Ministrul din Ucraina al Energiei, Gherman Galuşcenko, a declarat miercuri că Ucraina nu va negocia cu Moscova reînnoirea contractului pentru tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul ucrainean, care urmează să expire anul viitor, informează Reuters.
„Cu siguranţă nu vom fi parte la discuţiile cu ruşii, este absolut evident”, a declarat el pentru serviciul ucrainean al postului american de radio Vocea Americii.
Zelenski: „Ruşii au vizat infrastructura implicată în asigurarea securităţii alimentare nu a noastră, ci comună, globală”
Rusia a declarat că ar lua în considerare prelungirea contractului care îi permite să trimită gaze în Europa prin Ucraina dincolo de 2024, dacă Uniunea Europeană – care s-a angajat să renunţe la gazul rusesc până în 2027 – mai are nevoie de astfel de livrări.
Galuşcenko a declarat că sunt şanse mari ca în ţările europene să nu mai existe cerere pentru gazul rusesc. „Anul viitor va arăta dacă Europa poate funcţiona fără gaz rusesc”, a declarat acesta, citat de Voice Of America. „Văd toate precondiţiile pentru ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat ministrul ucrainean al energiei.
Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova se reuneşte joi pentru a face o evaluare a situaţiei din sectorul energetic, având pe masă trei scenarii, potrivit Preşedinţiei de la Chişinău.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate „pentru a fi discutate şi evaluate capacităţile de asigurare energetică în sezonul de încălzire 2023 – 2024”, a comunicat instituţia prezidenţială.
Potrivit NewsMaker, Guvernul de la Chişinău a aprobat, recent, un Plan de acţiuni de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023-2024 care ia în calcul trei posibile scenarii.
Conform primului scenariu, compania rusă Gazprom va elimina restricţiile de furnizare a gazelor naturale. În acest caz, Moldova va cumpăra tot volumul de gaze naturale necesar ţării de la Gazprom. Energia electrică va fi livrată în proporţie de 70% la 30%. Probabil că Moldova va putea achiziţiona 70% din necesarul de energie electrică de la MGRES (centrala electrică de la Cuciurgan, din Transnistria), iar 30% din surse alternative.
Ucraina acuză Rusia că ar fi pătruns cu drone în porturile de la Dunăre. Reacţia Guvernului român
În al doilea scenariu, Gazprom va continua să livreze gaze naturale în volum limitat, de 5,7 mil. metri cubi pe zi. Acest scenariu are două subscenarii.
Conform primei variante, tot volumul de gaze de la Gazprom va fi livrat în Transnistria, la fel ca în prezent, inclusiv la MGRES pentru producerea energiei electrice. În acest caz toată energia electrică necesară pentru Moldova va fi cumpărată de Energocom de la MGRES.
În scenariul nr. 3 Gazprom va rezilia contractul semnat cu Moldovagaz. În acest caz, planul guvernului prevede măsuri drastice de economisire a gazelor naturale şi trecerea la achiziţionarea de gaze şi energie electrică din surse alternative.