ALEGERI SUA 2012. Exit poll: Obama şi Romney, la egalitate în Virginia LIVE BLOG

ALEGERI SUA 2012. Democratul Barack Obama şi candidatul republican, Mitt Romney, se bat pentru a conduce cea mai puternică naţiune din lume. În afară de votul pentru preşedinte, americanii participă la mai multe alegeri, atât pentru membrii Congresului, cât şi la nivelul autorităţilor locale. Pe RTV.NET aflaţi informaţii în timp real despre cum votează americanii, rezultatele exit-poll-urilor şi primele declaraţii ale viitorului preşedinte.
Romania TV
06 nov. 2012, 11:17
ALEGERI SUA 2012. Exit poll: Obama şi Romney, la egalitate în Virginia LIVE BLOG

UPDATE 02.31: „Gata. Asta e ultima şansă, nu vei mai avea una mâine. Trebuie să votezi, tu şi miile tale de prieteni. Nu te mai uita la acest video şi votează”, a declarat Barack Obama într-un video postat pe Facebook. 

Preşedintele american a intervenit marţi şi pe site-ul Reddit, îndemnându-i pe navigatorii pe Internet să meargă să voteze, cu doar câteva ore înainte de închiderea scrutinului prezidenţial, relatează AFP.

„Mă înscriu (pe platforma voastră) deoarece secţiile de votare vor începe să se închidă în câteva ore şi pentru că am nevoie ca voi să mergeţi să votaţi”, declară preşedintele democrat în exerciţiu.

„Vă cer să ieşiţi şi să depuneţi buletinul în urnă, indiferent care este culoarea voastră politică”, a spus el. „Iar dacă aţi votat deja, nu vă opriţi aici – îndemnaţi-i pe prietenii voştri, pe colocatari şi pe vecini” să voteze, adaugă el.

UPDATE 02.27: Potrivit exit-poll-urilor, Barack Obama şi Mitt Romney sunt la egalitate în Virginia şi în Florida, două state cheie în alegerile din SUA. 

UPDATE 02.11: Secţiile de votare din şase state s-au închis, inclusiv cele din statul-cheie Virginia. În estul Statelor Unite, statele Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina, Vermont şi Virginia au încheiat operaţiunile de votare. Virginia este un stat în mod tradiţional conservator, dar în care democratul Barack Obama a obţinut victoria în 2008.

UPDATE 02.00: Aşa cum era de aşteptat, rezultatele exit-poll-urilor îl dau câştigător pe Romney în Kentucky şi Indiana, state care înclinau în mod tradiţional spre republicani, în timp ce Obama câştigă în Vermont, anunţă BBC. 

Kentucky are 11 mari electori, Indiana – 8, iar Vermont – 3. 

UPDATE 01.55: Mitt Romney a declarat marţi seara, la sosirea la Boston, că a terminat de redactat „discursul victoriei”.

Tocmai am terminat de scris discursul victoriei. Are aproximativ 1.118 cuvinte şi sunt sigur că va suferi modificări, pentru că nu l-am dat familiei să îl citească, prietenilor şi consilierilor mei, pentru a obţine reacţia lor”, a declarat Romney pentru jurnalişti, imediat după ce a aterizat la Boston, capitala statului Massachusetts, al cărui guvernator a fost ales în urmă cu zece ani, la 5 noiembrie 2002.

El va susţine discursul victoriei sau înfrângerii la Centrul Convenţiei din oraş, după aflarea rezultatelor, în noaptea de marţi spre miercuri.

UPDATE 01.39: Exit-poll-urile din Indiana şi Kentucky, „state republicane”, arată un avans pentru Romney, dar e mult prea devreme pentru o estimare adecvată, având în vedere că nu s-au închis toate urnele în aceste două state. 

UPDATE 01.22: Primele secţii de votare s-au închis în Statele Unite, într-o parte a statului Indiana (nord) şi Kentucky (zona central-estică), marţi, la ora locală 18.00 (miercuri, 1.00, ora României).

Cele două state se întind pe două fusuri orare, o parte din secţiile de votare urmând să se închidă o oră mai târziu, ora la care sunt aşteptate primele rezultate.

De altfel, programul de închidere a secţiilor de votare se întinde până la ora 4.00 GMT (6.00, ora României), în statele situate în vestul continentului.

UPDATE 12.55: „Americanii adoră să voteze”, scrie Guardian. Cozi extrem de lungi s-au format în faţa secţiilor de votare, în mai multe state americane, printre care şi Ohio, unul dintre statele cheie. Se va înregistrat probabil un număr record de alegători în Florida şi Virginia.  

UPDATE 12.45: CNN luminează Empire State Building, o clădire istorică din New York, în funcţie de felul în care înclină votul: albastru pentru democraţi, roşu pentru republicani. 

(w500) Empire Sta

UPDATE 12.40: În New Jersey, votul electronic va fi prelungit până vineri, din cauza condiţiilor dificile de a vota şi a situaţiei locuitorilor, după ravagiile făcute de uraganul Sandy.

UPDATE 00.14: Nici Statele Unite nu sunt ferite de nereguli, în ziua alegerilor. Un portret al lui Obama, aflat într-o secţie de votare, a fost reclamat de un republican. Un aparat de vot nu înregistra votul pentru Obama, iar un mesaj telefonic anunţa alegătorii din Florida că alegerile vor avea loc într-o altă zi.

(w500) Portretul

UPDATE 23.46: Barack Obama are un uşor avans, potrivit unui sondaj ABC News şi Washington Post, cu 50%, în timp ce Mitt Romney are 47%. 

UPDATE 23.25: Ambasada SUA a organizat, marţi seară, „Noaptea alegerilor americane 2012”, ocazie cu care invitaţii au fost îndemnaţi să-şi exprime opţiunea pentru unul din cei doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite, în timp ce ambasadorul Gitenstein a spus că a votat prin e-mail.

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a arătat că este pentru prima dată când el şi soţia sa nu se află în Statele Unite pentru a vota, iar pentru el este prima dată în ultimii 30 ani când nu este implicat în organizarea campaniei electorale pentru candidatul democrat.

„Am început să iubesc politica de când am urmărit prima campanie electorală, în Alabama, când John F Kennedy a fost ales preşedintele SUA în anii 1960. Acum au loc din nou alegeri foarte strânse precum cele de atunci, care au avut un impact deosebit asupra statului meu de origine, Alabama, şi au schimbat cursul istoriei nu doar acolo, ci în întreg cuprinsul Statelor Unite. Cred că, fără a-mi exprima vreo preferinţă, alegerile din această seară vor avea un impact la fel de important”, a afirmat Gitenstein.

UPDATE 23.00: Mitt Romney se află în Pittsburgh, dar se va îndrepta spre Boston, unde va aştepta rezultatele. Obama va aştepta rezultatele în Chicago. 

Care va fi locul câştigător? Au început pregătirile în centrele de campanie unde candidaţii vor aştepta rezultatele:

Locul în care Mitt Romney va afla rezultatul

(w400) Centrul de

Centrul de campanie al lui Obama

(w400) Centrul de

UPDATE 22:50 În zonele afectate de uraganul Sandy, cum ar fi New York şi New Jersey, sunt cozi extrem de lungi la centrele de votare, scrie NYTimes. De altfel, primarul New Yorkului, Michael R. Bloomberg a avertizat locuitorii de o furtună care va lovi zona miercuri şi care va ridica iar nivelul apei. Furtuna nu va fi la fel de periculoasă ca uraganul Sandy, dar ar putea provoca inundaţii.

UPDATE 21:58 În Chicago, oraşul în care a trăit preşedintele SUA şi unde a fost senator, se voteaza masiv pentru Obama.

UPDATE 21:56 Întrebat despre dansul ‘Gangnam Style’ într-un interviu la radio în ziua alegerilor, Obama a spus: ‘Cred că pot să fac mişcarea asta’, informează Associated Press.

UPDATE 21:26 Atunci când vorbesc de alegerile prezidenţiale din SUA, traderii şi investitorii par să fie de acord cu un singur lucru: pieţele financiare vor un câştigător clar până miercuri dimineaţă şi se tem de tergiversarea rezultatelor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE 20:55 Cântareaţa Lady Gaga a anunţat pe Facebook că a fost la vot şi l-a ales pe Barack Obama.

