Partidul Socialist Bulgar (BSP), care a susţinut guvernul condus de tehnocratul Plamen Oreşarski, a obţinut doar 15,29% din voturi, iar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF, a minorităţii turce) a realizat un scor electoral de 14,91% din sufragii şi ar putea chiar să îi depăşească pe socialişti după ce vor fi luate în calcul voturile exprimate de cei aproape 37.000 de emigranţi bulgari din Turcia.
Potrivit aceloraşi date, alte patru partide sau cinci vor depăşi pragul de 4% necesar intrării în parlament – Blocul Reformator (de dreapta, potenţial aliat al GERB) cu 8,91% din voturi, Frontul Patriotic (naţionalist) cu 7,32% din voturi, formaţiunea ‘Bulgaria fără cenzură’ (populist) cu 5,58% din voturi, Ataka (xenofob) cu 4,56% din voturi şi, eventual, partidul ABV (social-democrat, al fostului preşedinte Gheorghi Părvanov) cu 4,18% din voturi.
Citeşte şi ALEGERI BULGARIA, EXIT-POLL-URI: Dreapta câştigă, dar nu obţine majoritatea
Rezultatele oficiale definitive vor fi anunţate la jumătatea acestei săptămâni, după a doua numărare a voturilor de către Comisia Electorală.
Mai bine Guvern minoritar, decât coaliţie cu socialiştii
Liderul GERB, Boiko Borisov, s-a declarat pregătit să formeze guvernul dacă va obţine sprijinul unei majorităţi parlamentare pentru a putea depăşi dificultăţile economice cu care se confruntă Bulgaria şi exclude ferm o eventuală coaliţie cu socialiştii, preferând să facă un Guvern minoritar.
Reprezentanţii GERB au declarat că vor începe discuţii cu toate celelalte formaţiuni politice cu excepţia Partidului Socialist Bulgar, care a înregistrat o înfrângere umilitoare duminică, obţinând mai puţin de jumătate din numărul voturilor formaţiunii lui Borisov.
Potrivit rezultatelor oficiale parţiale date publicităţii de Comisia electorală bulgară după numărarea a 99,95% din voturi, publicate de Efe, GERB a obţinut 32,66% din sufragii, cu mult în faţa altor şapte formaţiuni ce vor accede în parlament.
Partidul Socialist Bulgar (BSP), care a susţinut guvernul condus de tehnocratul Plamen Oreşarski, a obţinut doar 15,41% din voturi, iar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF, a minorităţii turce) s-a clasat pe poziţia a treia, cu 14.79% din sufragii.