Principalii candidați pentru funcția de președinte al SUA, democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump, au avut, luni, ultimele mitinguri electorale înaintea scrutinului a cărui miză este uriașă atât cât pentru americani, cât și pentru restul lumii, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.
După ce și-a lărgit ”portofoliul” de susținători cu Bruce Springsteen, Jennifer Lopez și LeBron James, democrata se laudă acum cu alte trei nume grele de susținători din showbiz: Oprah Winfrey, Lady Gaga şi Ricky Martin. Dacă îi trecem pe listă și pe mai vechii ei fani Robert DeNiro și Arnold Schwarzenegger, putem spune că, din acest punct de vedere, Kamala Harris îl surclasează pe Donald Trump.
Fostul președinte nu se bucură nici pe departe de același suport în rândul personalităților. Totuși, republicanul are un susținător cu notorietate, miliardarul Elon Musk, care, din 20 noiembrie, a dat zilnic un premiu de un milion de dolari, în cadrul unei campanii privind Constituţia SUA.
Kamala Harris (60 de ani) și Donald Trump (78 de ani) nu sunt separați doar de apartanența politică și diferența considerabilă de vârstă. Ei sunt și două personalități radical opuse, fiecare cu priză pe diferite segmente ale electoratului. Harris s-a arătat caldă, empatică și destul de precisă în punctarea ”pericolului” reprezentat de Trump, mai ales prin prisma mandatului avut de acesta la Casa Albă între 2017 și 2021. Trump pare să fi rămas același ”player” ce redă, în buclă, mesaje despre imigranți ilegali și economie falimentară, în ton cu celebrul său slogan ”Make America great again!”.
Ce au spus candidații unul despre celălalt? Trump a fost agresiv din prima secundă, nicio surpriză aici, ajungând chiar la jigniri. Harris, mai temperată la început, a reacționat în cele din urmă, numindu-și adversarul un „fascist” mânat de răzbunare şi de setea de „putere fără limite”.
Sondajele de opinie anticipează o luptă extrem de strânsă. Cea mai recentă cercetare în rândul electoratului arată un infim avantaj al candidatei democrate, care ar avea 0,8 la sută mai mult decât Trump din intențiile de vot ale americanilor.
Sociologii sunt, și ei, destul de rezervați în pronosticuri. Unii subliniază ”capitalul” câștigat de Trump după cele două tentative de asasinat și tot atâtea proceduri de demitere din care a scăpat pe când era șef la Casa Albă.
Alții văd în Kamala Harris un rezervor considerabil de ”aer proaspăt”, după mandatele lui Donald Trump și Joe Biden. Asta nu doar datorită vârstei, ci și faptului că democrata, dacă va învinge, democrata va fi prima femeie președinte din istoria SUA.
La casele de pariuri, Donald Trump era favorit cert în urmă cu câteva săptămâni. A rămas favorit, însă cota la victorie i-a crescut, încet-încet, în ultima săptămână, ceea ce înseamnă scăderea șanselor să învingă. La Fortuna de pildă, republicanul are, marți dimineață, cota 1,65 să câștige, în timp ce Kamala Harris, 2,25.
Dat fiind sistemul de vot din SUA, prin care candidatul cu cele mai multe voturi într-un stat ”ia totul” acolo, mai precis capitalizează toți electorii, este esențial ce se va întâmpla în așa-numitele state swing, state-cheie. Acestea, șapte la număr, sunt Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania şi Wisconsin, care, în ultimele decenii, au înclinat balanța fie spre democrați, fie spre republicani. Împreună, statele swing dau 93 de voturi reprezentative din totalul de 538, iar un candidat, pentru a fi declarat învingător, trebuie să adune minimum 270.
Evident, Harris și Trump și-au concentrat eforturile, în special pe finalul campaniei electorale, pentru a convinge alegătorii din statele-cheie. Ultimele lor popasuri au fost în Pennsylvania, rămâne de văzut, nu peste multe ore, cine a reușit cu adevărat să bată drumul până acolo cu folos.
Închiderea urnelor de vot diferă de la un stat la altul, în funcție de fusul orar. Iată, mai jos, orele estimative până la care se așteaptă să fie încheiată numărătoarea voturilor, potrivit unei centralizări preluate de StirileProTV de la CNN.
-până la ora 02:00 (ora României), numărătoarea voturilor se va încheia în primele șase state. Numărătorile din unele zone ale Indiana și Kentucky se vor încheia mai devreme, la 01:00. Cele șase state sunt: Indiana, Kentucky, South Carolina, Virginia, Vermont și Georgia
-până la ora 03:00 (ora României), numărătoarea se va încheia în 17 state, inclusiv Pennsylvania. Cele 17 state sunt: Carolina de Nord, Ohio, Virginia de Vest, Oklahoma, Missouri, Tennessee, Mississippi, Alabama, Florida, Illinois, Maine, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware, Maryland and Washington, DC și Pennsylvania
-până la ora 04:00 (ora României), numărătoarea se va încheia în 16 state: Wyoming, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Iowa, Kansas, Texas, Louisiana, New Mexico, Colorado, Minnesota, New York, Nebraska, Arizona, Wisconsin și Michigan
– până la ora 05:00 (ora României), situația va fi închisă în jumătate din state. Cele 3 state care închid situația sunt Utah, Montana și Nevada
– până la ora 06:00 (ora României), numărătoarea se va încheia în alte patru state: Idaho, California, Oregon și Washington
– până la ora 09:00 (ora României), numărătoarea se va încheia în Hawaii și Alaska.
Numărarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor, astfel că este posibil să fie cunoscut rezultatul încă din seara zilei de 5 noiembrie.
În 2020 însă, a fost nevoie de peste trei zile pentru ca principalele media americane să anunţe victoria lui Joe Biden. Unul dintre principalele motive a fost creşterea numărului de voturi prin corespondenţă, care a încetinit procesul de numărare a voturilor. După cum subliniază The New York Times, acest proces durează mai mult timp pentru că presupune mai multe etape. În primul rând, se fac verificări suplimentare, pentru a se asigura că alegătorul nu a încercat să voteze şi în persoană. Apoi, cei responsabili cu numărarea voturilor trebuie să deschidă buletinele de vot, împăturite anterior de alegători, şi să le aplatizeze pentru a putea fi introduse într-un tabulator, spre a fi numărate.
Potrivit The New York Times, este de aşteptat ca anul acesta numărătoarea să dureze mai puţin decât la precedentul scrutin, pentru că, spre deosebire de scrutinul din pandemie, mai puţine persoane vor fi votat prin corespondenţă. Îm plus, secţiile de vot au dobândit mai multă experienţă, astfel că lucrurile ar trebui să meargă mai rapid.
Citește și Poliţia israeliană l-a arestat pe un consilier de top al prim-ministrului Benjamin Netanyahu