REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Potrivit unui EXIT-POLL CSCI, Alianţa PSD-UNPR-PC a câştigat ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014.
Potrivit datelor EXIT-POLL-ului, prezentat duminică, la ora 21.00, de România TV, Alianţa a obţinut 43% din opţiunile de vot ale românilor, fiind urmată de PNL şi PDL, cu 14, respectiv 12 procente.
REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014 au fost comentate de primul-ministru Victor Ponta. Iată cele mai importante declaraţii:
– Am organizat corect, eficient, încă un proces electoral, însă dincolo de inadvertenţe şi subiecte care există de fiecare dată, pot să spun că acest guvern a organizat corect, democratic alegerile şi că rezultatele sunt foarte clare. Mulţumesc tuturor din structura guvernamentală pentru felul cum au organizat aceste alegeri pentru că era foarte important ca România să treacă acest test foarte important al democraţiei.
– Rezultatele urmează să fie confirmate şi analizate, dar alianţa PSD-UNPR-PC tratează aceste rezultate cu modestie. Cei care înţeleg şi tratează corect rezultatele au succes, cei care nu o fac vor deconta în continuare.
– Îmi doresc să convingem pe cei care nu au participat la vot că instrumentul democraţiei este participarea la vot, nu boicotul şi ca mulţi dintre ei să se prezinte la următoarele alegeri.
– Pentru alianţa noastră este un rezultat deosebit, care depăşeşte cu mult ce am obţinut în 2007 şi în 2009. Rezultatul este un mesaj că am mers cu PSD, cu alianţa pe care o avem cu UNPR şi PC, în sensul dorit de electorat, al respectului arătat tuturor generaţiilor, al deschiderii pentru oameni noi, pentru că avem lideri noi. Domnul Oprea este cel mai în vârstă, domnul Constantin este mai tânăr decât mine.
– Este important în bătălia pe care o ducem de 10 ani faptul că noi am obţinut peste 40% şi partidul domnului Băsescu 6%, la fel ca domnul Mircea Diaconu, pe care vreau să-l felicit sincer şi care, sunt convins, va reprezenta România cu mândrie în Parlamentul European.
– Trebuie să înţelegem din mesajele pe care le-am primit că oamenii aşteaptă mult mai mult de la noi, să muncim mai mult, să fim mai eficienţi în actul de guvernare, să luptăm împotriva corupţiei şi a birocraţiei în continuare.
– Aşteptăm rezultatele de la alegerile parţiale din diversele colegii. Faptul că am convins personalităţi uriaşe ale României, ca Ilie Năstase şi Gabriela Szabo, să candideze sprijiniţi de noi este o mare mândrie.
– Vreau să spun foarte clar că am încercat o campanie corectă şi eficientă. Ne-au ajutat şi greşelile adversarilor, care s-au concentrat pe interzicerea sloganului „Mândri că suntem români”, pe care îl vom folosi şi în campania de la prezidenţiale.
– Temele pe care le-am primit de la Europa sunt mult mai importante, anume rolul României în Europa, repararea nedreptăţilor comise pe plan european şi în România. Europarlamentarii noştri vor avea o luptă extrem de grea pentru protejarea drepturilor românilor în UE, ţinând cont de scorurile obţinute de partidele extremiste care au câştigat în ţări cu democraţii de secole, ceea ce reprezintă un pericol.
– Am vorbit în această campanie de agricultură, de fonduri europene, de reducerea taxelor. Am mai făcut un lucru de care sunt foarte mândru, în ciuda tuturor criticilor: am vorbit despre valorile tradiţionale ale României. Am fost criticaţi că de ce în ii, de ce mândri că suntem români… Pentru că trebuie să protejăm aceste valori naţionale.
– Vreau să spun câteva cuvinte despre USL. Este evident că rezultatul este justificat şi de faptul că am păstrat programele, valorile şi proiectele USL. Oamenii ne-au văzut, în mod corect, ca pe cei care nu ne-am răzgândit şi mă angajez că tot ce am promis împreună în 2012 vom duce mai departe la îndeplinire. A fost un mesaj din partea alegătorilor şi pentru cei care au jucat la poker soarta USL şi care au pierdut această cacialma şi care acum trebuie să-şi asume rezultatele. De mâine suntem dispuşi să ne aşezăm la masă cu liderii PNL care doresc refacerea USL şi reluarea proiectului. Este o mână întinsă fără nicio dorinţă de a profita de acest moment.
– Fac un apel şi către alte forţe politice din Parlament, cum sunt PDL şi chiar PPDD, că, odată încheiată această campanie, cred că este momentul să ne gândim totuşi dacă nu putem să facem mai mult pentru ţară. Nu vorbesc despre o intrare la guvernare, ci despre faptul că putem discuta despre câteva teme majore ale României, pe care le voi include şi într-o scrisoare pe care o vom trimite domnului Blaga şi doamnei Man. Aceste puncte sunt: Care este statutul nostru în UE? Pe cine susţinem pentru funcţia de comisar european? – Nu poate fi o decizie a partidului lui Băsescu, care a luat 6%. – Care este poziţia noastră faţă de Ucraina? – Această decizie nu poate fi a unui preşedinte ilegitim, ci a unor forţe care guvernează şi care vor fi în Parlamentul României în perioada următoare. – Armata română şi politicile de sănătate pentru perioada pe termen mediu şi lung. O justiţie cu adevărat independentă şi imparţială şi o Curte Constituţională care să nu facă arbitraj politic, ci doar să aplice Constituţia.
– Priorităţile României pe termen mediu şi lung. România va deţine preşedinţia UE şi trebuie să stabilim de pe acum ce îşi doreşte România. Poporul când votează este mult mai inteligent decât noi, politicienii. Dacă suntem inteligenţi vom câştiga şi următoarele alegeri, dacă nu, vom fi sancţionaţi aşa cum au fost unii dintre cei care au pierdut astăzi.
REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. EXIT-POLL. Conform EXIT-POLL-ULUI CSCI, PNL a fost votat de 14% dintre cei care au mers la urne.
PDL se clasează pe poziţia a treia, foarte aproape de PNL, cu 12%, iar PMP trece fără emoţii pragul electoral, obţinând 7% din voturi.
Potrivit EXIT-POLL-ului CSCI, UDMR a fost votat de 6% dintre români. Mircea Diaconu a obţinut 4% din voturi.