Administrația Națională de Meteorologie – ANM a emis o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de vânt pentru intervalul 11 martie, ora 10 – 12 martie, ora 05.
”În intervalul menționat, vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși temporar 80…90 km/h.
Citește și: Accuwheater a actualizat hărţile. Vom încinge grătarele sau vom deschide umbrelele de 1 Mai şi Paşte 2024?
În Munții Banatului și în Carpații Meridionali va ploua și se vor acumula cantități de apă de 20…25 l/mp, iar izolat de peste 30 l/mp.
La altitudini mai mari de 1700 m în Carpații Meridionali, îndeosebi la noapte vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă și va fi viscol.
Citește și: Momentul în care un avion este lovit de fulger la scurt timp de la decolare – VIDEO
Vor fi intensificări de vânt în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45…55 km/h”, potrivit ANM.
INFORMARE METEOROLOGICĂ, interval de valabilitate: 12 martie, ora 05 – 13 martie, ora 10
În intervalul menționat, vor fi precipitații moderate cantitativ în jumătatea de est a țării, unde și vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45…55 km/h. Cantitățile de apă vor fi de 15…20 l/mp și izolat peste 25 l/mp.
PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI
Luni, vremea va fi închisă și temporar va ploua slab. Vântul va sufla moderat, cu intensificări pe parcursul zilei și în prima parte a nopții (viteze în general de 35…45 km/h). Temperatura maximă se va situa în jurul a 15 grade, iar cea minimă va fi de 5…7 grade.
Marți, vremea se va menține închisă și temporar va mai ploua slab. Vântul va sufla moderat ziua, însă noaptea va slăbi în intensitate. Temperatura maximă va fi de 13…14 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 5 grade.
Începând de marți, 12 martie, sunt așteptate ploi însemnate cantitativ în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea, precum și în zonele de munte. Local, cantitățile de apă vor depăși 20 – 30 l/mp.
Vremea nefavorabilă va fi determinată de o depresiune atmosferică, care se va deplasa spre est. Deși aflată într-o tendință generală de slăbire, e posibil ca aceasta să se intensifice din nou în bazinul vestic al Mării Negre, prelungind astfel durata precipitațiilor în jumătatea estică a României.
„Pe parcursul săptămânii viitoare sunt de așteptat, cam în toată țara, perioade cu ploi ceva mai abundente. Nu este un lucru neapărat rău, pentru că nu a mai plouat cam de mult, iar din punct de vedere al temperaturilor minime, pentru că a fost mai rece nopțile trecute, și acestea vor fi în creștere.
Posibil încă de la noapte, temperaturi în jurul a 0 grade Celsius în Moldova, în partea de est a Transilvaniei, apoi nopțile viitoare vor aduce minime în creștere și pozitive în toate regiunile țării”, a declarat Florinela Georgescu, director în ANM.
Meteorologii anunţă temperaturi peste cele normale, inclusiv în prima săptămână din aprilie. Până pe 1 aprilie, sunt prognozate ploi abundente în aproape toată ţara.
Prognoza ANM săptămâna 11 – 18 martie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar la nivelul întregii ţări.
Săptămâna 18 – 25 martie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare la nivelul întregii ţări.
Prognoza ANM săptămâna 25 martie – 1 aprilie
Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va avea o tendinţă uşor excedentară în majoritatea regiunilor.
Săptămâna 1 – 8 aprilie
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.