Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în Masivul Făgăraş este risc însemnat de producere a unor avalanşe, întrucât la suprafaţă este un strat proaspăt de până la 15 centimetri de zăpadă umedă, care încarcă suplimentar stratul vechi, umezit în partea sa superioară. În interiorul stratului se găsesc numeroase cruste de gheaţă, iar pe pantele suficient de înclinate se vor semnala curgeri şi avalanşe de topire ce pot antrena, în cazuri izolate, şi straturi din profunzime, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.
De asemenea, risc însemnat este şi în Masivul Bucegi.
„Precipitaţiile predominant sub formă de ninsoare din ultimele 48 de ore, însoţite de intensificări ale vântului au depus un strat nou de zăpadă de până la 20 de centimetri, instabil, care îngreunează suplimentar stratul existent, umezit la suprafaţă. În interiorul stratului se găsesc numeroase cruste de gheaţă care se pot constitui în planuri de alunecare pentru straturile superioare. În aceste condiţii, pe pantele suficient de înclinate, se vor semnala curgeri şi avalanşe de topire ce pot antrena în cazuri izolate şi straturi mai din profunzime, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, arată ANM.
Meteorologii spun că şi în Masivele Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu, riscul de avalanşe este însemnat. Aici, precipitaţiile mixte şi vântul intens din ultimele 48 de ore au depus un strat de zăpadă proaspătă, instabilă, de până la 15 centimetri. Acest strat este umezit, putând aluneca peste stratul mai vechi. În profunzime stratul este compactat, însă se regăsesc intercalate mai multe cruste subţiri de gheaţă, ce se pot consitui în planuri de alunecare. Pe pantele înclinate, unde persistă acumulările vechi de zăpadă şi pe văile umbrite se mai pot declanşa izolat avalanşe de topire, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.