Potrivit primelor estimări ale institutelor de sondaje, Rosen Plevneliev, în vârstă de 47 de ani şi susţinut de partidul de guvernământ GERB, ar obţine în jur de 40 la sută din voturi, situându-se la distanţă considerabilă, de peste zece puncte, de rivalul său de stânga, într-un scrutin test pentru popularitatea lui Boiko Borisov, în timp ce economia ţării încă stagnează.
Pentru Boiko Borisov, aflat la jumătatea mandatului, aceste alegeri sunt o ocazie de a lua pulsul populaţiei. Dacă Guvernul a reuşit să menţină o oarecare stabilitate macroeconomică, acest lucru s-a făcut cu preţul unei austerităţi severe.
Aproximativ 6.900.000 de bulgari au fost chemaţi la urne duminică pentru a-şi alege preşedintele şi consilierii municipali.
După două mandate de cinci ani, socialistul (fost comunist) Gheorghi Părvanov, în vârstă de 55 de ani, nu s-a mai putut prezenta la alegeri.
Şeful statului îşi asumă un rol limitat de arbitru în Bulgaria: el garantează unitatea naţiunii şi reprezintă ţara pe scena internaţională. El este comandantul suprem al armatei, numeşte ambasadori şi are drept de veto asupra legilor. Dacă totuşi Parlamentul revotează textele de lege fără schimbări, şeful statului este obligat să le promulge.
O creştere a prejudecăţilor împotriva romilor, instigată în plină campanie electorală de două partide naţionaliste în urma unui incident produs într-un sat nu a fost suficientă pentru a propulsa extrema dreaptă, principalul său candidat, liderul partidului Ataka Volen Siderov, nefiind creditat de institutele de sondaje decât cu 4 la sută din voturi.