ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. 21.00 Votul pentru alegerile europarlamentare s-a încheiat. Cele peste 18.000 de secţii de votare organizate la nivel naţional s-au închis. Procesul electoral s-a desfăşurat între orele 7,00 şi 21,00.
REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. EXIT-POLL CSCI. Cine merge în PE. Scorurile-surpriză
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. 19.30 Ministerul Afacerilor Interne (MAI) informează că procesul electoral de duminică s-a desfăşurat fără incidente majore, iar cele 190 de sesizări au fost cercetate de către angajaţii instituţiei. ‘Toate cele 190 de sesizări au fost tratate cu atenţie şi responsabilitate, pentru a se putea stabili cu certitudine dacă este vorba de fapte penale, de contravenţii sau dacă sunt doar suspiciuni ale participanţilor la procesul electoral. Spre exemplu, 75 de astfel de sesizări, în urma verificărilor, nu s-au confirmat’, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Ea a precizat că structurile MAI au aplicat sancţiuni contravenţionale de peste 6.000 de lei, iar sesizările privind posibile infracţiuni sunt în număr de 47, cele mai multe vizând votul multiplu sau votul fără drept, infracţiuni prevăzute de art. 387 din Codul penal.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. 18.15 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a votat, duminică, la Şcoala „Pia Brătianu” din Capitală, declarând că a ales astfel încât cei care vor reprezenta România la Parlamentul European să fie eurodeputaţi care să ştie despre ce vorbesc la Bruxelles. După ce a votat, el a spus că a optat astfel încât cei care vor reprezenta România la Parlamentul European să ştie despre ce vorbesc. El a spus că votul său a fost astfel încât cei care reprezintă România la Bruxelles să nu mai vorbească astfel încât cei din UE să nu ştie cine sunt românii şi ce vor ei.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Prezenţa la vot la ora 16.00, PESTE AŞTEPTĂRI. Datele BEC
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. 14.30 Până la ora 13.00, prezenţa la vot la alegerile europarlamentare a fost de 12,54% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, a anunţat, duminică, Biroul Electoral Central (BEC).
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. BEC: Prezenţa la vot la ora 13.00, MAI MARE decât în 2009
13.45 Candidatul independent Mircea Diaconu a votat la Liceul Ion Neculce.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. 12.30 Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat că a votat cu echipa care îl reprezintă şi îl va reprezenta pe el, ca cetăţean european. „Sper să câştige o echipă care mă reprezintă pe mine, ca şi cetăţean european. Voi sta la Sibiu azi, prezenţa scăzută nu mă surprinde. Alegerile sunt foarte importante, alegerile sunt mereu importante, sunt esenţa democraţiei”, a declarat Klaus Iohannis.
12.25. Mircea Geoană a votat la Liceul Jean Monnet. Geoană a venit însoţit la vot de soţia şi fiica acestuia. „Am votat în primul rând pentru o voce puternică şi competentă a României în Europa, am votat pentru ieşirea României de la periferia UE, pentru o Europă care să îşi păstreze solidaritatea, să poată să se relanseze economic, să creeze locuri de muncă. De asemenea, am votat şi cu un gând de speranţă, şi de dorinţă, de linişte şi calm pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina”, a declarat Geoană.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Incidente electorale: BĂTAIE şi VOT ÎNTRERUPT în mai multe secţii
12.03 Traian Băsescu a ajuns la secţia de votare, însoţit de soţia sa, Maria Băsescu, cei doi fiind întâmpinaţi cu aplauze. „Am votat pentru un partid nou, un partid care sper eu va reuşi să continue procesele de reformare a statului astfel încât România să devină un stat cu o justiţie credibilă, cu instituţii fundamentale, un stat care să fie la dispoziţia cetăţenilor şi nu a partidelor”, a declarat Băsescu. Şeful statului a făcut un apel la cetăţeni să iasă la vot, precizând că participarea este „cel mai important semnal pe care România îl poate da UE”. La ieşirea din secţia de vot, Băsescu a fost huiduit de un grup de persoane.
Traian Băsescu, HUIDUIT la vot. Reacţia preşedintelui VIDEO
12.00 Preşedintele Traian Băsescu este aşteptat să voteze la Liceul AD Xenopol. Măsurile de securitate în zona şi incinta liceului sunt sporite, după incidentul de sâmbătă, când şeful statului a fost scuipat la Constanţa, transmite România TV.
