Potrivit art. 111 din Codul electoral, Curtea Constituțională urmează să confirme sau să infirme, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova va putea să se pronunțe asupra confirmării rezultatelor din alegerile prezidențiale doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanțele de drept comun. Toate contestațiile privind încălcările electorale urmează să fie soluționate exclusiv de către instanțele de judecată, pentru că acestea nu sunt de competența Curții Constituționale, informează marți IPN.
Curtea Constituțională a precizat că, în conformitate cu prevederile Codului Electoral, rezultatele alegerilor sunt totalizate de către CEC a Republicii Moldova într-un proces-verbal. De asemenea, în termen de zece zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor, potrivit Agerpres.
Socialistul prorus Igor Dodon a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică din Republica Moldova, cu 52,18% din voturi, învingând-o pe contracandidata proeuropeană Maia Sandu, votată de peste 47,82% dintre cei prezenți la urne, după procesarea a 100% din procesele verbale.
Tot astăzi Ziarul de Gardă informa că 143 de cetățeni ai Republici Moldova cu domiciliul în străinătate vor ataca în instanță hotărârile CEC din 16 și 17 noiembrie cu privire la contestațiile privind votul în diaspora.