Klaus Iohannis: Soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru zona Balcanilor de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe omologul său sârb, Aleksandar Vucic, care efectuează o vizită oficială la Bucureşti.
Romania TV
08 mart. 2018, 09:42
Klaus Iohannis: Soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru zona Balcanilor de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că vor exista migranţi în continuare la graniţa dintre Serbia şi România, precizând însă că nu există probleme între cele două ţări în această privinţă.

„Migranţi vom avea şi în continuare, nu trebuie să-şi facă nimeni iluzii că se va opri fluxul migratoriu şi atunci e nevoie de proceduri foarte clare, pe zona de graniţă. (…) Sunt convins că se vor găsi colaborări din ce în ce mai eficiente. (…) Cred că nu avem nicio problemă între Serbia şi România în această privinţă”, a declarat Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

Soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest, a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, a subliniat, joi, la Bucureşti, că l-a rugat pe preşedintele României, Klaus Iohannis, un demnitar foarte respectat în UE şi SUA, să sprijine găsirea unei soluţii de compromis în ceea ce priveşte problema recunoaşterii independenţei Kosovo. Preşedintele Iohannis a declarat că niciodată nu se va găsi o soluţie care satisface 100% pe toată lumea, dar ceea ce trebuie să facă politicienii este să caute o soluţie care satisface în mod rezonabil toate părţile, care este corectă şi care este în acord cu regulile internaţionale, iar pentru a găsi această soluţie s-a declarat dispus şi dornic să se implice în discuţie.

„Am discutat despre aspiraţiile europene ale Serbiei, despre drumul Serbiei spre Uniunea Europeană, despre cum poate România să sprijine Serbia. Şi poate! Am discutat despre experienţa noastră pe acest parcurs şi cum putem să venim în sprijin”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a precizat că tema Kosovo este complicată. „Este complicată şi cred că soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest, şi aici vom rămâne într-o legătură strânsă pentru a discuta împreună şi posibilele soluţii şi rolul pe care România poate să-l joace în soluţionarea acestei chestiuni. Noi suntem dispuşi, subliniez, suntem dispuşi să ne implicăm în găsirea unor soluţii bune pentru întreaga zonă”, a continuat preşedintele.

„Noi astăzi am vorbit, întâi de toate, despre viitor, despre relaţiile noastre în viitor şi sunt recunoscător domnului Preşedinte Klaus Iohannis şi poporului român pentru sprijinul pe care România îl acordă pentru calea europeană a Serbiei, pentru dorinţa de a se ajunge la un compromis în ceea ce priveşte chestiunea Kosovo. Este cert faptul că România nu a recunoscut independenţa Kosovo. Pentru noi, chestiunea Kosovo este o chestiune foarte mare, dar ne vom strădui să găsim o soluţie de compromis. Pentru a găsi această soluţie este nevoie de dorinţe minimaliste”, a declarat la rândul său preşedintele Aleksandar Vučić.

El şi-a exprimat convingerea că România, pe durata Preşedinţiei Consiliului UE în 2019, va pune printre problemele superioare pe care le va aborda intrarea ţărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană.

Răspunzând unei întrebări, Aleksandar Vučić a afirmat: „Eu l-am rugat pe domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că nu este doar preşedintele celei mai mari ţări din regiunea noastră, dar este şi un demnitar foarte respectat la nivel european. L-am înştiinţat despre discuţiile pe care le-am avut cu doamna Angela Merkel, l-am informat în legătură cu discuţiile purtate în ceea ce priveşte găsirea unui compromis. L-am rugat să ne ajute să ajungem la un compromis, iar domnul preşedinte este omul care are o bună reputaţie în ţările europene, în Statele Unite, şi l-am rugat să ne sprijine personal, precum şi România ca stat pentru a găsi o soluţie pe cale de compromis. Voi repeta încă de o mie de ori că nu se poate ca unii să primească totul, iar cealaltă parte să piardă totul. Cred că trebuie să fie mulţumite ambele părţi, cred că aceasta este o soluţie corectă”, a subliniat preşedintele Serbiei.

Şi preşedintele Iohannis a subliniat că Kosovo este o temă centrală nu doar pentru Serbia, ci este o temă centrală pentru toată regiunea.

„Are o valenţă foarte specială în calea europeană nu numai a Serbiei, ci a întregii zone care generic se numeşte Balcanii de Vest. Nu am aici o soluţie patent pe care să o pun pe masă şi cred că nici nu se aşteaptă cineva la aşa ceva, dar îmi doresc foarte mult să se găsească soluţie, fiindcă aici toţi oficialii europeni au fost foarte clari: aderarea Serbiei la UE se va petrece numai în condiţiile în care relaţia dintre Serbia şi Kosovo este clarificată şi clară. Pe de altă parte, toţi oficialii europeni şi eu am subliniat că ne dorim ca într0un orizont de timp rezonabil zona Balcanilor de Vest să devină parte a UE şi atunci e clar că fără soluţia în această problemă nu vor exista progrese semnificative”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele român a precizat că o soluţie nu poate fi impusă din afară, dar ea poate fi discutată cu actorii relevanţi.

„Orice soluţie s-ar găsi ea trebuie să fie corectă sau, cum se spune în engleză, a fair solution, care satisface cât de mult se poate toate părţile. Nu pot să-mi imaginez o soluţie pentru Kosovo care este refuzată de sârbi, cum nu pot să-mi imaginez o soluţie pentru Kosovo care este refuzată de orice altă parte interesată. Niciodată nu se va găsi o soluţie care sarisface 100% pe toată lumea, dar ceea ce trebuie să facă politicienii este să caute o soluţie care satisface în mod rezonabil pe toate părţile, care este corectă şi care este în acord cu regulile internaţionale şi pentru a găsi această soluţie m-am declarat dispus şi dornic să mă implic în discuţie”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi şi mai bune, a precizat preşedintele Klaus Iohannis.

„Relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi mai bune (…) Suntem optimişti în această privinţă (…) Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest”, a declarat preşedintele Iohannis.

Aleksandar Vucic a fost întâmpinat de Iohannis pe platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni, unde, după prezentarea onorului de către Garda de Onoare, s-au intonat cele două imnuri de stat.

Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, iar apoi vor susţine o declaraţia de presă comună.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor se vor aborda căile de aprofundare a cooperării bilaterale, atât la nivel politic, cât şi economic şi sectorial.

De asemenea, vor fi discutate modalităţile de sprijin din partea României în ceea ce priveşte procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva deţinerii de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului 2019.

Cei doi preşedinţi vor aborda şi problematica minorităţilor naţionale din cele două ţări, aspecte de interes comun privind cooperarea în Balcanii de Vest şi principalele evoluţii în dosarul „Kosovo”.

Vizita are loc ca urmare a contactelor bilaterale româno-sârbe intense din ultimii ani şi confirmă caracterul foarte bun al relaţiilor dintre Bucureşti şi Belgrad, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis a efectuat o vizită oficială în Republica Serbia în iulie 2015.

Pe agenda vizitei preşedintelui sârb mai sunt prevăzute întrevederi cu premierul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să plătească. Se anunță asociația de proprietari
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Cu procură sau fără? Ce obligație au șoferii la aceste vămi
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!