11.05. Călin Popescu Tăriceanu a votat la Clubul Sportiv Şcolar nr 5. „România are nevoie de o reprezentare cât mai bună, cât mai eficientă, pentru promovarea şi apărarea intereselor ei la Bruxelles. (…) Din acest motiv eu cred că interesul nostru, al românilor, şi pe această cale îndrăznesc să fac şi un îndemn tuturor cetăţenilor să vină să voteze într-un număr cât mai mare, în aşa fel încât interesele lor să fie reprezentate cât mai bine în Parlamentul European”, a spus Tăriceanu, după ce şi-a exprimat votul.
11.00 Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a votat la Liceul Jean Monnet. Iliescu nu a fost însoţit de soţia sa, Nina, aşa cum a obişnuit la precedentele scrutine. „Exercitarea acestui drept de vot confirmă acest statut al României, pentru evoluţia României. Suntem pe un drum, vrem să consolidăm statutul de membru al UE, am votat ca să consolidăm grupul socialist din Parlamentul European”, a declarat Ion Iliescu.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. 10.15. A votat şi liderul Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu. „Un vot înseamnă schimbarea în bine. Pentru aceasta am votat”, a spus MRU, la ieşirea de la urne.
10.50 Candidatul PDL la prezidenţiale, Cătălin Predoiu, a votat, duminică dimineaţă, la Colegiul economic Virgil Madgearu. „Sunt convins că la sfârşitul acestei zile forţele binelui vor fi înaintea celor ale răului, celor care vor să ţină România în afara unui destin european”, a declarat, după vot, Predoiu.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. BEC: Prezenţa la vot la ora 10.00
10.40 Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a votat la Şcoala Radu Stanca din Cluj-Napoca, Secţia 48, şi a fost însoţit de soţia sa, Oana, de preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, şi de senatorul PDL Alin Tişe.
„Am votat cu dreapta, am votat cu cei care au construit proiectul politic al UE şi cu cei care doresc consolidarea lui în Europa în momentul de faţă. Am votat cu cei care au crezut în Europa când i-a fost mai greu şi au apărat cu măsuri de dreapta valorile europene”, a declarat Emil Boc la ieşirea din secţia de votare.
10.10. Deputatul Elena Udrea a votat la Colegiul „Mihai Eminescu”. „Am votat pentru cea mai curajoasă listă, pentru cea mai puternică listă, pentru lista care face diferenţa în România”, a declarat Udrea, după vot.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. 10.00: Premierul Victor Ponta a votat la Şcoala nr.17 din Bucureşti. Ponta a venit la vot cu soţia sa, Daciana, şi cu fiica, Irina.
Ponta a declarat că a votat pentru că „în 2014 se schimbă şi România după atîţia ani, şi Europa după 10 ani, şi cred că se vor schimba în bine”. „Miza este uriaşă. Este extraordinar de important cine va conduce Europa în următorii 5 ani, cine va conduce România„, a comentat premierul miza alegerilor europarlamentare.
9.55. Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a votat la Topliţa, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, în colegiul în care este deputat. Duşa a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru acei europarlamentari care pot să reprezinte interesul naţional, dar şi pentru o Europă care să permită dezvoltarea tuturor statelor şi în care minorităţile să aibă drepturile individuale garantate.
09.30: Preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi-a exprimat votul la liceul I.L. Caragiale din Bucureşti.
09.10: Crin Antonescu a votat la secţia amenajată la Şcoala nr.73.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. „Ştiţi bine pentru ce am votat, am votat pentru cea mai bună echipă. Parlamentul European va fi o instituţie şi mai puternică. E un gest civic şi normal. Deocamdată, asupra prezenţei nu putem face estimări, putem face comparaţii doar cu alegeri similare. E clar că vom avea o prezenţă mică, eu sper să nu fie neobişnuit de mică. De aceea, fac apel la oameni să vină la vot. Sper să se desfăşoare lucrurile normal peste tot. E o zi foarte lungă, căci până la încheierea numărătorilor e o perioadă lungă. Până mâine vom fi toţi nerăbdători şi curioşi. Aş spune chiar că acest vot este mai important decât votul de la alegerile interne”, a declarat Crin Antonescu, după exprimarea votului.
08.50: Vicepremierul Liviu Dragnea a votat la Liceul Xenopol din Capitală.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. „Am votat pentru viitorul României, pentru europarlamentarii care vor fi mândri de ţara lor, pentru cei care vor merge să spună la Bruxelles că avem aceleaşi drepturi, pentru cei care la Bruxelles vor lupta ca ţara noastră să puternică în Europa, care prin munca lor vor ajuta la bunăstarea ţării”, a spus vicepremierul Dragnea.
08.00: Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi Cristian Piedone, primarul Setorului 4, au votat la Şcoala 190 din Bucureşti.
„Am venit azi cu mare încredere şi optimism pentru că sunt convins că noii reprezentanţi vor continua tot ceea ce s-a făcut bun până acum şi am mari speranţe că reprezentarea va ţine de interesul României şi la Bruxelles, dar şi cei care candidează în acest colegiu fiind şi alegeri parţiale aici. Am văzut o doamnă de 92 de ani care a venit la vot atât de dimineaţă şi sper să fie un îndemn pentru toţi, mai ales pentru tineri, să vină să-şi exercite dreptul de vot”, a susţinut Nicolae Bănicioiu.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. „Avem nevoie azi să fim cât mai mulţi la vot, cât mai prezenţi, se poate vota masiv pentru alegerile europene. Uniunea Europeană e importantă, cred că avem cu toţii datoria să continuăm pe acest drum”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
07.16: Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a votat la Şcoala nr. 150, din Bucureşti. „Am votat pentru România şi Europa. Cred în parcursul prezent şi viitor al României şi al rolului României în Europa”, a precizat vicepremierul.
07.13: Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost primul politician care a votat în Bucureşti. „Am votat ca să trimitem în Parlamentul European pe cei mai buni. Sigur că oamenii vor veni la vot, este în interesul întregii populaţii, numai astfel vom trimite în Parlamentul European pe cei mai buni”, a declarat Onţanu la intrarea la urne.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014 UPDATE. Cele peste 18.000 de secţii de votare organizate la nivel naţional pentru alegerile europarlamentare s-au deschis, duminică, la ora 7,00. Un număr de 18.226.995 de alegători sunt aşteptaţi la vot, procesul electoral urmând să se desfăşoare până la ora 21,00. Pentru alegerile europarlamentare au fost organizate 18.532 de secţii de votare pe teritoriul naţional, în străinătate cetăţenii români putând să voteze în 190 de secţii.
_______________________________________________________________________________________
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. În cursa pentru un mandat de europarlamentar au intrat 572 de candidaţi, din partea a 15 formaţiuni politice – Alianţa PSD-UNPR-PC, PNL,UDMR, PDL, Partidul Poporului – Dan Diaconescu, Partidul Mişcarea Populară, PNŢCD, Forţa Civică, Partidul Alternativa Socialistă, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul România Mare, Partidul Verde, Partidul Noua Republică, Partidul Dreptăţii Sociale şi Partidul Ecologist Român – şi opt candidaţi independenţi.
Partidele figurează pe buletinul de vot în ordinea următoare: PDL, PMP, UDMR, Alianţa PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Partidul Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD, PP-DD.
VEZI LISTELE DE CANDIDAŢI AICI
Independenţii sunt înscrişi începând cu poziţia 16: Georgiana- Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăeanu.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Pentru alegerile de duminică au fost organizate 18.532 secţii de votare în ţară şi 190 de secţii în străinătate pentru alegătorii români aflaţi în străinătate. În Bucureşti vor fi 1.245 de secţii de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de secţii, în sectorul 2 – 202, în sectorul 3 – 274, în sectorul 4 – 178, în sectorul 5 – 196, iar în sectorul 6 – 233.
Potrivit ultimei informări a AEP, numărul de alegători înscrişi în listele electorale permanente este de 18.222.350.
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Au dreptul de a alege cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua votării inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară ori în străinătate. Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua alegerilor, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Cu cât sunt creditate partidele în ultimul SONDAJ de opinie
„Cetăţenii care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la secţia la care sunt înscrişi în listele electorale permanente. Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate decât cea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la orice secţie de votare urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară”, a precizat BIROUL ELECTORAL CENTRAL (BEC).
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. În listele electorale suplimentare sunt trecuţi şi alegătorii care se prezintă la vot şi fac dovada cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective, însă au fost omişi din lista electorală permanentă sau din copia de pe aceasta existentă la secţia de votare.
EXIT-POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. România TV va prezenta duminică EXIT-POLL-UL CSCI
Alegătorii trebuie să prezinte, la secţia de votare unde sunt arondaţi potrivit domiciliului, unul dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea de identitate electronică, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic sau paşaport diplomatic electronic, în cazul membrilor reprezentanţelor diplomatice, paşaport de serviciu, paşaport simplu sau paşaport simplu electronic, paşaport simplu temporar, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. AICI mai multe despre tot ce trebuie să ştii despre VOTUL din 25 mai