republica Moldova, poporul moldovean să aprecieze eforturile pe care le face actualul preşedinte al republicii, Igor Dodon, pentru a construi relaţii cu Rusia. „Vedem ce se întâmplă în jurul R. Moldova şi cunoaştem nevoile poporului moldovean în dezvoltarea atât a democraţiei, cât şi a economiei„, a spus preşedintele rus, răspunzând la întrebări ale participanţilor la clubul de discuţii Valdai.
„Dar cine cumpără vin moldovenesc? În Franţa cumpără cineva vin moldovenesc? Cine are nevoie de el pe pieţele europene, acolo nu au unde să-l pună pe al lor. Acolo, când sunt transportate produse viticole din ţară în ţară, chiar şi în cadrul Uniunii Europene, fermierii sunt opriţi pe drum şi totul este aruncat, vărsat în câmp deschis„, a susţinut Putin.
Şi nu este vorba doar de vin, potrivit şefului Federaţiei Ruse. „Şi alte ramuri ale economiei sunt atât de dependente de Rusia, încât nu pot exista pur şi simplu. Până în prezent, în orice caz, această producţie nu este cerută nicăieri decât pe piaţa rusă” a mai afirmat liderul rus.
Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie. Opt candidaţi vor disputa postul de şef al statului, dar pe primele două locuri în intenţiile de vot sunt Igor Dodon, care întreţine relaţii constructive cu ţările CSI, inclusiv cu Rusia, şi Maia Sandu, susţinută să Statele Unite şi Uniunea Europeană, care au cerut Chişinăului organizarea unor alegeri corecte. Cei doi candidaţi s-au confruntat şi în turul al doilea al scrutinului din 2016, aminteşte TASS.