Un partid care a ratat pe puţin intrarea în Parlamentul german ar putea contesta rezultatul alegerilor de duminică, din Germania. Este vorba despre partidul de stânga BSW. Formaţiunea populistă a obţinut 4,97%, iar pragul electoral este 5%.
Liderul BSW a declarat luni că ar putea contesta din punct de vedere legal rezultatele alegerilor naţionale, după ce a ratat de puţin pragul de 5% pentru a intra în Parlament, potrivit Reuters. Partidul creat anul trecut a obţinut un scor de 4,97% la alegerile de duminică. Practic, partidului îi lipsesc doar 13.400 de voturi pentru a intra în parlament. În Germania aproximativ 60 de milioane de oameni au dreptul să voteze.
Reprezentanţii BSW vorbesc despre nereguli în cazul votului prin poştă în străinătate şi în timpul numărării voturilor. Ei vor consulta avocaţi pentru a stabili dacă vor merge în instanţă.
Conform legii, orice partid sau persoană care doreşte să conteste rezultatele votului trebuie să depună o plângere electorală la Camera inferioară a Bundestagului în termen de două luni. Comisia parlamentară pentru controlul alegerilor analizează plângerea şi poate decide cu privire la o renumărare, o corectare sau o reluare a alegerilor în zonele afectate.
Creştin-democraţii (CDU) au obţinut cele mai multe voturi la alegerile de duminică din Germania (CDU-28,6%), iar liderul lor, Friedrich Merz, va fi ales cancelar, potrivit BBC. Partidul de extremă dreapta din Germania (AfD) se situează pe locul doi în clasamentul rezultatelor provizorii (AfD-20,8%) având mare succes în estul ţării.
CDU va căuta să formeze o coaliţie, dar a exclus colaborarea cu AfD. CDU va purta discuţii cu social-democraţii, care sub cancelarul în exerciţiu Olaf Scholz au suferit cel mai prost rezultat electoral (SPD-16,4%). Liderii principalelor partide se va reuni luni dimineaţă pentru primele discuţii şi pe parcursul zilei se vor face anunţuri oficiale.
Citește și : Volodimir Zelenski, pregătit să își anunțe demisia. Donald Trump solicită Ucrainei „pământuri rare și petrol”
În Parlament au mai intrat verzii (11,6%) şi Partidul Stânga (8,8%). Foarte aproape de pragul electoral este şi formaţiunea BSW (4,97%).
Friedrich Merz, viitorul cancelar al Germaniei, a anunţat o schimbare uriaşă în relaţiile Europei cu SUA. Imediat după aflarea primelor rezultate ale alegerilor, Merz a pus sub semnul întrebării viitorul NATO şi a cerut Europei să-şi întărească propria apărare.
Experţii susţin că noua abordare a lui Merz ar fi fost de neimaginat în urmă cu câteva luni. Viitorul cancelar german este un susţinător al relaţiilor transatlantice şi un apropiat al SUA. Modificarea radicală a discursului are legătură cu frământările diplomatice fără precedent din perioada de după al Doilea Război Mondial.
Marile puteri europene au fost zdruncinate de semnalele trimise de administraţia Trump, care sugerează că ar putea revoca garanţiile de securitate pentru Europa existente din 1945.