Alegeri Republica Moldova. Scrutinul prezidențial și cel pentru aderarea la UE, declarate valide. Prezentă record la urne!

Scrutinele desfășurate duminică în Republica Moldova au fost declarate valide, după ce 51,5 la sută dintre persoanele înscrise pe listele electorale au votat la prezidențiale, iar 49,8 la sută, pentru modificarea Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană (UE).
Irina Dumitrescu
20 oct. 2024, 22:33
Alegeri Republica Moldova. Scrutinul prezidențial și cel pentru aderarea la UE, declarate valide. Prezentă record la urne!
REZULTATELE PRELIMINARE ALE ALEGERILOR PREZIDENȚIALE DIN REPUBLICA MOLDOVA pot fi vizualizate aici

REZULTATELE PRELIMINARE ALE REFERENDUMULUI DE MODIFICARE A CONSTITUȚIEI PENTRU ADERAREA LA UE pot fi vizualizate aici

La alegerile desfășurate duminică, esențiale pentru viitorul Republicii Moldova, urnele de vot s-au închis , în majoritatea secțiilor, la ora 21:00. Două secții de votare din București și două din Moscova au prelungit programul de votare până la ora 23.00, din pricina cozilor mari formate de cei dornici să voteze. În trei secții de vot din Chișinău, programul a fost prelungit până la 22.00.

Potrivit informațiilor comunicate de autorități, prezența la vot prezidențiale a fost de 51,5 la sută, iar cea pentru referendumul legat de aderarea la UE, de 49,8 la sută. Astfel, ambele scrutine au fost declarate valide, fiind îndeplinită condiția ca la urne să fie prezenți cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale. Pe listele electorale din Republica Moldova sunt înscriși circa 3,3 milioane de alegători.

Autoritățile au mai precizat că pe durata alegerilor ”nu s-au înregistrat întreruperi ale procesului de votare și nici alte inconveniente”.

Totuși, au fost semnalate 146 incidente electorale, care ”sunt examinate”.

Cei mai activi alegători au fost, conform surselor citate, moldovenii din intervalele de vârstă 36 – 45 de ani și 56 – 65 de ani.

În diaspora, unde au fost cozi mari la secțiile de vot, cele mai bune rate de participare s-au înregistrat în Italia, Franța, Rusia și România, au mai precizat reprezentanții autorităților.

În România au fost deschise 16 secții de votare – trei în București și 13 în alte 11 orașe.

Citește și EXCLUSIV. SONDAJ SOCIOPOL: Marcel Ciolacu obține cele mai multe voturi la prezidențiale. George Simion intră și el în turul 2

Scrutinul prezidențial a fost al cincilea de la declararea independenţei în care șeful statului este ales în mod direct, prin sufragiu universal. Asta după ce, pentru o perioadă semnificativă, preşedintele a fost ales de Parlament, lucru ce a provocat blocaje politice îndelungate.

Pentru președinție au fost 11 candidați, printre care actuala șefă a statului, Maia Sandu, considerată marea favorită a scrutinului.

Un candidat câștigă prezidențialele din primul tur dacă obține cel puțin 50 la sută plus un vot din totalul voturilor valabil exprimate. Dacă niciun candidat nu atinge acest prag, va fi organizat turul doi, la care participă primii doi clasați din turul 1. După turul 2, câștigător va fi candidatul care obține cele mai multe voturi, indiferent de prezența la vot.

La referendum, moldovenii au fost invitați să răspundă la întrebarea ”Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, crucială pentru viitorul acestei țări.

Citește și SONDAJ CURS. PSD domină Capitala la alegerile parlamentare. PNL, doar pe locul 3

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Gara din România, demolată pentru a face loc uneia moderne, la standarde europene. Clădirea nouă nu e pe placul tuturor, deși cea veche ajunsese o ruină
Capital.ro
Ordin UE. Se schimbă cărțile de identitate și pașapoartele. România e obligată
Playtech.ro
Mmmbună, o mai ții minte pe Gina Felea? Cum arată vedeta la 40 de ani! Nu o recunoști
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Ambasadorul Rusiei la Londra acuză Marea Britanie că duce un război de la distanță în Ucraina: „Ucide soldați și civili ruși”
wowbiz.ro
Iancu Sterp și Denisa Coțolan au devenit soț și soție! Primele imagini de la cununia civilă
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Trucurile Reginei au salvat-o pe Prințesa Kate de multe ori. Secretele Modei Regale. Episodul II
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Panică pe Aeroportul Otopeni! Un avion care transporta 228 de pasageri a aterizat de urgență
Cancan.ro
Marele absent de la nunta lui Iancu Sterp. De ce a lipsit Culiță Sterp de la nunta fratelui său
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cresc pensiile garantat pe 1 ianuarie. Se știe procentul. Ministrul Muncii, anunț făcut la TV
StirileBZI
Salariul minim brut va fi majorat de la 1 ianuarie 2025! Patronatele se opun, sindicatele cer mai mult
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Incident tragic în Mureș: Un bărbat a fost înjunghiat mortal în Iernut
MediaFlux
DECIZIA FINALĂ privind medicamentul utilizat de TOȚI ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Legende din piaţa financiară: Culoarea cravatei şefului Federal Reserve şi dobânzile dolarului