„Ei m-au împiedicat să plec. După scandal, m-au lăsat” (să plec), a afirmat Navalnîi într-un mesaj pe Instagram, însoţit de un selfie din cabina poliţiştilor de frontieră de pe un aeroport moscovit. „El a decolat”, a precizat apoi pentru AFP avocatul lui Navalnîi, Ivan Jdanov.
Marţi, opozantul rus a fost blocat la controlul paşapoartelor pe un aeroport din Moscova, în timp ce se pregătea să ia un zbor pentru Frankfurt, pentru a putea ajunge apoi la Strasbourg, potrivit Agerpres.
CEDO trebuie să se pronunţe joi asupra mai multor plângeri ale opozantului rus, care le solicită celor 17 judecători europeni ce formează Marea Cameră să recunoască „motivaţiile politice” ale arestărilor sale repetate.
Militantul anticorupţie, 42 de ani, avocat de profesie, a fost arestat în nenumărate rânduri de poliţie în ultimii ani, pe fondul unor manifestaţii organizate împotriva puterii ruse şi majoritatea interzise de autorităţi.
Citeşte şi CEDO condamnă Rusia într-o nouă decizie privind şcolile cu predare în limba română din Transnistria
Aleksei Navalnîi, care a primit numeroase condamnări, de la amenzi la pedepse scurte cu detenţia, a devenit principalul opozant din Rusia după impunătoarele manifestaţii din 2011 şi 2012. Mai multe manifestaţii care se numără printre cele mai importante organizate recent în Federaţia Rusă s-au desfăşurat la apelul lui, iar retorica sa anticorupţie găseşte ecou în special în rândul tinerilor, care îl urmăresc pe internet, informează Agerpres.
Opozantul, care se declară victima unor „arestări ilegale” şi „privări de libertate arbitrare”, a denunţat în zadar aceste arestări în faţa instanţelor judecătoreşti ruse, înainte de a sesiza Curtea de la Strasbourg, înaintând cinci plângeri între 2012 şi 2014. Aleksei Navalnîi a fost declarat neeligibil pentru alegerile prezidenţiale din martie, din cauza unei condamnări pe care el o apreciază ca fiind politică.