Cauzele apariției acestor reacții țin de particularitățile sistemului imun al fiecărui individ în parte. Cea mai frecventă alergie este cea la alune şi arahide. Jumătate dintre cei care manifestă reacţii adverse la aceste alimente vor păţi la fel şi în cazul nucilor. O altă categorie apropiată de alimente care dau reacţii asemănătoare sunt migdalele, fisticul sau nucşoara, scrie doctorulzilei.ro.
Alergiile pentru lapte şi produse lactate se manifestă, în general, în copilărie, iar cu timpul 80% dintre copii le depăşesc. Sugarii pot avea nevoie de lapte praf hipoalergenic şi în unele cazuri mamele care alăptează trebuie să evite consumul de lapte. Proteinele din lapte se găsesc în multe alimente procesate, chiar şi în conservele de ton. Proteina cazeină, prezentă în lapte, coagulându-se, formează partea componentă principală a brânzeturilor. Laptele de capră nu este o alternativă dacă suferi de o alergie la laptele de vacă. Nu trebuie confundată intoleranţa la lactoza care nu este o alergie, ci o problemă digestivă. În cazul intoleranţei nu pot fi digerate cantităţi mari de produse lactate, însă în cantităţi mici nu sunt probleme.
Citeşte şi De ce privitul imaginilor cu mâncare duce la apariţia SENZAŢIEI DE FOAME
Şi alergiile la ouă sunt prezente la multe persoane în copilările, însă ulterior scapă de această povară. Trebuie citite cu atenţie etichetele produselor precum fideaua, maioneza sau cele de patiserie deoarece aluatul conţine ouă. Ai grijă la spuma topping din anumite băuturi sau chiar la covrigii care ar putea fi unşi, înainte de a fi puşi în cuptor, cu ou.
Unele persoane fac alergie şi la creveţi, crabi sau homari. Hipersensibilitatea la mâncare din fructe de mare poate da reacţii severe. În aceeaşi categorie intră şi midiile, carnea de caracatiţă, calamar sau scoici. Şi proteinele ce se găsesc în peşte provoacă adesea probleme celor ce suferă de alergii. În topul celor care provoacă probleme este carnea de somon, ton şi halibut.
Unii oameni pot fi alergici şi la glutenul din cereale însă nu este singura proteină la care se pot face reacţii adverse. Cei care fac alergie la un anumit tip de cereale nu este obligatoriu să păţească la fel pentru toate. Persoanele alergice la grâu pot mânca, de obicei, produse care conţin orz, ovăz, secară, porumb sau orez. Mai puţin cunoscut e faptul că unele tipuri de bere au printre ingrediente şi grâul.
Citeşte şi Alertă din partea medicilor! PRODUSELE DE POST, TOXICE pentru organism