UPDATE 20:36 O staţie electronică de vot din Pennsylvania a fost închisă după ce un videoclip arăta cum votul pentru Obama era transformat automat în vot pentru Romney, potrivit NBC. Videoclipul a fost postat pe Youtube de userul “centralpavoter.” În clip se poate vedea cum persoana apasă în mod repetat butonul pentru Obama, dar se bifează automat numele lui Romney.


UPDATE 19:51 Secţiile de vot pot fi găsite în cele mai ciudate locuri. Un exemplu – această secţie de votare într-o spălătorie în Chicago.

 Sectie vot

UPDATE 19:38 Cozi de zeci de metri s-au format la secţiile de votare din Hoboken, cartier new-yorkez afectat sever de Uraganul Sandy, informează AFP. În oraşul New Jersey, un birou electoral improvizat a fost deschis cu 40 de minute întârziere lăsând 60 de persoane să aştepte în frig, cu nervii întinşi la maxim, în jurul mormanelor de dărâmături rezultate de pe urma uraganului Sandy, informează Mediafax.

UPDATE 18:55 The Associated Press anunţă că o femeie în travaliu a făcut o oprire în drum spre spital pentru a vota în Dolton, Illinois.

UPDATE 18:45 Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a declarat convins că va avea „o seară bună” marţi, când vor fi anunţate rezultatele scrutinului prezidenţial, felicitându-l pe adversarul său republican Mitt Romney pentru campania electorală „dinamică”.

Barack Obama, care petrece ziua de marţi la Chicago, s-a deplasat dimineaţă la unul din sediile de campanie pentru a le mulţumi voluntarilor. „Suntem convinşi că noi vom acumula voturile necesare pentru a câştiga”, a spus preşedintele democrat, citat de Mediafax.

UPDATE 18:00 În Minnesota, în zonele dens populate, oamenii aşteaptă şi o ora şi jumătate pentru a vota.

UPDATE 17:36 Spre deosebire de adversarul său Mitt Romney, care îşi continuă azi campania, Obama se va juca baschet cu staff-ul de campanie şi prietenii. Este o superstiţie/tradiţie de alegeri. Obama aşteaptă rezultatele alegerilor în Chicago iar Romney în Boston.

UPDATE 17:24 Tocmai a trecut de ora 15:00 GMT, ceea ce înseamnă că s-au deschis urnele de vot în California, Idaho, Nevada, Oregon şi restul Vermontului.

UPDATE 16:54 Republicanul Paul Ryan a votat în Janesville, Wisconsin, oraşul unde s-a născut. Paul Ryan este propunerea lui Romney la vicepresedinţie în caz că va câştiga alegerile.

Paul Ryan

UPDATE 16:51 Vicepreşedintele Joe Biden a votat în Delaware. Întrebat dacă este ultima dată când va vota pentru el înuşi, acesta a răspuns „Nu, nu cred”, ceea ce a alimentat speculaţiile că ar dori să candideze la alegerile prezidenţiale din 2016, potrivit Washigton Post.

UPDATE 16:27 Mitt şi Ann Romney au votat în Belmont, Massachusetts. Mitt Romney este candidatul republican la preşedinţia SUA.

Mitt şi Ann

De la vot, Romney a plecat direct spre Pennsylvania şi Ohio, la două întruniri electorale destinate să îl aducă în avantaj în cele două state. Şi candidatul republican pentru funcţia de vicepreşedinte, Paul Ryan, a votat în statul Wisconsin. În tabăra cealaltă, vicepreşedintele în funcţie, Joe Biden, a votat acasă, în Delaware.

Update 15:37: Bunica din Kenya a preşedintelui Obama i-a transmis nepotului ei succes şi a spus că este convinsă că el va câştiga din nlou alegerile, pentru că a muncit din greu pentru binele Americii

Update 15:10: Primele rezultate la ieşirea din urne din ciudatul sătuc din Dixville Notch, din New Hampshire, arătau că Obama şi Romnez prmiseră un număr egal de voturi, câte cinci fiecare, astfel că electorii nu au putut stabili o majoritate, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. Satul are zece locuitori, între care doi sunt înregistraţi ca democraţi, trei ca republicani şi cinci sunt independenţi. Sătucul îşi deschide birourile de vot puţin după miezul nopţii, şi nu dimineaţa, cum fac alte state, după un obicei care datează din 1960.

Update 13:00: Se deschid urnele în Virginia, Indiana, New York şi o parte a New Hampshire.

