Îi afectează în mod special pe tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care locuiesc în zone cu climat rece, însă îi poate afecta și pe copii și pe vârstnici.
Primele cele mai comune simptome de alergie la frig se numără înroșirea și mâncărimile pielii expuse la frig, bășicile – care sunt principalele simptome. Pot exista și alte manifestări, în funcție de fiecare individ în parte.
Reacțiile alergice apar, în general, la scurt timp după ce persoana alergică s-a expus la frig, cam în 2-5 minute. Simptomele pot persista o oră sau două, iar în unele cazuri se pot înrăutăți, ducând chiar la leșin, șoc anafilactic sau deces.
Alergia la frig poate fi cauzată de înotul în apă foarte rece, consumul unei băuturi cu gheaţă sau de expunerea la aerul rece al aparatului de aer condiţionat. Cauza acestei reacţii alergice la frig nu este pe deplin cunoscută şi rareori este asociată cu alte probleme de sănătate, cum ar fi o boală infecţioasă sau o tulburare a sângelui.
Tratamentul pentru alergia la frig constă în administrarea de antihististaminice, care sunt foarte eficiente. E foarte importantă conștientizarea factorilor de risc pentru a putea lua măsuri de prevenire potrivite.
Există unele afecţiuni care ar putea produce simptome similare cu alergia la frig, cum ar fi infecţiile respiratorii, hemoglobinuria, crioglobulinemia, leucemia cronică limfocitară, limfosarcomul, hepatita virală, sifilisul, mononucleoza sau varicela. De asemenea, este posibil ca transfuziile de sânge provenit de la o persoană alergică să declanşeze alergia la frig.
Simptomele pot să dispară, de regulă, în decursul a câteva săptămâni sau luni, însă pot persista pe termen lung, poate câțiva ani sau chiar toată viața. În asemenea cazuri, trebuie evitată expunerea la aerul rece sau la anumite medicamente.
Pentru evitarea sau amiliorarea episoadelor de alergie la frig sunt recomandate: