Motivul pentru care această confruntare finală dintre cei doi candidați la Casa Albă ar putea fi o excepție îl reprezintă acuzația lui Donald Trump potrivit căreia echipa de campanie a lui Hillary Clinton, media și sistemul politic complotează pentru a ‘falsifica’ scrutinul din 8 noiembrie.
Candidatul republican afirmă că aceste alegeri vor fi manipulate întrucât în presă s-a scurs o înregistrare video din 2005 în care el apare făcând comentarii, împreună cu o vedetă de televiziune, despre pipăirea și sărutarea femeilor fără consimțământul lor.
După difuzarea acestei înregistrări, acuzațiile la adresa lui Trump au devenit principalul subiect de interes în campania electorală din Statele Unite. În cea de-a doua dezbatere, desfășurată pe 9 octombrie, candidatul republican a dezmințit că s-ar fi comportat într-o asemenea manieră și a precizat că a fost vorba despre o ‘discuție de vestiar’.
De atunci, însă, zece femei l-au acuzat public pe Trump că le-a făcut avansuri sexuale, majoritatea cazurilor având loc cu peste un deceniu în urmă, potrivit Agerpres.
Cu numai trei săptămâni înaintea scrutinului prezidențial din 8 noiembrie, Hillary Clinton are un avans substanțial în preferințele electoratului american față de Donald Trump — candidata democrată este susținută de 48,9% dintre alegătorii americani, iar candidatul republican de 42%, potrivit unui sondaj de opinie publicat de realclearpolitics.com.
Puțini analiști politici cred că prestația lui Trump din ultima dezbatere televizată ar putea schimba semnificativ această situație.
Totuși, Aaron Kall, profesor în carul Universității Michigan, estimează că în dezbaterea din Las Vegas candidatul republican ”nu ar trebui să simtă vreo presiune întrucât nu mai are nimic de pierdut”.
‘Nu este nevoie ca el să iasă la bătaie pe toate subiectele’, a explicat Kall, adăugând că Trump ar trebui să se concentreze pe chestiuni precum cazul serverului privat de e-mail al lui Hillary Clinton și recentele dezvăluiri WikiLeaks referitoare la candidata democrată, despre care miliardarul new-yorkez a apreciat că este ‘cea mai coruptă persoană care a candidat vreodată la președinție’.
Cea de-a treia dezbatere televizată Clinton-Trump, care va dura 90 de minute, va începe miercuri la ora locală 18:00 (joi ora 01:00 GMT) și va fi găzduită de Universitatea Nevada din Las Vegas. La fel ca în cazul primei dezbateri, cei doi candidați se vor afla pe un platou în spatele a două pupitre, spre deosebire de alegerile din 2012, când Mitt Romney și Barack Obama erau așezați în jurul unei mese — notează AFP, citată de Agerpres.
Dezbaterea va fi transmisă în direct de numeroase media americane (ABC, Buzzfeed News, CBS, CNN, C-SPAN, The Daily Caller, Fox News, Huffington Post, NBC, PBS, Politico, Telemundo, The Wall Street Journal, Univision). Rețelele de socializare online Facebook și Twitter, site-ul video la cerere Hulu și chiar Yahoo! vor retransmite dezbaterea.
În țările francofone, mai multe canale de televiziune vor transmite dezbaterea, cu traducere simultană, printre care France 24, BFMTV și LCI, în Franța, și RDI, în Canada.
Prima dezbatere Clinton-Trump, desfășurată pe 26 septembrie, a fost urmărită de 84 de milioane de telespectatori, iar cea de-a doua, organizată pe 9 octombrie, de 66,5 milioane de telespectatori.