Primii americani care au votat au fost cei 10 alegători din satul Dixvil Noci. Aceştia au o derogare specială şi votează cu 6 ore înaintea celorlalţi americani. Tot procesul a durat un minut, iar după numărarea voturilor, Obama şi Romney erau la egalitate: 5 la 5. Votul în masă a început la ora 13, ora României, pe coasta de est.

După sute de milioane de dolari cheltuite şi zeci de mii de kilometri parcurşi într-un an şi jumătate de campanie, principalii doi candidaţi sunt umăr la umăr în sondaje. Potrivit CNN, Barack Obama este creditat la nivel naţional cu 49% din intenţiile de vot, iar Mitt Romney cu 48%.

Pe coasta de Vest, americanii vor putea să voteze până la 6:00 ora României. Începând cu 24.00 ora României vor fi difuzate primele sondaje de la ieşirea de urne, cu privire la priorităţile alegătorilor şi componenţa electoratului. Spre dimineaţă, vom şti care va fi preşedintele Statelor Unite pentru următorii patru ani.

Alegerea preşedintelui Statelor Unite se face prin sufragiu universal indirect – americanii vor desemna un grup de mari electori reuniţi în cadrul unui „Colegiu Electoral”.
 
Acest Colegiu, creat prin amendamentul 12 al Constituţiei, în 1804, numără 538 de membri care vor alege preşedintele şi vicepreşedintele.
 
Câştigătorii alegerilor prezidenţiale, fie tandemul democrat Barack Obama – Joe Biden, fie cel republican Mitt Romney – Paul Ryan, vor fi cei care vor obţine majoritatea absolută de 270 de voturi.
 
Fiecare stat este reprezentat de mari electori, al căror număr este egal cu cel al senatorilor şi reprezentanţilor săi în Congres.
 
În caz de egalitate, sarcina de a alege viitorul preşedinte îi revine Camerei Reprezentanţilor, ceea ce s-a întâmplat în 1800 şi 1824. În această situaţie, vicepreşedintele este ales de Senat.
 
Având în vedere acest sistem, este posibil ca preşedintele să fie ales fără să obţină majoritatea absolută a sufragiilor populaţiei, aşa cum s-a întâmplat în 2000, dar şi în alte trei cazuri în istoria Statelor Unite.
 
Această anomalie este posibilă întrucât în aproape toate statele – cu excepţia statelor Maine şi Nebraska – candidatul care obţine cele mai multe sufragii este reprezentat de toţi marii electori ai statului respectiv în Colegiul Electoral.
 
Astfel, în California este suficient ca un candidat să obţină un singur vot în plus faţă de rivalul său pentru a obţine susţinerea a 55 de mari electori.
 
Din cauza acestui sistem, Obama şi Romney privilegiază zece state-cheie din 50, printre care Ohio, Florida, Iowa şi Colorado, care ar putea trece de la o tabără la alta, putând astfel să decidă rezultatul alegerilor.
 
Marii electori, de cele mai multe ori aleşi locali, se reunesc în capitala fiecărui stat pentru a alege oficial preşedintele şi vicepreşedintele în prima zi de luni care urmează celei de-a doua zi de miercuri din luna decembrie, în acest an data fiind de 17 decembrie.
 
În mod ciudat, nimic nu îi obligă pe marii electori să respecte votul popular. Circa 700 de propuneri de amendament vizând modificarea sau eliminarea Colegiului Electoral pentru instaurarea sufragiului universal direct au fost prezentate în zadar Congresului în cursul ultimelor 200 de ani.


Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc de care s-au îndrăgostit doi turiști străini: ”E peste așteptări”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30 iulie
Playtech.ro
Cine sunt românii care vor avea pensia mărită cu 700 de lei. Ce se întâmplă până pe 15 august
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Noi creșteri de taxe, luate în calcul de guvernanți. Răspunsul Ministerului Finanțelor
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Destin tragic pentru un adolescent din Galați. Băiatul în vârstă de 16 ani și-a găsit sfârșitul în apele Siretului, după ce a plecat la scăldat cu prietenii
Capital.ro
UDREA trebuie eliberată! Anunț istoric pentru fostul ministru: Zero probe
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Osteotomia tibială proximală, soluție pentru amânarea protezării genunchiului
MediaFlux
SE DAU 15.000 de lei de FAMILIE! PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!