Este alertă alimentară la Kaufland! Produsul ”Norven – creveţi gătiţi ulei condimentat 100 g”, furnizat de Norven, cu numărul de lot L0971012 şi data expirării 13 octombrie 2024, precum și produsul ”Norven – somon de Atlantic 120 g”, furnizat de Norven, cu numărul de lot L0971012 şi data expirării 18 octombrie, sunt rechemate de la consumatori, după ce inspectorii ANSVSA au descoperit prezența bacteriei Listeria monocytogenes în ele.
Astfel, clienții supermarketului Kaufland care au achiziționat unul sau ambele produse sunt rugați să le returneze de urgență. ANSVSA precizează că niciun alt produs vândut de Norven SRL nu este afectat de această rechemare.
Această bacterie este cauza apariției bolii listerioză, numită după Joseph Lister, chirurg și pionier al chirurgiei antiseptice. Există zece variante ale acestei bacterii, însă varianta care afectează cel mai frecvent oamenii este Listeria monocytogenes.
Listerioza este un tip de intoxicație alimentară și apare ca urmare a consumului de alimente contaminate cu bacteria Listeria. Cei mai predispuși la a contracta această bacterie și, deci, la a dezvolta boala sunt nou-născuții, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar deficitar.
Listerioza nu este contagioasă, excepție făcând gravidele care, odată ce au contractat bacteria, o pot transmite fătului. În sarcină, contaminarea crește riscul de avort spontan, naștere prematură sau făt non-viabil.
Citeste si Ce alimente să nu încălzești niciodată la cuptorul cu microunde. Pot fi un adevărat pericol
Bovinele, ovinele, porcinele, caprinele și găinile găzduiesc în mod natural această bacterie în tractul lor digestiv. Excrementele lor pot contamina mediul și alimentația animalelor.
Bacteria poate fi prezentă în atelierele de procesare alimentară, unde poate contamina alimentele în timpul manipulării și poate persista în mediul de lucru dacă igienizarea nu este optimă.
L. monocytogenes este întâlnită mai cu seamă în alimentele păstrate la temperaturi de refrigerare. Produsele de mezelărie gătite, brânzeturile moi (în special din lapte crud), cu coajă mucegăită sau spălată, brânzeturile neprelucrate termic și maturate scurt, precum și peștele afumat sau fructele de mare sunt cele mai frecvente surse de listerioză.
Acest tip de toxiinfecție alimentară își face simțită prezența în organism prin tulburări digestive de tip gastroenterită, febră și dureri musculare. Complicațiile (meningite, bacteriemie etc.) apar în special la persoanele cu risc (nou-născuți, persoane în vârstă, persoane cu imunitatea compromisă). În 20-30% din aceste cazuri, se impune spitalizarea. Uneori, boala poate provoca chiar și deces.