Alegerile europene dau peste cap echilibrul din Parlamentul European

Forţele pro-UE şi-au păstrat o majoritate clară în Parlamentul European (PE), însă adunarea va trebui să dea pagina bipartidismului său istoric, în urma unui scrutin din care iese mai fragmentată ca niciodată.
Iulian Tudor
27 mai 2019, 11:41
Alegerile europene dau peste cap echilibrul din Parlamentul European

Astfel, prima concluzie a creştin-democraţilor din PPE şi social-democraţilor din S&D nu mai sunt în măsură să constituie singuri o majoritate, dar rămân şi unii şi alţii cele mai mari formaţiuni în hemiciclu. Avansul naţionaliştilor şi populiştilor – dar şi al liberalilor (ALDE&R) şi Verzilor – i-au costat zeci de mandate din cele 751 câte are Parlamentul European.

Grupurile lor – cu aproximariv 180 de mandate PPE şi 150 S&D potrivit proiecţiilor – nu vor putea să reediteze ”marea coaliţie” care le-a permis să construiască compromisuri asupra unor texte legislative şi să-şi împartă posturile puterii. Acesta este sfârşitul unei epoci – a bipartidismului, în vigoare în PE. Potrivit estimărilor, care rămân de confirmat, Liga lui Matteo Salvini ar putea deveni partidul naţional cu cei mai mulţi membri în PE, dacă nu va fi Partidul Brexitului al britanicului Nigel Farage. Rezultatele definitive o vor spune, potrivit news.ro.

ENL – din care fac parte în prezent deputaţi din Rassamblement national (RN, extremă dreapta) şi Liga (extremă dreapta) – creşte de la 36 de membri la aproximativ 60 în noul PE, potrivit proiecţiilor. Grupul populist EFDD ar urma să obţină încă 12 mandate şi să atingă 56. Naţionaliştii, populiştii şi alţi euroscepticvi, chiar dacă avansează, rămân însă departe de puterea de a revendica primele roluri în PE. Iar asta cu atât mai mult cu cât sunt împărţiţi, prin dezacorduri profunde pe aceste teme, iar refacerea aşteptată a alianţelor lor rămâne vagă.

În cazul în care partidul premierului ungar Viktor Orban – care nu a părăsit PPE, în pofida faptului că a fost suspendat în urma unor provocări împotriva UE – ”nu mişcă, nu văd cum ar putea mişca liniile actuale ale grupurilor”, apreciază Eric Maurice de la Fundaţia Robert Schuman.

”Nu populiştii şi naţionaliştii au obţinut cele mai multe mandate, ci grupul nostru proeuropean”, a tunat în noaptea de duminică spre luni liderul grupului ALDE în PE, Guy Verhofstadt. Acest grup urmează să devină – cu aprocimativ 100 de mandate potrivit proiecţiilor – a treia forţă în PE, mulţumită controbuţiei listei „Renaissance” susţinută de preşedintele francez Emmanuel Macron, în pofida faptului că nu şi-a reuşit pariul de a devansa RN al lui Marine Le Pen în Franţa. ”Nicio majoritate solidă nu va fi posibilă în Parlament fără noul nostru grup”, a prezis Verhofstadt, potrivit news.ro.

Verzii au revendicat duminică faptul că au devenit ”indispensabili”, potrivit liderului lor în PE Philippe Lamberts, în urma ascesniunii lor remarcate duminică, ce le permite să vizeze 70 de mandate (52 în prezent).

Cursa la succesiunea lui Jean-Claude Juncker (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene (CE) va reprezenta un prim test,  odată cu începerea negocierilor între grupurile politice din PE. Numele unui candidat la preşedinţia CE este hotărât între şefii de stat şi de guverne ai Celor 28, însă el trebuie să obţină, după aceea, o majoritate, adică 376 de voturi, de la eurodeputaţi, pentru a fi ales. După constituirea noului PE este necesară o alianţă între cel puţin trei grupuri.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
Playtech.ro
Românii scutiți de taxe și impozite. Cum profiți de facilități fiscale și te încadrezi la excepții
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce se întâmplă când moare Papa. Cum se alege un nou Suveran Pontif
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște: În Lunea Albă finii trebuie să își viziteze nașii
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu NU trebuia să ajungă președintele României. Dosarul ținut special ascuns
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Tragedia care zguduie Vinerea mare. Un accident grav a luat vieți. Flăcările au mistuit totul
MediaFlux
Papa Francisc a murit! Avea 88 de ani. Doliu la Vatican și în lume
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație